Zafira X18XE1 nejde na benzin (LPG ok)
Zafira X18XE1 nejde na benzin (LPG ok)
Ahoj, mám Opel Zafira r99 1.8 16V 85kW X18XE1 + LPG STAG 300 + Flaslube. Posnažím sa vysvetliť sled udalostí môjho auta
- motor strácal výkon, bol problém sa rozbehnúť do kopca, po pridaní plynu sa dusil a po chvíli sa rozbehol (na LPG vôbec nechcel motor ísť) [1-Faultcodes_ log]
- kontrola rozvodov: OK
- sviečka na 3 valci od nejakého sajrajtu (neviem čo to bolo), po vymene sviečky test 5km a celkom ok [2-Faultcodes_ log]
- potom som spravil 200km (navrat domov), počas jazdy 1x problém s rozbiehaním auta do kopca [3-Faultcodes_ log]
- auto na ďalší deň stále s menšími problémami pri rozbiehaní (benzín aj LPG)
- meranie kompresií (17.5; 17.8; 18.3; 9.5), po naliatí trochu oleja do 4. valca sa kompresný tlak postupne zvyšoval (až na 15 po 4tom meraní)
- do 4. valca som nalial Konkor (cca 12ml) a nechal pôsobiť 5 dní (čítal som, že to môže zabrať na zalepené krúžky) Už na druhý deň bol piest 4. valca takmer čistý
- potom som bez relé čerpadla párkrát pretočil motor + nové sviečky Bosch Super+9 (Pri vyberaní relé čerpadla som si pomáhal šrobovakom (mal som zlomenu ruku a zrejme som mohol skratnúť nejaké kontakty relé, myslel som si, že nie sú pod napätím, keď je vypnuté zapaľovanie).
- skúšobná jazda a auto po chvíli začalo strácať ťah na benzín(až zastalo, po naštartovaní chvíľu išlo, potom zase zastávalo) [4-Faultcodes_ log]
- ďalší deň som už nenaštartoval na benzín
- vymenil som zapaľovaciu lištu (Delphi), pretože na izolácii bola stopa po prerazení VN na blok
- stále sa nedarí štartovať na benzín (resp. aj keď sa podarí tak sa veľmi trasie a po chvíli zdochne) [5-Faultcodes_ log]
- na LPG sa dá naštartovať a auto ide zdá sa normálne na LPG
- vymenil som olej+filter (kvôli konkoru)
- kontroloval som relé benzínového čerpadla a zmeral napätie na relé po zapnutí kľúčika do prvej polohy (cca 12V) a skúsil štartovať (stále to isté, nechce štartovať a keď sa podarí, tak sa veľmi trasie a po chvíli zdochne, po pridaní sa dusí, ak sa náhodou podarí dostať do vyšších otáčok, tak beží pravidelnejšie) [6-Faultcodes_ log]
- vymenil som benzínový filter (auto sa podarilo naštartovať na benzín až po cca 5km jazde na LPG, potom jazda na benzín 15km ok (ale o trochu slabší ťah ako na LPG), pár štartov na benzín ok, potom už zase nič). Po zapnutí kľúčika do prvej polohy počuť chvíľku čerpadlo. [opcom engine bez chyby, iba 00021 - Pushing Blower Motor, Malfunction]
Filter (benz.) som vymenil na druhýkrát, prvý nepasoval Takže som dal naspäť starý a spravil na LPG 7km. Pri teda druhom odpojovaní filtra z hadičiek netiekol žiadny benzín (pri prvom odpojovaní pred tou 7km jazdou tiekol).
Napadá ma akurát nejaký problém s benz. čerpadlom, nečistoty v nádrži, prípadne ešte niečo so vstrekovačmi. Chystám sa testnúť nejak tlak čerpadla.
Prosím máte nejaký nápad čo ešte otestovať?
Ďakujem vopred.
