včera jsem provedl opravu kabelů zadních L a P dveří. Už se tu o tom asi psalo, ale rozhodl jsem se podělit o můj příběh a někomu tím třeba ušetřit trápení. Abych začal od začátku ... Chvilku po koupi auta jsem vyměnil baterku a zanedlouho zjistil, že mi nejdou vzadu stahovat okna. (Při koupi šlo vše) Ovládádat šli jen z předu a nesvítilo ani podsvícení zadních ovladačů. Resp. levé okno nefungovalo vůbec a pravé jen zpředu. Byla zima a tak nebyla příležitost něco někde šťourat a nakonec, jezdím vpředu že?

Na jaře se stalo to, že jsem okno vzadu u sebe vytahoval a spolujezdec vzadu ho chtěl dát dolů. Inu další supr vychytávka Oplu(dle schémat neošetřeno) ... došlo ke zkratu a v ovladači u mě vyhořela cesta od dětské pojisty. Pěkný smrádek. Okno se stáhlo a nešlo nahoru. Nakonec vyjelo při zamčení auta. Inu dal jsem se do měření, opravil cestu v ovladači a vyměnil zadní ovladače, které byly oba vyhořené, jak jsem posléze zjistil. Na vrakovišti jsem koupil nové, vše zapojil ale okna stejně nereagovala. Když jsem vložil pojistu, napřed mi praskla. Druhá už byla v pořádku, ale ... uběhlo asi 5 vteřin a zadní levé okno sjelo samovolně dulů ... ejhle. Na povely nereagovalo. Z motoru jsem vyndal tišťák a po odcvakání pár plastů zjistil ze se spekly kontakty v relátku. Inu očistil jsem, ale speklo se znova. Začal jsem jemně propadat panice a problematice jaksi nerozumět. Všechny teorie padly. Až do předvčerejška ...
Týden předtím jsem zjistil, že se mi nezamkly zadní levé dveře. Předevčírem jsem sundal tapec, uchopil měřák a naměřil zamikací napětí 12V a odmikací pouhých 1.5V. Ejhle. Pro jistotu jsem změřil i pravé dveře - 12V a 12V. Kde je problém bylo jasné a první kde mi zrak spočinul, byla právě průchodka mezi dveřmi. Odkryl jsem a nestačil se divit ... cca 7 drátů z 10 bylo přelámáno a oholeno. Navzájem se zkratovaly logicky a to včetně + a - které jsou 3krát tlustčí než ostatní.

Takže pokud někdo řešíte snad podobný problém, nebo jen chcete klidně spát ... doporučuji se do průchodek mrknout. Konektor jde lehce rozebrat, kabely zkrátit, rezerva je poměrně velká. Dají se nahradit konce kabelů a pohodlně zacvakat do konektoru. Ty jsem neměl, ale určitě je budou mít třeba v StuAlarmu. Tak jsem zvolil jinou variantu, ale snad stejně dobrou. Dal jsem to dohromady cca za 3 hodinky i s opravou ovladačů a relé ve stahovačce a to s velkou pomocí mého kamaráda Martina, kterému tímto velmi děkuji. Bez jeho vychytávek z DP

Přikládám fotky, mrkněte na to, snad pomůžou