vadí něčemu když se nechá klíček v poloze těsně před startováním? teda krom toho, že budou svítit kontrolky..
jde mi o to, že mi jde 12V zásuvka pouze v této poloze (krom nastartovaného auta samozřejmě) a cestou na dovolenou si budeme chtít napíchnout dvd přehrávač nebo pohledat něco na navigaci při vypnutém motoru..
já jen vím, že jednou jsem dával dolů okýnka a zapomněl jsem to právě v týhle poloze na +-3hod a auto druhý den chytlo jakoby nic.., ale přece jen mě to zajímá, jestli neběží něco co nemá.. dík
klíček ve druhé poloze - vadí?
klíček ve druhé poloze - vadí?
nyní: Zafira B Z18XER, 2007
ex2: Z16XE Caravan, 2003
ex1: X16SZR Htb, 2000
- Reklama
- vasekpetr1
Re: klíček ve druhé poloze - vadí?
No zrovna s tímto dotazem jsem se tu už kdysi psal a bylo mi doporučeno, že pro obvody zapalování to není zrovna nejlepší varianta: při určitém postavení snímačů může dojít k trvalému přivedení napětí na zapalovací cívky a může dojít k jejímu zničení. Sice si stále říkám, že by to měla mít řídící jednotka "ošéfované" aby při stojícím motoru nešlo do zapalování žádné napětí, ale neměřil jsem, takže to s určitostí tvrdit nemohu. Ale případy s rozstřelenou cívkou už prý byly. Ale doporučím ti udělat si v kufru zásuvku s trvalým napájením. Pokud máš kombajna, tak se to dá lehce vyřešit:
Zásuvka 12V
Zásuvka 12V
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.
A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)
vasekpetr1: tak podle toho co píšeš vidím že spíše radši ne.. odjíždíme už za 4 dny a do té doby nebudu mít čas na předělání zásuvky a dřív mě to nenapadlo, že by mohla nastat situace potřeby 12V při vypnutém motoru.. tak díky
nyní: Zafira B Z18XER, 2007
- vasekpetr1
Šáhni do té levé kapsy v kufru až úplně dolů a jestli tam najdeš konektor pro zásuvku na přívěs (beru to podle svého kombajnu). Pokud ano, tak na rudém lanku máš trvalých 12V přes pojistku, kostru najdeš kdekoli a novou zásuvku, kterou koupíš v jakékoli autoelektronice i s lanky napojíš přes rychlospojky - práce na hodinku a na dovolené je taková zásuvka k nezaplacení (nabíječka na mobil, notebook, lednice atd).
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,