2.0DTI problém při akceleraci

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 03 čer 2007, 20:57

Z tej tabulky mozes vydiet ze benzinove motory maju krutak najväčší vo vyšších otáckach ked ich vytocís ale na porovnanie uz motor 2.0 Turbo ma maxim. krutak pri 1950 otacok a uz ho len udrzuje... takze asi tak..
Opel Astra G Cabrio 2.2 Dti

Reklama

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 03 čer 2007, 21:15

Fakt nechapu o co ti jde. Jednak nemam 2.0DTI a za druhy papirovy hodnoty me skutecne nezajimaj. Mam motor zmerenej na brzde a stejne tak na webu je k videni dost grafu vykonu. Z toho co tu pises se mi zda ze jsi tak trochu teoretik amater.

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 03 čer 2007, 22:18

Idemi o to ze tu sa pisalo ze turbo sa niekomu zapina pri 2500 otackach... vid prvy prispevok... za druhe tu niekdo pisal ze je to normalne.. a za tretie ked ta papierove vykony nezaujimaju tak ok... Prepac zmylil som sa.. myslel som ze mas 2.0 ale mas 2.2 a ten motor ma aj moj ujo vo Vektre GTSkovej... a isiel som na nej uz vela krat a ten motor ma najväčší krutak pri 1500 otackach.. a ked tebe zmerali nabrzde ze sa ti od 1500 zvysuje tak ti to zmerali zle.. zvysuje sa ti vykon v kwatoch ale nie krutiaci moment a tlak turba... asi tolko... ale uz sa dalej nemusime natahovat :wink:

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 03 čer 2007, 23:47

Tvuj ujo ma asi rocnik 2002 nebo starsi pokud jede srovnatelne v 2500 jako v 1500ot (a nebo nejaky prichciply). Stejne ale nejvetsi kroutak bude mit nekde mezi 1700 a 2000 ot., nicmene to maximum neni moc vyrazny. A vykon sem nemotej. S tim tlakem to furt nejak nemuzes pochopit. Kdyz je jen lehce seslapnutej plyn, tak turbo tlaci relativne malo, kdyz se pak rychle seslapne plyn, tak v nizkejch otackach narusta tlak dost pomalu, ve vyssich o poznani rychleji. Po chvilce se i na 1500 ot. dostanes na maximalni plnici tlak (pri plne seslapnutym plynu, treba do kopce - takze to nebude zrychlovat a otacky zustanou konstantni). Nicmene ve vetsine pripadu behem akcelerace otacky rostou tak rychle, ze zpravidla maximalni plnici tlak dosahnes mezi 2 az 3 tisicema. Na 1. nebo 2. rychlostni stupen jeste pozdejc. Tyhle prechodovy jevy samozrejme na grafech vykonu videt nejsou, protoze se zvysujou otacky pomalu a turbo tlaci naplno.

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 04 čer 2007, 08:52

Ta vectra je rocnik 2006... A co sa tyka tlaku.. Ked auto ma podla udajov ako napr. jeho vectra 280Nm pri 1500 otacok tak do 1500 otacok sa turbo toci pomalsie, v podstate sa rozbieha ale od 1500 toci na plni vykon...
A neviem o tom ze by 2.2 aku mas aj ty mala krutak 350Nm pri tych otackach co si pisal. jedine ze to mas chipnute... Chcem vydiet ten graf krutiaceho momentu kde ti este vo vyssich otackach narasta... taky som nevidel.. to ze narastaju kw s otackami je jesne ale krutiaci moment je uz stabilny alebo klesa... ... A ked ti to tak zmerali tak je to velmi cudne... Ale hovorim nema zmysel sa natahovat... A este... pozri sa na stranku www.chiptuning.sk mas tam grafi vykonu jednotlivych aut pred a po uprave... tak sa pozri na tie pred upravou... kazde auto ma na nich ked berieme do uvahi auta s naftou, najväčší krutiaci moment okolo 2000 otacok alebo aj pod 2000 a so zvysujucimi otackami tento udaj klesa... Dokonca aj nova A8 4.0 TDI ma najväčší krutak pri 2000 otackach a potom uz len pomali klesa a neskôr dost vyrazne... alebo si pozri audi 1.9 TDI ta ma max. pri 1800 otackach... takze mi nehovor ze tebe rastie... je to pekna blbost...A turbo tiez s narastajucimi otackami nezvisuje tlak lebo by ti puklo... Chod sa pripnut na osciloskop a uvidis.. hned ako ti motor pride na 1500 otackok turbo tlaci maximalny tlak a ten je rovnaky az po obmedzovac...

