Škrtiaca klapka Z18XE
Škrtiaca klapka Z18XE
Ahojte, keďže mi po výmene RJ začalo hlásiť chybu P1555, podujal som sa vyčistiť klapku.
Po vytiahnutí ma zaujalo, že klapka nie je v pozícii úplného zatvorenia, ale je pár stupňov otvorená. Skúsil som ju opatrne zatvoriť, ale pruží a vracia sa do tejto polohy. Je to OK?
Keď som čistil klapku pre 2 rokmi, bola v rovine úplného zatvorenia.
Po vytiahnutí ma zaujalo, že klapka nie je v pozícii úplného zatvorenia, ale je pár stupňov otvorená. Skúsil som ju opatrne zatvoriť, ale pruží a vracia sa do tejto polohy. Je to OK?
Keď som čistil klapku pre 2 rokmi, bola v rovine úplného zatvorenia.
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
- Reklama
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Škrtiaca klapka Z18XE
Ano je to OK cca 1mm zůstává pootevřená. - tedy aspoň já to tak mám
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
OK, zle som si zapamatal
Aj podľa obrázkov na nete som zistil, že je default pootvorená.
Pri hľadaní info k P1555 som našiel návod na OPCOM "reset throttle learned values" k Z18XE.
Takú funkciu v OPCOM ale nemám.
Zistil som ale upchatú mini dierku v klapke, asi z recirkulácie pár palivovej nádrže.
Aj podľa obrázkov na nete som zistil, že je default pootvorená.
Pri hľadaní info k P1555 som našiel návod na OPCOM "reset throttle learned values" k Z18XE.
Takú funkciu v OPCOM ale nemám.
Zistil som ale upchatú mini dierku v klapke, asi z recirkulácie pár palivovej nádrže.
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
jj ta je třeba protáhnout tu malinkou dírku a pak ještě překontrolovat gumové kolínko co spojuje tyčku která vede zezadu klapky do ventilu co je přidělaný na krytu vzduchového filtru - dost často bývá to kolínko zteřelé a netěsní to - pak houpou otáčky ve volnoběhu a zlobí motor.
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
stalo by sa niečo, keby som tú dierku zväčšil, aby sa tak ľahko nezanášala?
veď je aj tak oddelená od nádrže elektrickým ventilom
veď je aj tak oddelená od nádrže elektrickým ventilom
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
já jí vyčistil před cca 5 lety - od té doby v pohodě. Proč do toho vrtat? Nevím, ale podle mě ta velikost má své opodstatnění.
Přesně tak. Vše má svoje opodstatnění. A hlavně ta podělaná klapka je citlivá na všechno. Jakákoliv neopatrnost třeba při čištění je potrestána a nastanou potíže.
OPEL ZAFIRA 1.8 16v 85kw - rok 2000 X18XE1
https://picasaweb.google.com/106136654297466934849/Zafira
Jsou jen dva druhy aut - Opel Zafira a ty ostatní
https://picasaweb.google.com/106136654297466934849/Zafira
Jsou jen dva druhy aut - Opel Zafira a ty ostatní
Po vyčistení mini dierky a aj celej klapky sa zatiaľ chyba P1555 neobjavila.
Vytiahol som takmer 2 roky odložený origo MAF snímač Bosh, ktorý mi robil problémy so studeným voľnobehom.
Vystriekal som ho poriadne sprayom na elektrické komponenty a vyskúšal.
Ide pekne
Takže som ho nechal v aute namiesto neorigo MAF MagnetiMarelli.
Spotreba mi prekvapivo klesla na priemer 7 l/100km. Predtým bola vždy mezi 8 až 9 l/100km.
Spotreba je zatiaľ priemer z mixu mesto:vidiek:diaľnica(130km/h) 1:1:3
Vytiahol som takmer 2 roky odložený origo MAF snímač Bosh, ktorý mi robil problémy so studeným voľnobehom.
Vystriekal som ho poriadne sprayom na elektrické komponenty a vyskúšal.
Ide pekne
Takže som ho nechal v aute namiesto neorigo MAF MagnetiMarelli.
Spotreba mi prekvapivo klesla na priemer 7 l/100km. Predtým bola vždy mezi 8 až 9 l/100km.
Spotreba je zatiaľ priemer z mixu mesto:vidiek:diaľnica(130km/h) 1:1:3
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
No, když to vezmeme od podlahy tak za ty roky si auto zaslouží nějakou pořádnou "generálku" očistu.
Strašně moc udělá vyčistit klapku, nechat vyčistit vstřiky, podívat se na lambda sondy - jejich stav. No o katu a váze vzduchu nemluvě. Úplně pominu svíčky a filtry a vůbec základní servis.
