Zafira X16XEL starty
Zafira X16XEL starty
Pánové mám problém s prvním startem auta , 1-7 vteřin ,potom startuje okamžitě ,potřebuji vědět jestli po zapnutí zapalování jde u Zafiry 1999 motor X16XEL palivové čerpadlo ( MĚ NEJDE) a natlakuje pal. soustavu. Diagnostika nic neukázala a u Opelu mi řekli že nemá jít ( všechny Opely co jsem měl tak natlakovaly ). Vyměnil jsem regulátor tlaku , svíčky –stejné . Kde hledat ????? dík .
Vivaro 1,9 DTI 2003
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
- Reklama
Re: Zafira X16XEL starty
Čerpadlo je spínané relátkem, které dál spíná vstřikovací ventily, EGR, vyhřívání lambdy... Takže napětí na čerpadle by mělo být po otočení klíčku. Důvod, proč by mělo mít zpoždění mě nenapadá
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor
- denny
- Kontaktovat uživatele:
Řídící jednotka nejdřív musí zaznamenat signál otáček a pak pustí kostru na relé.Je to i z hlediska bezpečnosti např při havárii.Zkráceně- motor se točí-tlačím palivo,motor se netočí-vypínám palivo.
Denny ,ostatní auta co jsem měl ( Vectra ,Agila a Zafira B ), tak při zapnutí kontrolek zapnou i palivové čerpadlo.
Vivaro 1,9 DTI 2003
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
jj i jiný značky (Škoda, Ford) mají, že po otočení klíčku čerpadlo natlakuje ještě před vlastním startem. Pro případ nehody bývají vozidla vybavena nárazovou pojistkou, která při jakémkoliv nárazu okruh čerpadla vypne.
OPEL ZAFIRA 2,2DTI Y22DTR OPC line 2005
https://www.automilacek.cz
Tak nikdo nemá Zafiru s tím slavným motorem X16XEL ,zapne čerpadlo při kontrolkách ???
Vivaro 1,9 DTI 2003
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
milan v druhym prispevku ti to alzafir napsal
[color=#000000]Mirdova2908-Tempomat,4xEl.okna,Pp od davida a mnoho dalsich veci[/color]
Kia ceed 1.6crdi 94kw,2013
Kia ceed 1.6crdi 94kw,2013
No jo napsal, jenže to, že relé spíná ty konkrétně jmenované okruhy.
Plus 12V je jasně po otočení klíčku, minus pro sepnutí toho relé dává jednotka, to je jasné ze schematu. No ale kdy tam to minus přijde?
Buď je to jak jsem si myslel, že se to zapne hned po otočení klíčku a čerpadlo hned tlakuje ( jak si i vy další taky myslíte),
nebo jak psal Denny, že to jednotka sepne až po obdržení impulsů z toček motoru.
Já bych řekl, že pravdu má Denny.
Kdyby to relé mělo být seplé po otočení klíčku, stačilo by +12V z klíčku a zem. Proč to honit přes jednotku? Takže ta jednotka tam bude mít nějaký význam. Když jsem tak procházel schemata, jsou tím relé napájené okruhy, které se dají rozběhnout až po protáčení motorem. Není nutné, aby se zbytečně ohřívaly proudem. Na straně druhé jsem si , tak jako vy , myslel, že čerpadlo jede hned po otočení klíče. Takže jak to vlastně je??
Bohužel mám nafťáka, tam tohle nezměřím, co bych mohl změřit, to je moment, kdy spíná relé pro jednotku. Sice to není totéž, ale to , co je na něm pověšené ( např solenoidy), není nutné aby bylo zapnuté než se začne startovat. V tom je tento princip podobný. Nicméně mám ten dojem, že zrovna solenoidy se uzavřou právě po otočení klíče do polohy 2.
Takže zase nevíme nic. Ráno to změřím u sebe.
Anebo někdo bude rychlejší a dá nám vědět, jak to je
Plus 12V je jasně po otočení klíčku, minus pro sepnutí toho relé dává jednotka, to je jasné ze schematu. No ale kdy tam to minus přijde?
