Opel zafira 1.8.16V r.v. 2000.Benzin hydraulicke zdvihatka

Odpovědět
martin.hoby

Opel zafira 1.8.16V r.v. 2000.Benzin hydraulicke zdvihatka

Příspěvek od martin.hoby » 25 kvě 2011, 09:24

Dobry den,
Stalo se mi,ze jsem jel s Opel zafira 1.8.16V r.v. 2000.Benzin po dalnici v nemecku asi 170km/h a vse bylo v pohode a kdyz jsem prijel na benzinku,tak jsem uslysel klepani motoru.Dalsi den jsem zkontroloval stav oleje v motoru a na merce nebylo nic,ale po vypusteni oleje jsem jeste vypustil 2,5litru oleje.Dal jsem novy olej 4,25l Mobil1 0W-40W sintetic a nove filtry a pak jsem auto nastartoval a vse v pohode.Motor bezel plynule a potichu i pri zvyseni otacek motoru zadny problem a zadne cukani.Problem nastane jen kdyz se rozjedu a pridam na otacka motoru pri beznem provozu a je slyset jemne cvakani motoru.Neco jako hydrostely,nebo ventily.Pri pomale jizde bez slapani na plyn to je v pohode.Prosim timto o radu co to muze byt a klidne i teorie. Mohl jsem poskodit zdviatka ventilu,kdyz jsem mel v motoru jen 2,5l oleje a ne 4,25l???? Nebo olejove cerpadlo,nebo potpalit ventily.Nebo mohl preskocit v te rychlosti rozvodovy remen?(Remen je asi pred 10.000km vymenen u oplu i vodni pumpa a kladky. Dale jsem do oleje na radu kamose od liqui moly primes proti klepani zdvihatek asi 200ml a klepe to porad i kdyz jsem najel uz 800km. Nekdo rikal ze by to mohlo byt tesneni pod vyfukem u hlavy motoru.
Proste to pri jizde ,pouze pri jizde pri zvysenych otackach klepe jako sici stroj nebo pri prudkem pridani plynu to ma zvuk jako kdyz pustim turbo u zazehoveho motoru.Predem vam vsem dekuji za rady a budu vdecny za vsechny napady a rady. S pozdravem pekneho dne Martin.
ps: motor ma 130.000km Cau.

Reklama

mexxo

Re: Opel zafira 1.8.16V r.v. 2000.Benzin hydraulicke zdvihat

Příspěvek od mexxo » 27 kvě 2011, 19:27

Hlavne si myslím, že máš nevhodnú viskozitu. Príliš riedky olej. Ja dávam 10W40. A určite nepridávať žiadne aditíva. Výrobci olejov už urobili všetko preto, aby ich olej bol čo najlepší.
To čo popisuješ robí môj motor, keď mám olej na ryske na min. Keď dolejem, je tichúčko.

martin.hoby

Příspěvek od martin.hoby » 05 čer 2011, 17:55

mexxo píše:Hlavne si myslím, že máš nevhodnú viskozitu. Príliš riedky olej. Ja dávam 10W40. A určite nepridávať žiadne aditíva. Výrobci olejov už urobili všetko preto, aby ich olej bol čo najlepší.
To čo popisuješ robí môj motor, keď mám olej na ryske na min. Keď dolejem, je tichúčko.
Dekuji vam za vasi rychlou odpoved na muj dotaz ohledne cvakni motoru. Dal jsem na vase rady a vymenil jsem olej i olej.filtr a dal jsem tam hustejsi olej jak jste mi poradil v 1 Emailu. Pouzil jsem znacku Schell 10w-40W ,ktera tam byla pred 4 roky uvedena pri koupi auta.Je to polosyntetika presneji toto: SHELL HX6 10W-40, http://www.olejshop.cz/oleje/automobilo ... 0-5-litru/ a presto si vubec nic nezmenilo.Auto pri nastartovani klepe velice mirne,ale pri jizde ,kdyz pridam vice plyn to ma zvuk jako diesel ,ale pokud tomu jeno lechtam plyn je to auto tiche. Myslite si ,ze bych mel jit vymenit ty zdvihatka ventilu,nebo jeste pockat ,az se to mozna sklidni tim novym olejem?Dale by me zajimalo,jestli se opravdu mohly ty zdvihatka ventilu poskodit pri te vysoke rychlosti kolem 175km na Nemecke dalnici ,kdyz jsem potom vypustil asi 2,5litru oleje a ma tam byt 4,25litru.Pozna diaknosticky program spatnou funkci zdvihatek ventilu,nebo popripadne skoceneho remenu o zub? Ja mam vymenu rozvodoveho remenu delanou v autorizovanem servisu Opel a jeste mi zbyva do vymeny 35.000km (meni se pri 60.000km).Takze se vas ptam co byste mi poradil a jak se mam v teto situaci dale zachovat.Pockat a najet na ten novy olej aspon 1000km a pak jit na vymenu zdvihatek ventilu, nebo neotalet a jit okamzite??? Muze mi to poskodit ventily kdyz to tak cvaka? Predem vam dekuji za vasi odpoved a cas a preji vam hezsky zbytek dne s pozdravem Martin.