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 05 čer 2007, 13:54

To je jako mluvit do dubu. Proc si myslis ze existuje prodleva mezi seslapnutim plynu a reakci motoru u turbomotoru? Protoze se turbo roztaci a zvysuje se plnici tlak. Navic veta hned jak prekrocis 1500 otacek tak turbo tlaci naplno je uplnej nesmysl - pokud neni plne seslapnutej plyn tak max. plnici tlak tezko dosahnes. Zkus si o motorech nejdriv neco precist :roll:
Jinak v 2006 se jeste daval 2.2DTI? Nez zacnes neco plkat o blbostech, tak se podivej na skutecne namereny hodnoty a jeste lepe se danym autem projed. Kdybys nekdy jel v 2.2DTI tak ti musi bejt jasny ze nejvetsi kroutak rozhodne nema v 1500ot.
Tady se koukni treba na starsi verzi 2.2DTI - http://www.rri.se/popup/performancegrap ... hartsID=97 pak si k tomu pridej reakci turba a v beznejch podminkach mas k dispozici maximalni kroutak skutecne az za 2000ot :idea: A taky se koukni na tech strankach treba na A4 1.9 TDI 81 a 96KW - opet maximalni kroutak (pri mereni, kde turbo opravdu furt tlaci na plno) az za 2000ot, podobne je tomu u vetsiny naftaku, ktery tam jsou namereny (az na vyjimky).
BTW ty grafy na chiptuning.sk jsou vycucany z prstu.

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 05 čer 2007, 19:48

Jasne... o motoroch vies asi ty prd.. viem co je turbo efetk... a viem ako pracuje motor... to nevies ty... nebavime sa o pomalom stlacani plynu a pri plnom zosliapnuti... A v 2.2DTI som isiel tolko krat kolko tebe sa len sniva... Ano v 2006 sa davali do vectry GTS 2.2 DTI.. beha ich po KE zopar.. A ze tie grafi su vycucnute z prstu? tak asi ten graf s ktorym to merali tebe... Vies o com je naftovy motor? o tom ze ma najväčšiu silu pri nizkych otackach... keby to bolo ako ty pises tak sa naftove motory a hlavne s turbom nerobia... Pises tam ze najväčší krutak je pri niektorych motor pri 2000 ved to je ok... ale nie napisat ze turbo zapina pri 2500 alebo ze najväčší plniaci tlak je vo vyssich otackach.. samozrejme ze tu berieme v uvahu plne zosliapnuty plyn... Pri hladkani plynu sa turbo aj pri jazde pri 3000 otackach toci pomalsie a dava minimalny tlak....Akonahle je plyn zosliapnuty tak ide naplno... samozrejme ze je tu turbo efetk ale preboha ten netrva minutu ale štvrt sekundy... A z toho grafu co si mi dal odkaz nevyzera ze by hodnota v NM nieko rastla od tych 2011 otacok ale pomali klesa.. takze neviem o co ti ide...

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 05 čer 2007, 20:03

Delas si prdel voe? Jezdim s tim uz prez 3 roky, tak s tim asi mas tezko vic odjezdeno, ne? Jestli sis nevsimnul, tak ja nic o spinani turba nepisu, to je tvuj plk.
Za dalsi turbo efekt netrva ctvrt sekundy, ale v nizsich otackach vyrazne dele :!: To je to o cem mluvim - nez to turbo nabehne tak jsou otacky uplne nekde jinde. Kdyz zaslapnu plyn k podlaze na 2. dejme tomu na zvysenym volnobehu, tak dojde k prokluzu kol az nekde za 2500ot. .... proc? Protoze az tam zacne davat motor dostatecnej kroutak .... proc? Protoze v nizkejch otackach to dostatecne neplnilo :!: Naopak kdyz drzis otacky vejs, tak turbo nabehne temer okamzite.
Kdyby jsi se koukal na vsechno co jsem psal, tak 1) jednalo se o graf 2.2DTI se starsim cerpadlem ktery nema takovej peak kroutaku za 2000 jako muj motor. Za 2) obe verze 1.9 DTI u A4 na tech samejch strankach maj maximum kroutaku kolem 2300-2500 ac papirove maj nejvic tahnout kolem 2000. Stejne jako dost dalsich motoru.
Tady mas zmerenou novejsi verzi 2.2DTI tak jak to uvedl jeden kolega na nejmenovanem serveru venujicim se motorismu. Upozornuju na to aby jsi si precetl poradne popis grafu - jedna se o :!: dynamicke :!: mereni vykonu. Je to naprosto v souladu se subjektivnim pocitem pri zrychleni i s tim co namerili me.
Fakt mi prijde ze toho moc odjezdino s modernima naftakama nemas.
Obrázek

A jeste k tem grafum z chiptuning.sk - jestli jsi nekdy videl skutecny mereni na brzde, tak ti musi byt jasny, ze to co tam prezentujou neni realny (prilis hladky, naprosto ve shode s tim co je v prospektech). Je mi lito, ale varis z vody.