- motor strácal výkon, bol problém sa rozbehnúť do kopca, po pridaní plynu sa dusil a po chvíli sa rozbehol (na LPG vôbec nechcel motor ísť) [1-Faultcodes_ log]
- kontrola rozvodov: OK
- sviečka na 3 valci od nejakého sajrajtu (neviem čo to bolo), po vymene sviečky test 5km a celkom ok [2-Faultcodes_ log]
- potom som spravil 200km (navrat domov), počas jazdy 1x problém s rozbiehaním auta do kopca [3-Faultcodes_ log]
- auto na ďalší deň stále s menšími problémami pri rozbiehaní (benzín aj LPG)
- meranie kompresií (17.5; 17.8; 18.3; 9.5), po naliatí trochu oleja do 4. valca sa kompresný tlak postupne zvyšoval (až na 15 po 4tom meraní)
- do 4. valca som nalial Konkor (cca 12ml) a nechal pôsobiť 5 dní (čítal som, že to môže zabrať na zalepené krúžky) Už na druhý deň bol piest 4. valca takmer čistý
- potom som bez relé čerpadla párkrát pretočil motor + nové sviečky Bosch Super+9 (Pri vyberaní relé čerpadla som si pomáhal šrobovakom (mal som zlomenu ruku a zrejme som mohol skratnúť nejaké kontakty relé, myslel som si, že nie sú pod napätím, keď je vypnuté zapaľovanie).
- skúšobná jazda a auto po chvíli začalo strácať ťah na benzín(až zastalo, po naštartovaní chvíľu išlo, potom zase zastávalo) [4-Faultcodes_ log]
- ďalší deň som už nenaštartoval na benzín
- vymenil som zapaľovaciu lištu (Delphi), pretože na izolácii bola stopa po prerazení VN na blok
- stále sa nedarí štartovať na benzín (resp. aj keď sa podarí tak sa veľmi trasie a po chvíli zdochne) [5-Faultcodes_ log]
- na LPG sa dá naštartovať a auto ide zdá sa normálne na LPG
- vymenil som olej+filter (kvôli konkoru)
- kontroloval som relé benzínového čerpadla a zmeral napätie na relé po zapnutí kľúčika do prvej polohy (cca 12V) a skúsil štartovať (stále to isté, nechce štartovať a keď sa podarí, tak sa veľmi trasie a po chvíli zdochne, po pridaní sa dusí, ak sa náhodou podarí dostať do vyšších otáčok, tak beží pravidelnejšie) [6-Faultcodes_ log]
- vymenil som benzínový filter (auto sa podarilo naštartovať na benzín až po cca 5km jazde na LPG, potom jazda na benzín 15km ok (ale o trochu slabší ťah ako na LPG), pár štartov na benzín ok, potom už zase nič). Po zapnutí kľúčika do prvej polohy počuť chvíľku čerpadlo. [opcom engine bez chyby, iba 00021 - Pushing Blower Motor, Malfunction]
Filter (benz.) som vymenil na druhýkrát, prvý nepasoval Takže som dal naspäť starý a spravil na LPG 7km. Pri teda druhom odpojovaní filtra z hadičiek netiekol žiadny benzín (pri prvom odpojovaní pred tou 7km jazdou tiekol).
Napadá ma akurát nejaký problém s benz. čerpadlom, nečistoty v nádrži, prípadne ešte niečo so vstrekovačmi. Chystám sa testnúť nejak tlak čerpadla.
Prosím máte nejaký nápad čo ešte otestovať?
Ďakujem vopred.
- Přílohy
-
- zafira-opcom-logs.zip
- Prikladám aj chyby z opcom + logy live data z pokusov o neúspešné naštartovanie na benzín.
- (10.07 KiB) Staženo 109 x
Opel Zafira 1.8 16V 85kW r.99 + LPG STAG 300 s Flashlube
- Reklama
Re: Zafira X18XE1 nejde na benzin (LPG ok)
Ahoj,
vím, že přes OP-COM jde provést test palivového čerpadla. Ale to musíš mít nastartované auto. Což je u tebe asi problém. Pak když je vadná mělo by se ti na palubní počítači zobrazit místo aktuální spotřeby písmenko myslím že F. To se mi ukázalo, když jsem si hrál z opcomem a nechtěně vypnul čerpadlo a nemohl nastartovat. A zobrazovalo se tak dlouho, dokud se jsem nenastartoval. Ale nevím co zobrazuje při přestavbě LPG.
vím, že přes OP-COM jde provést test palivového čerpadla. Ale to musíš mít nastartované auto. Což je u tebe asi problém. Pak když je vadná mělo by se ti na palubní počítači zobrazit místo aktuální spotřeby písmenko myslím že F. To se mi ukázalo, když jsem si hrál z opcomem a nechtěně vypnul čerpadlo a nemohl nastartovat. A zobrazovalo se tak dlouho, dokud se jsem nenastartoval. Ale nevím co zobrazuje při přestavbě LPG.
