Nejede kompresor klimy
Nejede kompresor klimy
Zdravím všechny. Hledal jsem dlouho a nikde jsem nic nenašel, proto zakládám nové vlákno. Praskl mi chladič klimy (Zafira A, 1.8 92Kw rok 2003). Začal se mi ozývat pískavý zvuk z kompresoru podle otáček motoru - ikdyž klima byla prázdná!. V servisu mi ho odpojili ze svorkovnice a odpojili i tlakové čidlo. Dal jsem nový chladič, novou náplň a kompresor nejede. Diagnostika je bez závad, cívka na kompresoru vykazuje 3.5 nevím jestli ampér nebo ohmů (podle servisu OK). poradí mi někdo prosím čím to může být? Já vím, může to být cokoliv, ale nechci platit v servisu ,"hledání" závady. Prý čidlem to být nemůže, že na to nemá vliv. Děkuji moc za případné odpovědi. Honza
Zafira Z18XE, r.v.2003, LPG - Lovato
- Reklama
Re: Nejede kompresor klimy
V servisu kecaj, bez správný funkce toho tlakovýho senzoru to nebude chladit. Zobrazuje se ti v seznamu dat položka tlak chladiva klimatizace? Tato hodnota je rozhodující pro spuštění kompresoru. Pokud je tlak příliš vysoký nebo nízký, nespustí to kompresor. Když si neměl chladivo vůbec by se neměl kompresor spustit, je to právě ochrana aby se nezničil. Zkusím ti zjistit při jakém tlaku kompresor zapíná a při jakém se vypíná. To pískání které si slyšel možná znamenalo jeho smrt....
Diagnostika AB-COM - pro starší auta bez CAN-bus. Severní čechy, Ústecko.
Té smrti se bojím ze všeho nejvíc. Tohle bych nechal až na jaro, repas se dá podle známého sehnat se zárukou za 2 tis z NDR. Ale zaráží mne, že před odpojením fungoval. V servisu mi tehdy říkali že ten kompresor jel proto, že je špatné to čidlo. Dneska ráno jak to napojovali, tak říkal mechanik, že to čidlo na nefunkčnost klimy nemá vliv. Tak nevím, jesti jsem blb já, nebo on. Plnili to včera i s tou výměnou chladiče ve značkovém servisu (nechci jmenovat kvůli případným problémům známého...)
tak co jsem ňufal tak vypajdá to nejspíš na čidlo nebo cívku. Ale zase na druhou stranu cívkku měřil a je v pohodě (těch 3.5 něčeho..). Dá se to čidlo nějak změřit podomácku nebo jak jsem se kdesi dočetl přemostit aby se to zkusilo natvrdo? Tahle zkouška by stála v servisu několik stovek. FUJ....
Teď sjsem zkoušel hýbat rukou spojkou a krásně volně se otáčí.....Podle mne to je dobře
- denny
- Kontaktovat uživatele:
Máš nějakeho divneho znameho.Ve značkovem servisu není snad problem najit pricinu nefunkcnosti,notabene,kdyz jsi jim dal vydelat montaznimi pracemi.Zkusit diagnostikou sepnout klimu je snad maličkost a současně v live datech hledat odezvu systemu..Ale je to asi spíš nějakej umejvač aut,když ti tvrdí,že čidlo nemá vliv na funkci kompresoru ,to by tam asi nebylo.Jinak přemostit nejde,tedy jde většinou jen jednou a pak vypálíš vstup do jednotky chlazení .
Spíš bych ti poradil to svěřit někomu znalejšímu a hlavně nikde nic nepropojuj,když nevíš co a jak,uděláš si spíš škodu.
Funkci spojky nejrychleji zkusíš přivedením 12V na cívku kompresoru.Odpojíš konektor,na jeden vodič přivedeš plus a na druhý minus.Sepne-li,funguje.Chyba je pak zcela jinde.Nesepne-li-je cívka KO.
Spíš bych ti poradil to svěřit někomu znalejšímu a hlavně nikde nic nepropojuj,když nevíš co a jak,uděláš si spíš škodu.
Funkci spojky nejrychleji zkusíš přivedením 12V na cívku kompresoru.Odpojíš konektor,na jeden vodič přivedeš plus a na druhý minus.Sepne-li,funguje.Chyba je pak zcela jinde.Nesepne-li-je cívka KO.
Doplním dennyho, že při připojování cívky na napětí je nutné dodržet polaritu na konektoru (černý +12V, hnědý kostra).
Astra 1.7 CDTI Caravan 2003 OPC line
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301[/color]
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301[/color]
Zejtra až budu doma tak ti pošlu návod z TIS jak na kontrolu snímače tlaku a jaký by tam měli být hodnoty.
Diagnostika AB-COM - pro starší auta bez CAN-bus. Severní čechy, Ústecko.
denny píše:Máš nějakeho divneho znameho.Ve značkovem servisu není snad problem najit pricinu nefunkcnosti,notabene,kdyz jsi jim dal vydelat montaznimi pracemi.Zkusit diagnostikou sepnout klimu je snad maličkost a současně v live datech hledat odezvu systemu..Ale je to asi spíš nějakej umejvač aut,když ti tvrdí,že čidlo nemá vliv na funkci kompresoru ,to by tam asi nebylo.Jinak přemostit nejde,tedy jde většinou jen jednou a pak vypálíš vstup do jednotky chlazení .
Denny: Ten servis nebyl Opel ale jiná značka, a tam oply nespravují!!! Nemájí diagnostiku ani jiné prostředky na zjištění závady na mojem Oplu, jelikož je to VW. Prostě jenom vyměnily a hotovo. Chápeš? A to že čidlo nemá vliv tvrdili v jiném seervisu při diagnostice. Ikdyž jsem na takové věci JOJO bylo mi divné že bezpečnostní čidlo "NEMÁ" na chod kempresoru vliv. K čemu by tam asi bylo, že??? A tu cívku jak jsem psal napojili v tom druhém "chytrém" servisu na jakýsy měřák Bosch a že ta hodnota 3.5 něčeho je v pohodě, tudíž cívka OK. Půjčím si od kamaráda OP-com a napíchnu to. Děkuji všem za odpovědi a další možné nápady jak se vyhnout dalšímu utrácení v servisu. Honza
Tak po dlouhém pátrání jsem dnes navštívil servis. 2 hodiny měření a výsledek: opět únik média z okruhu (za 5 měsíců 3x plněná...... ). Provedena tlaková zkouška a vypadá to na těsnění mezi trubkama. Po natlakování přístrojem bylo drženo pod talkem a klima normálně sepla i kompresor krásně tichounce šlapal a chladila (úleva že po chrastivém zvuku je KO kompresor ). Ale zjistil mi ještě podle měření nefunkční odpor na ventilátoru, takže proto to prý nejede kvůli ochraně proti vys. tlaku. V úterý to tam vezu a potom sem napíšu. Snad to někomu pomůže.
Takže klima jede. Byl vydný ten předředný odpor na sahaře a vadné těsnění trubek do chladiče a kompresoru (neustálý únik chladícího média). Tlak drží, klima chladí. Toď vše.
- Marťasek
- Kontaktovat uživatele:
Ještě nám řekni co tě to stálo
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504
Tak chladič po známosti 2800 Kč, předřadný odpor 1600 Kč, sada těsnění 450 Kč a + veškeré plnění, tlakové zkoušky (á 500 Kč) a diagnostiky (400 Kč). Uf....