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 05 čer 2007, 20:31

Tady je dalsi dynamicke mereni 2.2DTI (IMHO starsi verze)- http://www.superchips.co.uk/curves/22dti.pdf
co mi k tomu reknes chytraku? A jestli napises ze to neodpovida pocitu zrychleni tak budto kecas nebo si s tim motorem v zivote nejel.

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 05 čer 2007, 22:21

Pozri ja sa nechcem tu s tebou natahovat.. a ani nebudem debat kto ma ake skusenosti s cim... nechcem sa tu hadat a vykopavat vojnove sekery :wink: proste ty mas svoj nazor ja svoj... co sa tyka tych grafov... su to grafy vykonu po uprave motora... a co sa toho tyka tak pri uprave si mozes sam urcit charakteristiku krivky vykonu... to ze je tam 2.2 DTI s krutakom maximalnym od urciteho poctu otacok je ok... ja ked som si daval cipovat auto tiez sa ma pytal aku charakteristiku a pri akych otackach chcem dosiahnut max. krutiaci moment... z vyrobi ma X20DTL 185 NM pri 1850 otackach a trva az do 2500 a postupne slabne... teraz mam 259 NM pri 1500 az do 2500 a postupne slabne.. ale s tym sa da pohrat a mozes si to upravit... to ze si niekdo posunie hranicu max.. krutiaceho momentu do vyssich otacok je jeho problem.. ma to svoje vyhody aj nevyhody.. vtedy samozrejme turbo dava max.plniaci tlak az v tychto otackach.. vyhoda je ze sa kolesa nepretacaju pri prudkej akceleracii az tak vyrazne alebo vôbec.. nevyhoda je ze treba auto vytocit... Ja mam pri 1500 otacok max. vykon 259 NM vyhoda je ze auto nemusim vytacat ani v kopcoch... Na pätke vyleziem vsade ale nevyhoda je za sa mi teraz na 2 a ciastocne aj na trojke pri plne zosliapnutom plyne pretacaju kolesa.. co je nevyhoda a na mokru dost velka, kedze nemozes max. vyuzit potencial zrychlenia... Na druhej strane vychazdam aj z udajov ktore vypisuju senzory a ma ich k dispozicii riadiaca jednotka... skusal som to pri rôznych rezimoch jazdy... Turbo a jeho otacky a tym aj plniaci tlak je dany poziadavkou z riadiacej jednotky na zaklade polohy plynoveho pedala... PRi kludnom rozjazde a normalnej akceleriacii turbo nedosahuje max. plniaceho tlaku ani pri vysokych otackach nakolko riadiaca jednotka nedava pokyn na tvorbu bohatej spalovacej zmesi... Ak na plno zosliapnes plyn tak turbo takmer okamzite dosiahne plni plniaci tlak. To co ty nazyvas turbo efekt nie je to kym sa turbo roztoci na max. otacky v tom zmysle ze auto zrychluje... Turbo efekt alebo turbo diera je moment medzi pustenim plynom a zosliapnutim plynu a je to cas kedy turbo zacne tlacit na plno.. Tento turbo efekt je dany tym ze pri mierne alebo vôbec zosliapnutom plyne dava riadiaca jednotka povel kedy turbo ide len na minimu... AK plyn das na podlahu trva to len zlomok casu kedy turbo ide na max.. To citit ked ides po ceste napr. 100km za hodinu a chcies obiehat.. pridas plyn a citis ze auto zacne tahat o trochu nieskôr ako zosliapnet plyn.. to je turbo efekt.. Za druhe... Ak ma auto napr. 200Nm pri 1800 otackach tak kym motor nedosiahne tuto hranicu tak turbo sa len rozbieha, na tejto hranici uz ide na plni plniaci tlak... ale toto sa nenazyva turbo diera... A prave turba s premenlivou geometriou lopatiek posuvaju tuto hranicu nizsie... Co je u motorov 2.0DTI a 2.2 DTI... Potom sa tento udaj v NM uz len do urcitych otacok udrzuje a potom klesa... A prave turbodiesle su na to ze pri nizkych otackach maju vysoky vykon a silu... To ze niekdo si da pri chiptuningu posunut tuto hranicu vyssie je uz jeho vec... A ak s tym co som tu pisal nesuhlasis ja to beriem... potom mame kazdy na tuto vec iny nazor.. ale pre to sa tu hadam nemusime natahovat... prajem pekny vecer... :wink:

