N: Výměna tlumičů Astra G 1.7DTi
N: Výměna tlumičů Astra G 1.7DTi
Pre výmenu tlmičov na astre potrebujeme (v mojom prípade kompletný podvozok u mňa LOWTEC auto išlo trocha nižšie a je o niečo tvrdšie) Gola sadu kľúčov odporúčam nie šesťhrany ale tzv. tisíchran veľkosti 15 a 18 prípadne v závislosti od nových tlmičov 19-stka. Ďalej prstencové kľúče 16, 18 a prípadne 19 a vydlicový kľúč 18 ale stačí aj 19. Imbusový kľúč 4 a 6 takžiež závisí od tlmičov. Potom sťahovák pružín a WD40. A samozrejme chuť do práce.
Materiál ktorý potrebujeme
Začneme zadnými tlmičmi.
Tu budeme potrebovať gola 15 na vrchnú skrutku a prstenec 16 na spodnú (golov sa tam nedostaneme).
Skrutky povolíme odporúčam použiť aj väčšie množstvo WD40 aby ste sa zbytočne netrápili. Hydraulickým heverom pridvyhneme nápravu aby sa skrutky ľahšie povolili a následne vybrali. Starý tlmičvypadne sám prípadne ho stačí trocha potiahnuť a je vonku.
Nový tlmič vložíme najskôr do horného uloženia zasunieme skrutku a jemne zaskrutkujeme skrutku nech nám drží vrch na mieste.
Ak meníme aj pružiny teraz je vhodná chvíľa nasadiť sťahováky a stiahnúť staré pružiny a vybrať jednu stranu von. Na pružine ostane zaklínená gumová podložka ktorú vytiahneme a použijeme na novú pružinu. Samozrejme pri osadzovaní novej pružiny túto musíme tiež stiahnúť aby sa nám zmestila do uloženia.
Nová pružina aj s jedným sťahovákom už založená.
Po osadení pružiny heverom pridvihneme nápravu a priskrutkujeme spodné uloženie tlmiča.
Pohľad na už osadené veci
Predné tlmiče ako prevé treba ich poskladať to znamená. Pružiny stiahneme a nasadíme na prírubu horné uloženie nasunieme a priskrutkujeme. Tu budeme potrebovať aj imbus. Skrutku doťahujeme kým sa krúti. Po čase už sťahováky odpadnú - uvolnia sa samy lebo sťahujeme pružinu už skrutkou.
Pohľad na už zmontovaný tlmič.
Pri demontáži starého tlmiča najskôr povolíme stabilizátor. Budeme potrebovať golu 18 a vydlicový kľúč 18. Vydlicový kľúč zasunieme zo zadnej strany na stabilizátor a holou povolíme prednú maticu. Vydlicový kľúč slúži ako kontra aby sa nám nepretáčalo uloženie v stabilizátore.
Ďalej povolíme sve spodné uchytenie. Nesmieme však zabudnúť odpojiť kábel k ABS ten zavadzia. Následne golou a prstencovým kľúčom povolíme dne spodné skrutky.
Horné uloženie povolíme 18tkou golou vypadne celý tlmič tu odporúčam mať po ruke pomocníka alebo drátom priviazať tlmič aby nám nespadol na nohu (to sa stalo mne).
Montáž nového tlmiča robíme v opačnom poradí. najskôr horné uloženie uchytíme potom uchytíme spodné skrutky a následne stabilizátor. A to je asi tak všetko.
Tlmiče a pružiny som objednával cez webshop http://www.jfauto.sk.
S týmto e-shopom mám veľmi dobré skúsenosti a hlavne majú super prístup a komunikáciu preto ho aj odporúčam.
Materiál ktorý potrebujeme
Začneme zadnými tlmičmi.
Tu budeme potrebovať gola 15 na vrchnú skrutku a prstenec 16 na spodnú (golov sa tam nedostaneme).
Skrutky povolíme odporúčam použiť aj väčšie množstvo WD40 aby ste sa zbytočne netrápili. Hydraulickým heverom pridvyhneme nápravu aby sa skrutky ľahšie povolili a následne vybrali. Starý tlmičvypadne sám prípadne ho stačí trocha potiahnuť a je vonku.
Nový tlmič vložíme najskôr do horného uloženia zasunieme skrutku a jemne zaskrutkujeme skrutku nech nám drží vrch na mieste.
Ak meníme aj pružiny teraz je vhodná chvíľa nasadiť sťahováky a stiahnúť staré pružiny a vybrať jednu stranu von. Na pružine ostane zaklínená gumová podložka ktorú vytiahneme a použijeme na novú pružinu. Samozrejme pri osadzovaní novej pružiny túto musíme tiež stiahnúť aby sa nám zmestila do uloženia.
Nová pružina aj s jedným sťahovákom už založená.
Po osadení pružiny heverom pridvihneme nápravu a priskrutkujeme spodné uloženie tlmiča.