Stigi

Příspěvek od Stigi » 05 čer 2011, 18:24

Podle mě, pokud máš něco s rozvodama, tak to řeším okamzítě, mohli by to taky mít v budoucnu fatální následky. Tím ale nechci strašit, je možné, že to bude ůplně něco jiného, nějaká prkotina :wink:

Majesty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majesty » 05 čer 2011, 18:47

Pokud by to mělo být přeskočeným rozvoďákem, potom by to ještě dělalo i něco jiného. Menší výkon, kouřivost a podobně. Každopádně určitě by bylo na místě zkontrolovat rozvody, zda jsou tak, jak mají být, i přes nedávnou výměnu, co si budeme povídat, žádný servis není jistá záruka, že to mechanik správně nastaví.... Zkontroloval bych to určitě, protože by to mohlo mít zásadní následky. Pokud by to bylo i zde dobré, potom bych asi zkontroloval těsnost toho výfuku a potom se zaměřil na ty ventily. Prostě začít od jednodušších a levnějších variant. Olej je určitě vhodnější tento vyměněný, než ten původní. Co se týká množství oleje, nevím přesně jaké množství je na minimální rysku, ale každopádně pokud je tam méně o více jak 1,5 litru, už to může být nebezpečné a klidně by to mohlo mít vliv na nynější klepání.
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI
EX The Golden Queen of Majesty --> EVOLUCE (str.21)
Obrázek Obrázek O nás
http://cardigan-bedwyr.blogspot.com/

HonzaL

Příspěvek od HonzaL » 05 čer 2011, 18:53

Min-max=1litr oleje.
Meriva B 1,4T 88kW

Stigi

Příspěvek od Stigi » 05 čer 2011, 19:06

Taky bych nedal ruku do ohně za ten chybějící olej... Jinak jak říká majesty, pokud by to byla například netěsnost hlavy, tak by to bylo znát na výkonu...

Majesty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majesty » 05 čer 2011, 19:30

HonzaL píše:Min-max=1litr oleje.
Tak nějak jsem si to myslel, takže tam bylo dost pod minimum a klidně se to mohlo přidřít a nakonec bude problém na kroužcích a ne na ventilech....
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI
EX The Golden Queen of Majesty --> EVOLUCE (str.21)
Obrázek Obrázek O nás
http://cardigan-bedwyr.blogspot.com/

Stigi

Příspěvek od Stigi » 05 čer 2011, 19:32

Možná změřit tlaky ve válcích, zda těsní. Ale to už by jsme zase byli u toho poklesu výkonu, tak těžko říct no...

denny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denny » 05 čer 2011, 20:56

Nebo ti taky může klepat některé z ojničních ložisek.

mexxo

Příspěvek od mexxo » 06 čer 2011, 20:58

martin.hoby píše:Takze se vas ptam co byste mi poradil a jak se mam v teto situaci dale zachovat.
Kludne mi tykaj. :wink:
Snažil som sa ti poradiť podla toho čo si popisoval tú najjednoduchšiu pomoc. Ten olej čo si dal teraz je určite vhodnejší, ako ten pôvodný. Ale ak ho máš na ryske po max a motor nestíchol, tak nemá zmysel čakať a jazdiť ďalšie kilometre. Tento problém by zmizol hneď.
Ak sa okrem zvuku nič iné nedeje, v rozvodoch by som problém nehladal. Diagnostika ti sama chybu v zdvihátkach, alebo rozvodoch neukáže. A radiť dalej, čo môže znamenať zvuk, ktorý ani nepočujeme sa nedá. Ako vidíš, je moc možností.
V každom prípade nemá zmysel ďalej čakať a na tvojom mieste by som navštívil servis, nech si to tam vypočujú a pozrú.
100% servisy sú u RomanaK https://www.astra-g.cz/forum/memberlist. ... ile&u=1082 , alebo tuto u dennyho. Ak to máš ďaleko, tak niekoho v okolí...

martin.hoby

Příspěvek od martin.hoby » 13 čer 2011, 14:37

denny píše:Nebo ti taky může klepat některé z ojničních ložisek.
Dobry den,

Opel Zafira 1,8 16V r.v. 2000 Benzin Pri vymene zdvihatek ventilu se musi rozhodit rozvodovy remen,nebo se sundaji jenom vackove hridele a rozvodove kola se pouze zaaretuji.Videl jsem na Yutube video,jak to jeden mechanik delal a mel jenom nejaky pripravek a vytahoval zdvihatka ventilu bez sundacani vackove hridele a rozvodu.Dekuji vam za vasi odpoved na me otazky a preji vam hezsky zbytek dne s pozdravem Martin.

Odpovědět