Utahovací moment kol nm. ??
- Reklama
Pravda pravda ale viděl jsem jen jeden pneuservis kde dotahují momenťákem.Resp. kontrolují.A já tam jezdím a jsem spokojenej.Tchánovi to dotáhli v jiným servise vzduch. utahovákem (nevím kolik tam měli navalený na ty jeho liťáky) ale sudávali jsme to trubkou 2 metry dlouhou a musel jsem na to skočit abych to urval.(a to jsem DOCENT)Pája píše:V knížkách je psaný 110 Nm.
Když ti řeknu že u nás v Barumce když jsem chtěl přezout tak mi odpověděli "Tak my si Vás napíšem do pořadníku a během 3 týdnů Vám to přezujem" tak to mi nebudeš věřit.Vojta píše:v lepších pneuservisech jako je třeba barum dotahujou momenťákem
Odpověděl jsem že doba kdy se stály fronty na pořadník (třeba na fáčko) jsopu už pryč tak na mě nechápavě koukali.Pak jsem se dověděl že tam přezouvají za 700 mě to udělali jinde za 250 (i s vyvážením) a hned.
mě to stálo 850kč a proto řikám že to je "lepší" pneuservis čemuž napovídá i nával = čekací dobyLomikar píše:Když ti řeknu že u nás v Barumce když jsem chtěl přezout tak mi odpověděli "Tak my si Vás napíšem do pořadníku a během 3 týdnů Vám to přezujem" tak to mi nebudeš věřit.Vojta píše:v lepších pneuservisech jako je třeba barum dotahujou momenťákem
Odpověděl jsem že doba kdy se stály fronty na pořadník (třeba na fáčko) jsopu už pryč tak na mě nechápavě koukali.Pak jsem se dověděl že tam přezouvají za 700 mě to udělali jinde za 250 (i s vyvážením) a hned.
Zprávy prosím pouze emailem na info zavináč doopla.cz
To jako mám čekat 3 týdny na "lepší" servis a raději si rozmlátit auto i hubu?
A v čem jako je to lepší?Na zlodějině nevidím nic lepšího.A servis kam jezdím já má taky práce až nad hlavu.Rozdíl je v tom že mají 4 zvedáky a kmitaj 10-12 hodin denně (proto stihaj obsloužit hned)a barumka má jeden a dělaj od 8do12 pak hoďku pauza a pak do 16:30.
A v čem jako je to lepší?Na zlodějině nevidím nic lepšího.A servis kam jezdím já má taky práce až nad hlavu.Rozdíl je v tom že mají 4 zvedáky a kmitaj 10-12 hodin denně (proto stihaj obsloužit hned)a barumka má jeden a dělaj od 8do12 pak hoďku pauza a pak do 16:30.
Utáhnutí
Od 100 do 110 Nm. Doporučuji šrouby a dosedací plochu šroubů namazat grafitovou vazelinou, popř. zahřátým lojem, v němž je rozpuštěn grafit, a ještě lépe MOLYKA, potom není problém s demontáži. Co se týká klíče, mi se osvědčil na jaklu navařený imbusový šroub 17 jako obouruč, podstatně líp se povoluje i utahuje.
Spermin.
Spermin.
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic
Utah. moment
Po jednej skúsenosti ked som povoloval kolo na ceste po prezuti v pneuservise /pneu srobovačkou/ - origo kluč ohnutý + strhnutý,si mením kolesa výhradne sám a dotahujem na 110Nm. Vo viacerých príručkách som sa dočítal že sroby kolies sa nemažú - možno preto,že časť vazeliny sa môže dostať napr. na brzdiace plochy ? Alebo žeby sa skrutky po namazaní mohli vyskrutkovať sami ?
Utahovací moment
A teraz som si spomenul na jednu vlastnú /vlastne fotrovu/skúsenosť. Niekedy ked som bol mladý a pekný /17 rokov/,teraz som už len pekný,som menil kolá na fotrovom žiguláku. Na zadnom kole /posledné/som dotiahol skrutky rukou,spustil káru na kolesá,chcel som ich dotiahnuť kľúčom,zazvonil telefon,po dotelefonovaní som zbalil vercajch a išiel na pivčo.Ked som prišiel večer domov, foter ma skoro prizabil - v rýchlosti cca 80-90 ho predbehlo jeho vlastné zadné kolo! Dnes je z toho sranda,ale nikomu to neprajem,takže doťahujte na 110 Nm,radšej aj nadvakrát.
PS. Človek sa učí na chybách,ale iba hlupák na vlastných,takže buďte ľudia.
PS. Človek sa učí na chybách,ale iba hlupák na vlastných,takže buďte ľudia.