![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
A aktualizuji svůj předchozí příspěvek - zdvihátka jdou přece jen trochu slyšet, takže E85 není lék
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Včera jsem se na poradě nudil, tak jsem si v HTCčku v excelu počítal litry, poměr, dojezd, cenu za km atd. Je to jen tak halabala, ale pro orientaci stačí - ke stáhnutí na http://www.edisk.cz/stahni/31481/spotre ... _18KB.html (.xls sem nelze vložit).
Vlevo (modře) jsou inputy - stačí zadat za kolik (Kč/l i kolik placeno celkem) se čeho natankovalo (na litry to nefunguje, vzorce jsou odvozeny od Kč a ne od litrů, aspoň já při tankování kvůli pohodlnému placení zaokrouhluju peníze a ne litry, takže jsem to udělal takhle - samozřejmě se to dá jednoduše prohodit) a vyplivne mi to pár propočtů.
V části "úspora" je spočítáno o kolik víc bych za stejné množství zaplatil, kdybych bral jen Natural a vpravo od toho jsou propočty ve smyslu "pokud při mixu mám vyšší spotřebu (xl/100km) oproti čistému N95 (yl/100km) (tedy x>y), pak platí, že rozdíl v dojezdech (protože při stejném množství na mix najedu méně než na N95) vynásobený cenou za 1km mi dá kolik zaplatím za mix abych dojel stejně jako na N95, resp. o kolik se mi sníží úspora ceny mixu proti ceně N95". Ty rozdíly jsou možná trochu nepřehledné, ale kdo umí aspoň trochu počítat, ten se v tom určitě zorientuje. Pokud budeme brát rozdíl ve spotřebě 1l/100km, konkrétně u mě z 8 na 9, pak platí ten výsledek 100,0
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Udělal jsem rovnou dvě tabulky, horní je jak jsem tankoval včera za 800,-Kč = 26,81l, dojezd při 9l/100km by měl být 297,9km a cena za 1km = 2,69,-Kč. Ušetřil jsem oproti čistému N95 178,-Kč, nicméně na stejný dojezd při spotřebě 8l/100km, což činí 335,1km, je 37,2km, takže abych ujel stejně jako na N95, musel bych přikoupit mix za 37,2 x 2,69,-Kč = 100,-Kč a tím pádem jsem v podstatě ušetřil jen 78,-Kč.
Dolní tabulka je na (přibližně) plnou nádrž a tady je to vidět ještě zřetelněji - úspora 151,-Kč. Ročně tedy 1812,-Kč při jedné nádrži mésičně a spotřebě 9l/100km.
Těch 800,-Kč mi obvykle stačí na měsíc, takže za rok bych při stejných cenách ušetřil 12 x 78,-Kč = 936,-Kč při spotřebě 9l/100km, což sice není k zahození, ale novou Astru si za to nekoupím a pořád je otázka jak se mix časem projeví na motoru atd.
To jen tak k zamyšlení..