Postup na výměnu oleje
Postup na výměnu oleje
panove jak se u zirafy meni olej v garage.sou tam nejake vyfikundace?????chci si ho vymenint sam......do servisu se me to moc nechce davat....diky za rady aeon
Článek ze zrušeného webu astra4ever.cz
Tento postup je uváděn pro motor X16XEL, u jednotlivých typů motorů se může lišit umístění jednotlivých komponent.
Postup:
1) Motor zahřejeme na provozní teplotu, poté ho odstavíme.
2) Připravíme si vhodnou nádobu do které olej vypustíme.
3) Na spodku olejové vany povolíme výpustní šroub (klíč 19)
4) Všechen olej necháme vytéci do připravené nádoby.
5) Vyšroubujeme starý olejový filtr (rukou,pomocí řetězu, já použil sikovky, lze i filtr propíchnout šroubovákem a tím povolit).
6) Po vyjmutí olejového filtru necháme zbytek oleje vytéci z motoru.
7) Těsnění kolem nového olejového filtru namažeme motorovým olejem.
8 ) Nový olejový filtr našroubujeme zpět na blok motoru.
9) Zašroubujeme zpět výpustní šroub do olejové vany (mělo by se použít nové těsnění pod šroub).
10) Plnícím hrdlem nalijeme odpovídající množství vhodného oleje (nejdříve o něco méně a zbytek hlídáme podle olejové měrky, abychom oleje nenalili moc).
11) Nastartujeme motor a chvíli ho necháme běžet, poté na několik minut odstavíme a olejovou měrkou zkontrolujeme hladinu oleje, popřípadě doplníme.
Mnou použitý materiál:
olej GM 10W-40 - polosyntetický cena 116kč/litr
olejový filtr GM Long Life cena 130kč
Vypuštěný olej a starý filtr
Text a práce by Charlie
Foto by Zelvicka
Článek ze zrušeného webu astra4ever.cz
Tento postup je uváděn pro motor X16XEL, u jednotlivých typů motorů se může lišit umístění jednotlivých komponent.
Postup:
1) Motor zahřejeme na provozní teplotu, poté ho odstavíme.
2) Připravíme si vhodnou nádobu do které olej vypustíme.
3) Na spodku olejové vany povolíme výpustní šroub (klíč 19)
4) Všechen olej necháme vytéci do připravené nádoby.
5) Vyšroubujeme starý olejový filtr (rukou,pomocí řetězu, já použil sikovky, lze i filtr propíchnout šroubovákem a tím povolit).
6) Po vyjmutí olejového filtru necháme zbytek oleje vytéci z motoru.
7) Těsnění kolem nového olejového filtru namažeme motorovým olejem.
8 ) Nový olejový filtr našroubujeme zpět na blok motoru.
9) Zašroubujeme zpět výpustní šroub do olejové vany (mělo by se použít nové těsnění pod šroub).
10) Plnícím hrdlem nalijeme odpovídající množství vhodného oleje (nejdříve o něco méně a zbytek hlídáme podle olejové měrky, abychom oleje nenalili moc).
11) Nastartujeme motor a chvíli ho necháme běžet, poté na několik minut odstavíme a olejovou měrkou zkontrolujeme hladinu oleje, popřípadě doplníme.
Mnou použitý materiál:
olej GM 10W-40 - polosyntetický cena 116kč/litr
olejový filtr GM Long Life cena 130kč
Vypuštěný olej a starý filtr
Text a práce by Charlie
Foto by Zelvicka
- Reklama
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: vymena oleje v garage....
Czest, jedine co se ti muze prihodit, ze se ti bude protacet olejovy filtr. Jinak je to furt to same jako u stare skodovky.
No a nebo když nepůjde povolit,jakože mě taky nešel,tak ho proraž nějakou zbroušenou kulatinou a pak už to půjde.Stejně starý filtr budeš vyhazovat,takže není co řešit
Slovo,co mi zůstane hluboko v srdci OPEL
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo.. pokud ale nemá diesla a nemá papírovou vložku
Moje Astrina 1,7DTi
Přišel jsem, viděl jsem, zůstal jsem....
A je vám jasné, že: "Jak to má kola, nebo kozy, tak s tím budou brzo problémy...."
A je vám jasné, že: "Jak to má kola, nebo kozy, tak s tím budou brzo problémy...."
- Mike.S
- Kontaktovat uživatele:
bacha na to protáčení https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.p ... 27#p253327
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi
Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi
Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........