Já po vyčištění klapky která byla fakt příšerně zanesená šel se spotřebou dolů tak o půl litru, Obrovský skok ve výkonu jsem zaznamenal po vyčištění vstřiků ultrazvukem - byly tak zanesený že to museli dělat dvakrát. To auto poté jakoby chytilo druhý dech! Časem jak se to zanáší tu ztrátu výkonu nepoznáš ale pak!
Celkově bych ale s tím že jsi šel dolů se spotřebou počkal na delší nájezd km. po 100km nemůžeš říci že to žere o litr míň. Ale i tak to je slušný.
Strašně moc udělá vyčistit klapku, nechat vyčistit vstřiky, podívat se na lambda sondy - jejich stav. No o katu a váze vzduchu nemluvě. Úplně pominu svíčky a filtry a vůbec základní servis.
Já po vyčištění klapky která byla fakt příšerně zanesená šel se spotřebou dolů tak o půl litru, Obrovský skok ve výkonu jsem zaznamenal po vyčištění vstřiků ultrazvukem - byly tak zanesený že to museli dělat dvakrát. To auto poté jakoby chytilo druhý dech! Časem jak se to zanáší tu ztrátu výkonu nepoznáš ale pak!
Celkově bych ale s tím že jsi šel dolů se spotřebou počkal na delší nájezd km. po 100km nemůžeš říci že to žere o litr míň. Ale i tak to je slušný.
Ako sa čistia kat a lambda sondy ?? Ja že sa vyčistia samé, poriadnym prefúknutím na vyšších otáčkachMarťasek píše:nechat vyčistit vstřiky, podívat se na lambda sondy - jejich stav. No o katu a váze vzduchu nemluvě.
Vstreky asi moc nepomôže čistiť, chodím hlavne na LPG.
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
Kdo mluví o čištění katu a lambda sond - to je hloupost to se nedělá. Vyčistit vstřiky na benál - no ale startuješ na benzín a jezdíš na něj taky ne?henry_sk píše:Ako sa čistia kat a lambda sondy ?? Ja že sa vyčistia samé, poriadnym prefúknutím na vyšších otáčkach
Vstreky asi moc nepomôže čistiť, chodím hlavne na LPG.
zde to musíš napíchnout na diagnostiku a natočit live data - podle jejich analíz pak zjistíš zda je to OK nebo je třeba výměna.
PEACE - tak mi to nejako z textu vychádzaloMarťasek píše:Kdo mluví o čištění katu a lambda sond - to je hloupost to se nedělá.
Ta analýza dát je jednoduchá cez OPCOM. Urobil som už veľa live data, aj grafy v exceli. Lenže neviem aké majú byť správne hodnoty. To som ale nikde nenašiel. Pomohlo by mať k rovnakému motoru referenčné live data.
Čistenie vstrekov ultrazvukom - dá sa v domácich podmienkach, alebo len servis?
Zafira A 1,8 92kW Z18XE
-
Zdravím jsem tady nový a zatím se jen poohlížím - škoda že jsme o tomto foru nevěděl dříve
Čištění ultrazvukem jen doporučuji - je to obrovská změna jízdních vlastností! já to nechal dělat před cca 14 dny a paráda!
Čištění ultrazvukem jen doporučuji - je to obrovská změna jízdních vlastností! já to nechal dělat před cca 14 dny a paráda!
Nevím čím a jak mi čistili přímo v autorizáku OPEL v Troppau škrticí klapku, ale auto od té doby jezdí normálně. Spíš mám jiný problém(možná otázku) Astra G-Zafira A s motorem 1.8i 16 V (92 kW) má označení typu motoru Z 18 XE né? A já jsem až teď po montáži LPG zjistil, že ta úřednice na DI mi do TP napsala X 18 XE. Tzn. že až tam zítra půjdu LPG zapsat tak na chybný zápis poukážu a budou mi to muset opravit. Nebo se snad s typem pletu?
ASTRA LA VISTA
Z18XE bývali v Astra G a Zafira A o výkone 92kW, s elektronickou škrtiacou klapkou a plynom (fly by wire)
používal sa v r.2000-2008, nahradený Z18XER o výkone 103kW v nasledujúcich modeloch
o X18XE je málo info, iba že to bol ťažší predchodca X18XE1, obidva o výkone 85kW, okolo r.2000 nahradený motorom Z18XE
používal sa v r.2000-2008, nahradený Z18XER o výkone 103kW v nasledujúcich modeloch
o X18XE je málo info, iba že to bol ťažší predchodca X18XE1, obidva o výkone 85kW, okolo r.2000 nahradený motorom Z18XE
Zafira A 1,8 92kW Z18XE