nedobíjí - padají budíky +vysoké otáčky
-
nedobíjí - padají budíky +vysoké otáčky
zdarec kluci , tak se mi to pomalu ,ale jistě začíná sypat .... včera jsem si přivezl z automyčky astřici domů , už když sem tam přišel , tak mně udivily vysoké otáčky volnoběhu(cca 1100-1200) , poskok říkal , že se vybila baterka , tak to chvilí nabíjeli . Odjel sem a dojel před dům , zastavím , chci potočit volantem ... jde to z tuha(svítí kontrolka servis) ,chcípnu to a už sem nenatočil... nechal sem to nabíjet . hodil sem tam baterku zpět , projel sem se okolo bloku , zastavím a už jsem nenastartoval , to mně zneklidnilo , tak sem vyměnil baterku a jel to zkusit znova ... ale kontrolky málo svítily a po delší jízdě začaly z ničeho nic padat budíky , rozsvicovat kontrolky a vypínat rádio a pořád si to drželo svých 1100ot a občas poskočil i tachometr (na volnoběh). Kontrolka dobíjení jen za jízdy asi 2x problikla . Mají všechny tyhle závady jednoho původce nebo je tam toho víc ? Oplatí se altík repasovat ? díky moc za rady . jsem z toho neštastný ,musím se vrátil ke staré osvědčené veA 1.7d ...
Opel Astra G, 1.7 DTI 16v (Y17DT) 55 kW, hatchback, r.v. 2002 - po letech opět v ringu .
- Reklama
Re: nedobíjí - padají budíky +vysoké otáčky
zdravim te chlape mam taky 1.7 dty a presne ten problem co popisujes sem mel taky. byl to altik tak sem ho repasovat, vadny diodovy mustek a jeste neco. pri jednom sem tam nechal vymenit i loziska od te doby klid!
-
já se právě obávám,jestli tam nedojebali náhodou něco ti z té myčky , nechal jsem vyčistit komplet interier na mokro . Auto tam dojelo bez nejmenšího problému .
Opel Astra G, 1.7 DTI 16v (Y17DT) 55 kW, hatchback, r.v. 2002 - po letech opět v ringu .
muze byt nekde skrat,ale diagnostika by neco ukazala
[color=#000000]Mirdova2908-Tempomat,4xEl.okna,Pp od davida a mnoho dalsich veci[/color]
Kia ceed 1.6crdi 94kw,2013
Kia ceed 1.6crdi 94kw,2013
-
zkusím to nechat někde napichnout ... uvidíme co dál .
Asi toho moc nevyčteš, rozhodně zkus napíchnout voltmetr na baterku a zkontrolovat dobíjení. Jestli houpou otáčky, nech to připojené delší čas, sleduj, co alternátor....jestli nedobíjí, repasuj, není to ranec peněz. Hitachi regulátor, ložiska a simering jsem před týdnem kupoval za asi 1300. Bez můstku, diody byly ok.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor
- vasekpetr1
Nechci malovat čerta na zeď, ale viděl bych to na zatečenou vodu do elektriky, následkem toho odešel diodový můstek na alternátoru (některá z diod je "šlehlá"), přes který se ti vybíjí baterka a nedobíjí. Takže baterku na nabíječku, proměřit alternátor a pokud se nepotvrdí vadný můstek, tak hledat místo svodu (mělo by "smrdět"). Výsledný účet vzít a omlátit borcům v myčce o hlavu.
P.S. Alzafir mě zase předběhl . To houpání otáček bych tipoval na "měkkou" baterku bez dobíjení - co Alzafire?
P.S. Alzafir mě zase předběhl . To houpání otáček bych tipoval na "měkkou" baterku bez dobíjení - co Alzafire?
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.
A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)
-
včera jsem to měl připojený na voltmetru a ukazovalo to směšných 9v na volnoběh ,odpojovat za chodu baterku jsem nechtěl , přece jen je tam hromada elekroniky , tak bych asi něco mohl odvařit . Byl jsem za těma do myčky a ti se mi dušovali , že nikdy nebyl žádný problém s elektronikou při čištění interiéru - všechno stříkají rozprašovačema a sedačky vysavačem . Bojím se toho nejhoršího - že to odnesl i můstek ..
- vasekpetr1
Vždyť už ti to psali - můstek není až tak hrozná položka. Jestli si troufneš sám na výměnu, tak altík se dá sehnat i tady v sekci "Prodám". Ale nejdříve bys to měl nechat proměřit, abys měl jistotu, že není zkrat či velký odběr někde v elektrice v autě. Proto radím: nabít baterku na nabíječce, odpojit alternátor, zaizolovat odpojený kabel z alternátoru (je na něm tvrdý plus z baterky), připojit nabitou baterku a voltmetrem sledovat, co dělá napětí a případně proud. Bez připojeného alternátoru zkusit zapnout zapalování a sledovat napětí, jestli rapidně nepadá. Pokud ne, tak nastartovat a zase sledovat napětí. Musí klesat velice pomaličku, nabitá baterka to musí udržet. Pokud padá příliš rychle, je problém buď v málo nabité baterce nebo je problém v elektrice v autě.
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
-
zdarec , tak sem to ještě jednou nabil ,ale je to pořád to samý ... při nastartovaném motoru 11,8 po vypnutí vyskočí na 12,5 . Altík vyhodím asi tedka o víkendu . Poradíte prosím , jaký ten diodový můstek a kde ho objednat ? díky
- vasekpetr1
Pokud na to nemáš vhodný vercajk (velká pájka, gola sada) a znalosti elektriky, tak bude lepší, když dáš celý alternátor někomu na opravu, případně sehnat odsud a vyměnit.
Když ti za běhu motoru ukazuje pod 12 Voltů a při vypnutí se zvedne napětí na 12,5V tak bych to viděl na ten alternátor. Odkud jsi? Pokud bys byl poblíž Třebíče, můžu ti půjčit jeden na odzkoušení, i když teď koukám, že máš chrochtáka a tam je trochu jiné uchycení, ale třeba by tam šel nabastlit.
Když ti za běhu motoru ukazuje pod 12 Voltů a při vypnutí se zvedne napětí na 12,5V tak bych to viděl na ten alternátor. Odkud jsi? Pokud bys byl poblíž Třebíče, můžu ti půjčit jeden na odzkoušení, i když teď koukám, že máš chrochtáka a tam je trochu jiné uchycení, ale třeba by tam šel nabastlit.
-
vercajk je , zítra ho vyhodím . Jdou ty diody vyměnit každá zvlášt nebo je jediné řešení kompletní můstek ?? Jinak díky za nabídku , jsem až od Zlína a ten benzínový bych tam asi nenacpal , nemá vývěvu ...
ten mustek se meni cely a nevis jestli tam neni chyceneho jeste neco kazdopadne bych to nechal na odbornikovi pokud neholdujes elektru!
Diody jdou změřit každá zvlášť. Ale regulátor sám o sobě nezměříš. Pokud bys ale zjistil , že diody jsou OK, pak už je víceméně jasné, že to je regulátorem.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor
- vasekpetr1
Jen doplním Alzafira: diody jdou změřit každá zvlášť, ale musíš je odpojit od vinutí (proto ta velká pájka), jinak se ti bude obvod uzavírat přes vinutí statoru a nezjistíš, která dioda nevede nebo je šlehlá.
- Přílohy
-
- alternátor 12V.jpg (11.29 KiB) Zobrazeno 4300 x