Pohľad na už osadené veci
Predné tlmiče ako prevé treba ich poskladať to znamená. Pružiny stiahneme a nasadíme na prírubu horné uloženie nasunieme a priskrutkujeme. Tu budeme potrebovať aj imbus. Skrutku doťahujeme kým sa krúti. Po čase už sťahováky odpadnú - uvolnia sa samy lebo sťahujeme pružinu už skrutkou.
Pohľad na už zmontovaný tlmič.
Pri demontáži starého tlmiča najskôr povolíme stabilizátor. Budeme potrebovať golu 18 a vydlicový kľúč 18. Vydlicový kľúč zasunieme zo zadnej strany na stabilizátor a holou povolíme prednú maticu. Vydlicový kľúč slúži ako kontra aby sa nám nepretáčalo uloženie v stabilizátore.
Ďalej povolíme sve spodné uchytenie. Nesmieme však zabudnúť odpojiť kábel k ABS ten zavadzia. Následne golou a prstencovým kľúčom povolíme dne spodné skrutky.
Horné uloženie povolíme 18tkou golou vypadne celý tlmič tu odporúčam mať po ruke pomocníka alebo drátom priviazať tlmič aby nám nespadol na nohu (to sa stalo mne).
Montáž nového tlmiča robíme v opačnom poradí. najskôr horné uloženie uchytíme potom uchytíme spodné skrutky a následne stabilizátor. A to je asi tak všetko.
Tlmiče a pružiny som objednával cez webshop http://www.jfauto.sk.
S týmto e-shopom mám veľmi dobré skúsenosti a hlavne majú super prístup a komunikáciu preto ho aj odporúčam.
- Reklama
- milosh
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: N: Výměna tlumičů Astra G 1.7DTi
Článek jsem přidal i do návodů na homepage webu
https://www.astra-g.cz/vymena-tlumicu-astra-g-1-7dti/
https://www.astra-g.cz/vymena-tlumicu-astra-g-1-7dti/
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet
-
Ahoj.
Návod je pěkný, jenom prosím už jsem to řešil i jinde, jak jsi přišel na to, kterak natočit správně to horní uložení předního tlumiče - je šikmé vůči vlastnímu tlumiči.
Díky Mára.
Návod je pěkný, jenom prosím už jsem to řešil i jinde, jak jsi přišel na to, kterak natočit správně to horní uložení předního tlumiče - je šikmé vůči vlastnímu tlumiči.
Díky Mára.
Opel Corsa C, 1,4/16V/66Kw (Z14XE) - Sport, LPG + svíčky NGK Laser Line 1, vložka filtru sání KN, 15" Alu, elektrické střešní okno, folie, Defend, leptané VIN, zaslepená odbočka EGR, Tempomat, Op-Com + LPG Elpigaz diagnostika, 6,8l LPG / 100Km a jedna usmrcená laň.
Ahoj, tak to natočení toho horního gumového uložení by mě taktéž velice zajímalo. Nedávno jsem měnil komplet přední tlumiče, pružiny i uložení a na jedné straně mi při vytočení kol a větším propružení bouchne pružina do karoserie. Na zdviži bylo vidět, že ta pružina je oproti té druhé vyosená do strany a taky jak je karoserie odřená. To horní uložení pružiny je zešikmené, ale ukončení závitu je rovné, jak to teda má být sesazené? O víkendu to budu muset rozebrat a zkusit to nějak poštelovat. Tlumiče i pružiny jsou standartní Monroe (16766, SP0020), uložení Febi (26935). Koukal na to i chlap co se v autech sakra vyzná a nevěděl jak by to mělo být natočené. Pak jsem mu ukázal staré tlumiče a pružiny a jedinýho napadlo zkusit tu pružinu otočit.
Astra G 1.6 16V, X16XEL, rv.99 LPG
Jelikož se i já chystám na výměnu, tak by mě to také zajímalo Vyřešil někdo?
Opel Astra G Caravan 1.7DTi 16V 55kW
-
Ahoj.
Já se na to zeptal právě proto, že mě to přijde asi to nejhorší na celé výměně tlumičů a pružin na předku.
Měnil jsem komplet předek a nakonec jsem to složil zpět tak jak jsem si poznačil to původní, ještě originální.
Tady jsme to s kolegy Opláky trochu řešily: http://forum.opelclub.sk/viewtopic.php?f=78&t=40116.
Mára
Já se na to zeptal právě proto, že mě to přijde asi to nejhorší na celé výměně tlumičů a pružin na předku.
Měnil jsem komplet předek a nakonec jsem to složil zpět tak jak jsem si poznačil to původní, ještě originální.
Tady jsme to s kolegy Opláky trochu řešily: http://forum.opelclub.sk/viewtopic.php?f=78&t=40116.