Opel Astra H 1.6 16V - X16ZEP+LPG - 157tkm
Seat Ibiza 1.4 - 160tkm
Bývalé:
Opel Corsa B 1.0- X10XE+LPG - 218tkm
Opel Zafira A 1.6 16V - X16XEL+LPG - 299tkm
Peugeot 207 1.4 8V - 75tkm
Kia Picanto 1.0 - 90tkm
škoda 120LS
Seat Ibiza 1.4 - 160tkm
Bývalé:
Opel Corsa B 1.0- X10XE+LPG - 218tkm
Opel Zafira A 1.6 16V - X16XEL+LPG - 299tkm
Peugeot 207 1.4 8V - 75tkm
Kia Picanto 1.0 - 90tkm
škoda 120LS
Ahoj, ďakujem za odpoveď. Nemám palubný počítač. Nejaké testy súvisiace s Fuel Pump tam sú, niečo som už skúšal (relátko), ale nič sa mi nedarilo zistiť, mrknem na to ešte večer. Ja mám obavu či som pri vyberaní toho relátka nemohol niečo pokaziť, keďže som zrejme skratol dva kontakty (silový a ovládací). Ale zas je fakt, že už niekoľko mesiacov pred tým som štartoval na benzín dlhšie a musel pridať plyn, aby to naštartovalo. Inak čerpadlo tlačí iba pri prvom otočení kľúča do 1. polohy, potom keď znovu zapnem kľúč, tak nič. Znovu až po nejakej dobe keď otočím kľúč, tak tlačí - to je asi v poriadku, že? Môžem dať hadičku z benz. filtra do nejakej nádoby a skúsiť či to tlačí aspoň nejaký benzín? Prípadne prosím o radu ako na tomto motore zmerať tlak v paliv. sústave? Ďakujem.luigy87 píše:Ahoj,
ak je dostatocny tlak paliva tak pri druhom otoceni sa ti nepusti znova cerpadlo
nemas nahodou podtlak v nadrzi? skus hladat nieco s odvetravanim nadrze
nemas nahodou podtlak v nadrzi? skus hladat nieco s odvetravanim nadrze
Astra G Caravan 2.0DI 60kW X20DTL r.v.98 (ABS, man. klima, el. okna, tempomat) foto
Ahoj, tak dnes som skúšal odpojiť hadičku z palivového filtra a strčil som ju do fľašky. Po otočení kľúčikom to zo začiatku trochu striekalo a potom pomaly tieklo, cca 1dcl benzínu.
Skúšal som aj vykrútiť zátku nádrže (kvôli podtlaku), ale auto aj tak nechcelo štartovať, resp. zdochínalo.
Potom som vybral relé čerpadla a nahradil ho vypínačom. Pri zapnutom vypínači sa mi dá naštartovať hneď, ale auto ide v núdzovom režime kvôli otvorenému obvodu relátka, no po pridaní plynu sa ešte trochu dusil. Vrátil som naspäť relé a už naštartovať nešlo. Ale pri štartovaní so zapojeným OP-COM mi to dvakrát uložilo zaujímavé chyby (pre všetky 4 vstrekovače, viď príloha):
P0201 - Injector Valve 1 Voltage Low
(02) - Intermittent
Napätie pri štartovaní kleslo cca na 10.5V (podľa OP-COM). Pred štartovaním OP-COM ukazoval 12.3V (Nejakú dobu pred tým som nameral voltmetrom 12.9V). Inak mám v aute novú baterku Varta Silver 61Ah.
Skúšal som aj vykrútiť zátku nádrže (kvôli podtlaku), ale auto aj tak nechcelo štartovať, resp. zdochínalo.
Potom som vybral relé čerpadla a nahradil ho vypínačom. Pri zapnutom vypínači sa mi dá naštartovať hneď, ale auto ide v núdzovom režime kvôli otvorenému obvodu relátka, no po pridaní plynu sa ešte trochu dusil. Vrátil som naspäť relé a už naštartovať nešlo. Ale pri štartovaní so zapojeným OP-COM mi to dvakrát uložilo zaujímavé chyby (pre všetky 4 vstrekovače, viď príloha):
P0201 - Injector Valve 1 Voltage Low
(02) - Intermittent
Napätie pri štartovaní kleslo cca na 10.5V (podľa OP-COM). Pred štartovaním OP-COM ukazoval 12.3V (Nejakú dobu pred tým som nameral voltmetrom 12.9V). Inak mám v aute novú baterku Varta Silver 61Ah.
- Přílohy
-
- Faultcodes_1999 (X)_Zafira_Engine__X 18 XE1_201308232045.zip
- (484 bajtů) Staženo 107 x
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
jako nedivím se když takvý dotaz dá někdo z dálky od Brna. Ale tobě jako Brňákovi doporučím RomanaK! Je to machr přes oply a ve výsledku tě to bude stát míň (jak peněz tak nervů a starostí) když to k němu dáš na opravu...
