Postup je naprosto jednoduchý
Dříve než začnete s pracemi, ujistěte se, že je přístroj vypnut od elektrické energie... Ne, si dělám srandu
Jako hlavní nástroj mám něco jako plochý šroubovák s širokou základnou. První krok - je zapotřebí nejdřív ze světla sundat všechny ty gumy, co jsou většinou okolo, potom vycvakat plastový zácvaky, které drží pohromadě přední čirý plast (sklo) s černým domečkem světla. Je lepší tyhle rozebíračky dělat, když je venku teplo, nebo nechat světlo na sluníčku. Nicméně to jde i za studena. Butyl, který se jako originál používá nejčastěji na lepení je něco jako černý silikon, který by měl být pořád měkký. Takže jsem světlo nikdy nenahříval v nějaké peci ani horkovzduškou. Vím z práce, že když butyl zahřejete víc, tak se začne tahat jako žvejkačka, čili pak máte zasraný celý světlo od butylu.
No a potom už tím svým širokým šroubovákem zvětšuji mezeru mezi sklem a domečkem. Zprvu to jde vždycky těžko, ale po chvilce butyl povolí. Až se vám vytvoří mezera mezi sklem a domečkem (oddělí se od sebe), tak je potřeba butyl přeřezávat. Butyl se natahuje a vytváří jakoby most mezi domečkem a sklem. Používám na to klasický skalpel. Butyl má docela slušnou pamět, takže jakmile ho přeříznete, tak se vrátí skoro do původního tvaru - většinou do drážky v domečku. No a takhle postupně odděluju přední sklo světla od domečku, dokud není úplně sundané.
Potom už se světlem musí dělat každy co chce a montáž je o tom jednodušší, protože jsem nikdy žádné lepidlo nepřidával. Prdnu sklo zpátky do drážky a je potřeba ho tam řádně zatlačit, aby se butyl opět dokonale slepil. To stlačování mi trvá třeba 10 minut. Opět chvíli trvá, než butyl povolí a sklo perfektně zasedne do drážky.
A ještě jedna rada - když bude stříkat vnitřní rámeček, nebo cokoliv stříkat uvnitř světla, musíte to nechat dokonale zaschnout (minimálně 12 hodin). Jednou jsem totiž příliš chvátal a světlo zkompletoval cca půl hodiny po nástřiku, tudíž mi barva pořádně nezaschla a odpařily se mi ty sračky z barvy dovnitř do světla, světlo se jakoby zamlžilo, ale nešlo to už nikdy sundat. Plast nějak zareagoval s výpary, zdegradoval a světlo bylo zamlžené. I když jsem ho potom znovu rozdělal a chtěl mlžinu utřít, tak to nešlo. Byly jakoby vyžrané minidírky do plastu. Jinak žádná rizika nehrozí.
Mám teď o víkendu v plánu ještě něco "tunit" ve světlech, tak se kdyžtak pokusím postup nafotit...