Mára
Opel Corsa C, 1,4/16V/66Kw (Z14XE) - Sport, LPG + svíčky NGK Laser Line 1, vložka filtru sání KN, 15" Alu, elektrické střešní okno, folie, Defend, leptané VIN, zaslepená odbočka EGR, Tempomat, Op-Com + LPG Elpigaz diagnostika, 6,8l LPG / 100Km a jedna usmrcená laň.
Marek Sládek píše:Ahoj.
Díky Mára.
Ahoj pri montáži (zmontovaní tlmiča a pružiny a uloženia) som sa s tým hral najskôr som priložil pružinu a zistil som to že ked pozriem zhora po osi tlmiča tak pružina na jednom boku je bližšie k tlmiču tak som ju otočil hore nohami a tak to sadlo jak riť na šerbeľ čiže pri druhom tlmiči to nebol problém.
Horné uloženie je zošikmené vyššia časť má smerovať k spodným úchytom tam kam dávaš skrutky teda ak si dobre pametám
Ten prípad z búchaním - ošúchavaním sa mi stal pri kamarátovej vectre po týždni sme to znova rozhádzali a skúsili otočiť pružinu a čuduj sa svete prestalo buchotať .
- marcus_Astra_
nazdar chcem sa ta opytat lebo mam v plane kupovat novu sadu tlmicov keby si mi mohol povedat ktore si si to presne objednal a kolko ta to stalo
Marcus_Astra_G_1,8_X18XE1_1998_220 000 tkm_Run_to_OPC-Line_from_GM_Parts
Vectra_B_Caravan_2.2_DTi_Y22DTR_2001_360 000 tkm_Original_Crankshaft_and_Engine_
OP-COM-diagnostika_v.1.39_EN
Vectra_B_Caravan_2.2_DTi_Y22DTR_2001_360 000 tkm_Original_Crankshaft_and_Engine_
OP-COM-diagnostika_v.1.39_EN
marcus_Astra_ píše:nazdar chcem sa ta opytat lebo mam v plane kupovat novu sadu tlmicov keby si mi mohol povedat ktore si si to presne objednal a kolko ta to stalo
Ahoj sú to konkrétne tlmiče Lowtec. Ja som si vybral pevnú výšku bez nastavenia. Predok išiel dole podľa papierov o 3,5cm v reály je to 4,4cm Zadok šiel dole podľa papierov o 3 cm v reály je to 4 cm. Tie pevné sadnú ešte po namontovaní jak sa všetko usadí.
Konkrétne to sú tieto tlmiče: http://jfauto.sk/index.php?route=produc ... ct_id=9911
Pružiny: http://jfauto.sk/index.php?route=produc ... ct_id=2840
Uloženie: Je powerflex ak si dobre pametám. Cena bola tuším nejakých 30€.
Ostatné ceny sú v linkoch.
Dúfam že som na nič nezabudol
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
Cus.
Jelikož mě tato výměna čeká chtěl bych se zeptat zda na horním uložení nepatří mezi ty dva "tácky" nějaké ložisko?? Sorry v tomhle se opravdu nevyznám...
Jelikož mě tato výměna čeká chtěl bych se zeptat zda na horním uložení nepatří mezi ty dva "tácky" nějaké ložisko?? Sorry v tomhle se opravdu nevyznám...
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
-
zdes je to nazorne! http://ecat24.com/opel/catalog/part/1/8/415/4343/26764/ ložisko je v položke č.21 úplne na samom vrchu!
ZA-22dtr mt6-f40 Silver Elegance m03 (aktuálne 393tkm) No-Kat No-EGR.Alzaf 285tkm,bolo AstraF-1,6 8V combi. Pokiaľ nie som tu tak, som určite niekde inde.. ešte sa nestalo, že by som nebol absolútne nikde.. Alfamobil +421 948 833 957 alebo Pevný 0905 833 957
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
taký malý pazmek?! já myslel že tam má být nějaký velký OK. Koukám, že mě chybí ještě ta dorazová guma... sakra
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
Keď kúpiš horné uloženie to ložisko tam je už zalisované väčšinou. Zatiaľ v každom ktoré som menil bolo.Marťasek píše:taký malý pazmek?! já myslel že tam má být nějaký velký OK. Koukám, že mě chybí ještě ta dorazová guma... sakra
-
piše sa bazmek, však Gabi?Marťasek píše:taký malý pazmek?
ZA-22dtr mt6-f40 Silver Elegance m03 (aktuálne 393tkm) No-Kat No-EGR.Alzaf 285tkm,bolo AstraF-1,6 8V combi. Pokiaľ nie som tu tak, som určite niekde inde.. ešte sa nestalo, že by som nebol absolútne nikde.. Alfamobil +421 948 833 957 alebo Pevný 0905 833 957
Presne tak Košičania potvrdiajerry mouse píše:piše sa bazmek, však Gabi?Marťasek píše:taký malý pazmek?