Zdravím, minulý týden jsem koupil Zafiru A design edition OPC plasty, motor benzín 1.8, tímto se tady uvádím (překvapivě extra zachovalé auto po všech objetých Zafirách B za poslední dva měsíce po půl republice), auto má s OPC plasty také 17R originály disky, ale musel jsem řešit jednu technicko-administrativní drobnost a to
rozměry pneu na 17R, kdy mě nečekaně upozornil technik při evidenční kontrole STK, že nemám povolené rozměry pneu oproti českému techničáku (čistopis, jinak auto z Německa) - papír s negativním nálezem nakonec vydal a už je přihlášeno.
Byly obuty 225/45 17r, ale v českém techničáku je 215/45 a to prý může být problém při nehodách apod. že není obuta kvalitní (ve smyslu technicky odpovídající) pneu. Tak jsem si pročetl originál výpis německého techničáku a našel zde na webu příručku k Zafiře A - český úředník přepsal do čistopisu špatně, správný je podle výrobce 225/45 R17 (našel jsem v diskuzi "tuning-styling" info od dalších zafiráků, že se má používat ten "český" rozměr 215/45...). A já už koupil nové pneu (Nokian Line), které ve skutečnosti jedním rozměrem, i když snad ne zásadním, neodpovídá podle výrobce, zato český policajt i STK budou spokojeni. Navíc v českém techničáku chybí zmínka, že 17R můžou být pouze letní pneu, takový menší český chaos.
Otázka: má to cenu nějak řešit? Gumy bych časem přezouval, vzorek není nejnovější (jinak drží jak hřebíky, přední Pirelli Cinturato vzorek prům. 3mm + zadní japonské Toyo Proxes CF1 vzorek prům. 4mm > prodám
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
), jen ten pravý rozměr 225/45 má o něco levnější pneu na výrobce/model.