Buď je to jak jsem si myslel, že se to zapne hned po otočení klíčku a čerpadlo hned tlakuje ( jak si i vy další taky myslíte),
nebo jak psal Denny, že to jednotka sepne až po obdržení impulsů z toček motoru.
Já bych řekl, že pravdu má Denny.
Kdyby to relé mělo být seplé po otočení klíčku, stačilo by +12V z klíčku a zem. Proč to honit přes jednotku? Takže ta jednotka tam bude mít nějaký význam. Když jsem tak procházel schemata, jsou tím relé napájené okruhy, které se dají rozběhnout až po protáčení motorem. Není nutné, aby se zbytečně ohřívaly proudem. Na straně druhé jsem si , tak jako vy , myslel, že čerpadlo jede hned po otočení klíče. Takže jak to vlastně je??
Bohužel mám nafťáka, tam tohle nezměřím, co bych mohl změřit, to je moment, kdy spíná relé pro jednotku. Sice to není totéž, ale to , co je na něm pověšené ( např solenoidy), není nutné aby bylo zapnuté než se začne startovat. V tom je tento princip podobný. Nicméně mám ten dojem, že zrovna solenoidy se uzavřou právě po otočení klíče do polohy 2.
Takže zase nevíme nic. Ráno to změřím u sebe.
Anebo někdo bude rychlejší a dá nám vědět, jak to je
Nevím jak to je přesně u tohoto motoru, ale u jiných benzíňáků obecně to je tak, že čerpadlo jede hned po otočení klíčku cca 1-2 sec. aby natlakovalo palivo už před startem. Pak se vypne. Dále jede čerpadlo až s indikováním otáček motoru tak jak popisoval denny. Takže mělo by po otočení klíčku chvilku jet.
OPEL ZAFIRA 2,2DTI Y22DTR OPC line 2005
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
Mě to nedalo a šel jsem to vyzkoušet do auta. Mám sice jiný motor, ale nevidím důvod proč by to mělo být jinak u 1,6 oproti 1,8. když zapnu klíček do II polohy je slyšet jak čerpadlo v nádrži tlačí benzin. Po chvilce vypne.
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
Ono není co měřit, když otočím klíček, rozpojím konektor solenoidu, jednotka hlásí chybu. Takže relé jednotky je seplé.Alzafir píše: co bych mohl změřit, to je moment, kdy spíná relé pro jednotku. Sice to není totéž, ale to , co je na něm pověšené ( např solenoidy), není nutné aby bylo zapnuté než se začne startovat. V tom je tento princip podobný. Nicméně mám ten dojem, že zrovna solenoidy se uzavřou právě po otočení klíče do polohy 2.
Ale u toho benzínu to asi bude, jak píšete. Po otočení klíčku čerpadlo natlakuje benzín potom se rozjede se to po protáčením motoru. Jak jinak by to startovalo na brnk
stejné auto-stejný motor -otočím klíčkem,netlakuje(slyšitelně) ,další oplíci doma tlakují ,takže to bude konkrétní vlastnost tohoto modelu-pravdou je ,že nastartuje vždy i při -30C
OPEL
Remus ,děkuji ti za odpověď ,tyto dohady, má či nemá jsou mi nanic ,chtěl jsem přesně toto auto .Mám doma dvě Zafiry a ta druhá 1,8 2006 a Agila načerpají před startem .Dík.
Vivaro 1,9 DTI 2003
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
Zafira 1.8 2006 LPG
Captur 1,5 dCi 2013
motor x16xel tlakuje be až po roztočení motoru.
Ahoj pánové,mám problém..Občas se mi stává-cca jednou týdně-že při startování musím na můj vkus dost dlouho točit,než chytne..Stalo se mi to za tepla,i za studena.Svíčky mají cca 3tisíce km,benzín beru pravidelně na Shellce..Nějaký tip??Dík
Opel Zafira X16XEL
Co ucho neslyší,to srdce nebolí..
Co ucho neslyší,to srdce nebolí..