- Hribek
- Kontaktovat uživatele:
Si děláš prdel ne??? On mění jen filtrovou vložku!!Oplíček píše:No a nebo když nepůjde povolit,jakože mě taky nešel,tak ho proraž nějakou zbroušenou kulatinou ....
Výměny se neboj, je to v pohodě jen než vypustíš olej tak si zkus jestli ti jde povolit víko filtru-jen lehce aby jsi zjistil jestli se ti neprotáčí, at nemusiš nalévat zpátky vypuštěný olej a jet do servisu.
Jo a dávej pozor at ti nový filtr nespadne do starého oleje tak jako mně!!
Z jeho popisu jsem pochopil,že mění olej a všechno spojené s tím Jo a nesmí hlavně zapomenout našroubovat šroub nazpět,jelikož to by padlo sprostých slov,kdyby tak neučinil:D
Slovo,co mi zůstane hluboko v srdci OPEL
- Hribek
- Kontaktovat uživatele:
Oplíček my co máme motor Z18XE neměníme celý filtr, ale jen filtrovou vložku!!! Takže propíchnout šroubovákem víko je nejen blbost ale i nemožné.
tak ze klasika,odsroubovat vypustak,nechad vykapat stary olej!!!!je tam nejakej časovej interval.treba DO 20min????osšroubovat filtr s citem na to pouzdro.,,,dat novy filtr(a co pri utahovani novyho filtru muže se to taky stat?????)nalejt olej a nejakej zabech novyho oleje je treba?????nejakou dobu na volnoběch...atd........kamarad ma auto seat a kdyz do 15min nenaleje olej tak se murozhodej hydrosštely a muže se to pěkně PO....:::::dikaz....
vyzkoušej si, zda ti jde povolt filtr, zahřát motor, vypust olej a sundej filtr, potom ještě na 10 sec nastartuj, ať vyteče
co nejvíce oleje, nový filtr dotáhni rukou (kdyby tekl máš možnost vždy dotáhnout zase rukou) a po výměně filtru a oleje
nastartovat, do cca 30-40 sec po nastartování musí zhasnout kontrolka mazání. v žádném případě nezatěžuj motor, pokud
kontrolka nezhasne. Pouze volnoběh,jinak znovu startovat na cca 30 sec. já to tak dělám a zatím bez problému.
ale podle mého postupu vytlačíš olej i z čerpadla, proto Ti po nastartování bude svítit kontrolka. Hydroštelů se neboj.
co nejvíce oleje, nový filtr dotáhni rukou (kdyby tekl máš možnost vždy dotáhnout zase rukou) a po výměně filtru a oleje
nastartovat, do cca 30-40 sec po nastartování musí zhasnout kontrolka mazání. v žádném případě nezatěžuj motor, pokud
kontrolka nezhasne. Pouze volnoběh,jinak znovu startovat na cca 30 sec. já to tak dělám a zatím bez problému.
ale podle mého postupu vytlačíš olej i z čerpadla, proto Ti po nastartování bude svítit kontrolka. Hydroštelů se neboj.
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic
ok diky az koupim v tydnu olej tak se do toho pustim...diky
-
- Kontaktovat uživatele:
Jeste maly figl (nevim jestli ho znas, proto jej uvedu), vzdy kdyz nasazujes filtr zpet natri tesneni olejem, jinak se ti muze zhrnout a potom jaksi nebude tesnit.
ok testnuto,takovy veci se hodej...diks
Zdravím
potřeboval bych nutně poradit. V pátek jedu na moravu a dneska jsem si nechal u známého vyměnit olej. Po dolití oleje měla zhasnout kontrolka oleje, ale nestalo se tak. Kontrolka svítí pořád, ale po vytočení otáček nad 2000 kontrolka zhasne a při přesně 2000 otáčkách začne blikat a pod se zase rosvítí a svítí furt. Neměl byste prosím někdo nějakou radu. Dík
G astra 1,8 16V X18XE1
potřeboval bych nutně poradit. V pátek jedu na moravu a dneska jsem si nechal u známého vyměnit olej. Po dolití oleje měla zhasnout kontrolka oleje, ale nestalo se tak. Kontrolka svítí pořád, ale po vytočení otáček nad 2000 kontrolka zhasne a při přesně 2000 otáčkách začne blikat a pod se zase rosvítí a svítí furt. Neměl byste prosím někdo nějakou radu. Dík
G astra 1,8 16V X18XE1
-
- Kontaktovat uživatele:
a oleje dost na rysce jo ?
Moje Astrina 1,7DTi