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 05 čer 2007, 22:36

Zase pises nesmysly - s turbo dirou si tu zacal sam tak mi tady nevysvetluj pojmy. S tou reakci turba se pletes . Je to v radech sekund (dejme tomu pri tech 1500ot.). Stejne tak se neohanej tim ze jsou to vykony po uprave. Ten prvni je bez upravy (ja mam v serii take temer 150koni). Ten graf ze superchips je pred/po a i stav pred ukazuje nejvetsi silu pri 2500. Ostatni co tu pises jsou nesmysly/bludy nesouvisejici s tim co tu resime. Posouvani vykonu/kroutaku vejs se dela jen za ucelem zvyseni max. vykonu a to tak ze se da vetsi turbo. Jinak neni duvod nejak v nizsich otackach snizovat kroutak. Zamysli se nez neco napises. Ja se nechci hadat, ale nesnasim kdyz nekdo siri bludy takze te nenecham.
BTW snaz se reagovat na to co pisu. Tvoje reakce jsou nesmyslne.

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 05 čer 2007, 22:51

Obrázek
Tady jsou grafy otacky, max dosazitelnej plnici tlak pri danych otackach a skutecny plnici tlak - nikde tam okamzite reakce jak popisujes nevidim. Naopak jsou tam reakce v radu sekund. Jedna se tusim o motor 1.8T.

Maranelo

Příspěvek od Maranelo » 06 čer 2007, 20:38

Inac 2.2 DTI ma v serii 125koni.. ked uz nieco... neviem ze by mal 150.. nikdy ho opel v takom vykone nepredaval.. iba ak 2.2 benzin.. ten ma 147 koni... Co sa tyka diskusie uz to nebudem rozoberat... co sa tyka grafu je tam 1.8 T a to je benzin... takze s naftou sa to porovnavat neda... a cim väčši objem tym väčšia sila a tah pri nizkych otackach... keby to bolo ako pises tak napr. autobusy a tahace by musely tocit otacky do astronomickych cisel... a pritom naftove motory s turbom pri autobusoch a tahacok neprekracuju 2000 otacok... ale to si asi v kamione nikdy nesiel... ako je mozne ze potom maju tahace taky vykon a netocia tak vysoke otacky? ked maximum u noveho tahaca je 2500 a aj to je uz cervene pole... Ved to by podla tvojej teorie sa turbo ani nestihlo roztocit...

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 06 čer 2007, 23:24

Ty jsi pacient :roll: Mimochodem s nakladakem obcas jezdim.
Nepisu ze 2.2DTI ma v papirech napsano 150 koni, ale ze ja mam zmereno temer 150 koni ... 1.6 8v od Opla ma taky uvaden nizsi vykon v papirech - je to dany pojistkou v nemecku (to mam z doslechu).
Nevim proc nechces vzit jako argument chovani turba u 1.8T, jde precio princip - reakce na plyn je podobna - 1.8T znam celkem dobre. Vubec nic jsi nepochopil nebo to jen tak hrajes? Proc by jako mel nakladak tocit do astronomickejch otacek? Proc by se nemelo stacit roztocit? Jde preci o prutok vyfukem a charakteristiku turba. Rikam ze reakce je v radech vterin - s tim nesouhlasis? Mozna u tveho motoru s mensim turbem nabehne rychlejs (stejnou zkusenost mam z koncernovy 1.9 tdi 66kW), ale u 2.2 a dvojnasob to plati treba pro 530D je holt reakce na plyn dlouha. A ikdyz zaslapnu plyn u Astry na 3. stupen k podlaze na zvysenem volnobehu, tak je nejvetsi zrychleni citit mezi 2100 a 2500 otackama. Je to charakteristika toho motoru. Na papirovy hodnoty se proste sazet neda, chce si to vyzkouset osobne, nebo alespon videt namereny data.

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 08 čer 2007, 14:36

Tohle sem musim postnout :) Plnici tlak 2.0 DTI pri akceleraci z 1500 do 3000ot. http://www.youtube.com/watch?v=8OBKgXP98-o&NR=1

Odpovědět