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
No já měl klid se starými svíčkami ale najednou auto začelo škubat na LPG a na benzín v pohodě a asi za měsíc škubalo i na benzín a slavný mechanik rozhodl výměnu zapalovací lišty tak se vyměnila a bylo měsíc všechno v pořádku a najednou zase škubání a jedna svíčka úplně v prdeli a frajer když měnil lištu tak na svíčky ani nemrknul. Jelo to. No a světe dib se začlo mi to škubat na benál asi po měsíci s vyměněnýma svíčkama ale na LPG to jede super. Nastartovat to jde super ale za 10 sekund po nastartování začne motor vynechávat a jak přidám plyn tak se to dusí a vynechává jako traktor no a jak přepne na LPG tak pohoda všechno v pořádku. Co s tím? Žeby svíčky? Ani nevím jaké mi tam dal ale asi NGK. přes tel. mi technik z LPG říkal že to budou asi vstřikovače a v servise možná více problémů, váha vzduchu? těsnění pod hlavou? no ale to by blblo i na LPG ne?
Jo a myslím že to začlo blbnout po natankování benálu s ETANOLEM ale už tam mám jenom benál a nový palivový filtr
Astra G, 1.6, 16V, 74kw, motor X16XEL, 2000. hatchback 5.dv, Černá metalíza, spotřeba 5l/100, klima: ÚPRAVY-LPG IV.genrace - přímé sekvenční vstřikování, carbonové vyhřívání sedadel, GPS, nový palubní PC od Davida, xenon s regulací výkonu, black desing,alu atd.
Jo a myslím že to začlo blbnout po natankování benálu s ETANOLEM ale už tam mám jenom benál a nový palivový filtr
Astra G, 1.6, 16V, 74kw, motor X16XEL, 2000. hatchback 5.dv, Černá metalíza, spotřeba 5l/100, klima: ÚPRAVY-LPG IV.genrace - přímé sekvenční vstřikování, carbonové vyhřívání sedadel, GPS, nový palubní PC od Davida, xenon s regulací výkonu, black desing,alu atd.
Ja som nakoniec iba vymenil jednu prasknutú hadičku v nádrži Akurát na Zafire je blbé, že musí dolu nádrž, ale dá sa to aj na zdviháku. Skús zmerať tlak, ktorý ide z nádrže. Ja som to meral starým tlakomerom na pneu a "T" kusom s hadičkou za palivovým filtrom a hneď bolo jasné, že problém je niekde v nádrži.. najprv som to tipoval na čerpadlo. Tak som kúpil nové, dal dole nádrž, vymenil a pri napojovaní hadičky na čerpadlo som zistil, že hadička je prasknutá (nebolo to dobre vidno, lebo na hadičke bola nejaká pletená izolácia). Našťastie som za čerpadlo dostal peniaze naspäť a kúpil iba hadičku za 60kč.IGI píše:No já měl klid se starými svíčkami ale najednou auto začelo škubat na LPG a na benzín v pohodě a asi za měsíc škubalo i na benzín a slavný mechanik rozhodl výměnu zapalovací lišty tak se vyměnila a bylo měsíc všechno v pořádku a najednou zase škubání a jedna svíčka úplně v prdeli a frajer když měnil lištu tak na svíčky ani nemrknul. Jelo to. No a světe dib se začlo mi to škubat na benál asi po měsíci s vyměněnýma svíčkama ale na LPG to jede super. Nastartovat to jde super ale za 10 sekund po nastartování začne motor vynechávat a jak přidám plyn tak se to dusí a vynechává jako traktor no a jak přepne na LPG tak pohoda všechno v pořádku. Co s tím? Žeby svíčky? Ani nevím jaké mi tam dal ale asi NGK. přes tel. mi technik z LPG říkal že to budou asi vstřikovače a v servise možná více problémů, váha vzduchu? těsnění pod hlavou? no ale to by blblo i na LPG ne?
Čo sa týka sviečok, tak som tiež kúpil v lete nové Bosh. Mal som ich tam iba chvíľu (cca 3km) pred výmenou lišty a na kontaktoch, ktoré sú zapojené do lišty sa vytvorila (alebo už bola) nejaká vrstva, ktorá vôbec nie je vodivá, čo mi príde dosť divné. Zrejme to skúsim ešte obrúsiť a namontovať ich späť. Kdežto original GM sviečky majú tento kontakt asi z medi (samozrejme vodivý