Dodatečná montáž: Automatická regulace náklonu světlometů
Dodatečná montáž: Automatická regulace náklonu světlometů
Automatická regulace náklonu světlometů pro Opel Astra G (1998-2009)
Návod na dodatečnou montáž
Upozornění!
V žádném případě neručím za případné škody způsobené dodatečnou montáží automatické regulace náklonu světlometů podle tohoto návodu. Každý z vás musí sám posoudit zda má dostatečné schopnosti na provedení takto zásadní změny v elektroinstalaci vozidla.
Používá se především pro xenonové světlomety, ale je možné ji používat i s halogeny.
Nelze nainstalovat pokud auto nemá ABS (vůz bez ABS má držák obsazen regulátorem brzdné síly)!
Potřebný materiál:
- Čidlo regulace (OPEL 62 38 231, cena 3.556 Kč)
- Spona čidla k nápravě (OPEL 12 19 000, cena 632 Kč)
- Matice 2x (OPEL 05 65 890, cena 55 Kč/kus)
- Šroub 2x (OPEL 20 02 127, cena 28 Kč/kus)
- Svorkovnice 8 kon. (VW 1JO 973 714, cena cca 105 Kč)
- Gumová manžeta svorkovnice (VW 443 906 102 G, cena cca 108 Kč)
- 7 konektorů do svorkovnice (jedná je o běžné Mini-ISO konektory, které seženete téměř všude za pár korun)
- Kabely o průřezu 1 mm2 (4x cca 5m)
- Kabely o průřezu 0,5 mm2 (3x cca 5m)
Obr. č. 1 - Čidlo, spona, šrouby+matky
Instalace
Po namontování čidla na připravené místo nad zadní nápravou zapojíme 7 konektorů do svorkovnice podle následujícího popisu. Jelikož je téměř nemožné sehnat svorkovnici od Opla, použijeme shodnou od VW.
Zapojení svorkovnice
Svorkovnice čidla regulace (A56)
Svorkovnice ovladače světel (S2)
Svorkovnice jednotky imobilizéru (umístěna u spínací skříňky)
Konektor 1 (A56) - Kostra, zapojíme na konektor 12 (S2) přepínače světel - 1 mm2> (hnědý)
Konektor 2 (A56) - Napájení, zapojíme na konektor 4 (S2) přepínače světel - 1 mm2 (černý)
Konektor 3 (A56) - Kontrolka, zapojíme na konektor 15 panelu přístrojů -0,5 mm2 (hnědo/modrý)
Konektor 4 (A56) - Čidlo rychlosti, zapojíme na konektor 27 panelu přístrojů - 0,5 mm2 (modro/červený)
Konektor 5 (A56) - Diagnostika, zapojíme na konektor 6 svorkovnice imobilizéru - 0,5 mm2 (hnědo/bílý)
Konektor 6 (A56) - Napájení, zapojíme na konektor 13 (S2) přepínače světel přes samostatnou pojistku 15A nebo na pojistku F2.24 v pojistkové skříňce - 1,0 mm2 (žlutý)
Konektor 7 (A56) - Výstup pro motůrky nastavení světel, zapojíme na kabel vedoucí do konektoru 8 (S2) přepínače světel, který musíme odpojit od přepínače světel! (tzn. konektor 8 (S2) bude poté neobsazen) - 1,0 mm2 (hnědo/žlutý)
Konektor 8 (A56) - nezapojeno
Pro věrnost celé instalace je možné koupit přepínač světel bez ovladače na sklon světlometů (OPEL 12 40 217, cena 2.715 Kč)
Nakonec je potřeba nechat zařízení zkalibrovat přes TECH2.
Návod na dodatečnou montáž
Upozornění!
V žádném případě neručím za případné škody způsobené dodatečnou montáží automatické regulace náklonu světlometů podle tohoto návodu. Každý z vás musí sám posoudit zda má dostatečné schopnosti na provedení takto zásadní změny v elektroinstalaci vozidla.
Používá se především pro xenonové světlomety, ale je možné ji používat i s halogeny.
Nelze nainstalovat pokud auto nemá ABS (vůz bez ABS má držák obsazen regulátorem brzdné síly)!
Potřebný materiál:
- Čidlo regulace (OPEL 62 38 231, cena 3.556 Kč)
- Spona čidla k nápravě (OPEL 12 19 000, cena 632 Kč)
- Matice 2x (OPEL 05 65 890, cena 55 Kč/kus)
- Šroub 2x (OPEL 20 02 127, cena 28 Kč/kus)
- Svorkovnice 8 kon. (VW 1JO 973 714, cena cca 105 Kč)
- Gumová manžeta svorkovnice (VW 443 906 102 G, cena cca 108 Kč)
- 7 konektorů do svorkovnice (jedná je o běžné Mini-ISO konektory, které seženete téměř všude za pár korun)
- Kabely o průřezu 1 mm2 (4x cca 5m)
- Kabely o průřezu 0,5 mm2 (3x cca 5m)
Obr. č. 1 - Čidlo, spona, šrouby+matky
Instalace
Po namontování čidla na připravené místo nad zadní nápravou zapojíme 7 konektorů do svorkovnice podle následujícího popisu. Jelikož je téměř nemožné sehnat svorkovnici od Opla, použijeme shodnou od VW.
Zapojení svorkovnice
Svorkovnice čidla regulace (A56)
Svorkovnice ovladače světel (S2)
Svorkovnice jednotky imobilizéru (umístěna u spínací skříňky)
Konektor 1 (A56) - Kostra, zapojíme na konektor 12 (S2) přepínače světel - 1 mm2> (hnědý)
Konektor 2 (A56) - Napájení, zapojíme na konektor 4 (S2) přepínače světel - 1 mm2 (černý)
Konektor 3 (A56) - Kontrolka, zapojíme na konektor 15 panelu přístrojů -0,5 mm2 (hnědo/modrý)
Konektor 4 (A56) - Čidlo rychlosti, zapojíme na konektor 27 panelu přístrojů - 0,5 mm2 (modro/červený)
Konektor 5 (A56) - Diagnostika, zapojíme na konektor 6 svorkovnice imobilizéru - 0,5 mm2 (hnědo/bílý)
Konektor 6 (A56) - Napájení, zapojíme na konektor 13 (S2) přepínače světel přes samostatnou pojistku 15A nebo na pojistku F2.24 v pojistkové skříňce - 1,0 mm2 (žlutý)
Konektor 7 (A56) - Výstup pro motůrky nastavení světel, zapojíme na kabel vedoucí do konektoru 8 (S2) přepínače světel, který musíme odpojit od přepínače světel! (tzn. konektor 8 (S2) bude poté neobsazen) - 1,0 mm2 (hnědo/žlutý)
Konektor 8 (A56) - nezapojeno
Pro věrnost celé instalace je možné koupit přepínač světel bez ovladače na sklon světlometů (OPEL 12 40 217, cena 2.715 Kč)
Nakonec je potřeba nechat zařízení zkalibrovat přes TECH2.
Naposledy upravil(a) Vojta dne 08 bře 2013, 17:49, celkem upraveno 13 x.
- Reklama
ahoj, chci se zeptat, zda po této úpravě budou rychleji chodit světla nahoru a dolu. Myslím si že ne, takže když se naložený auto prohoupne v nerovnosti, stejně oslní, protože se nestihne přeštělovat.
Oslní samozřejmě i když je správně seřízený bez regulace, ale i tak...
No spíš sem se chtěl zeptat zda je to vyloženě jen na to, aby se nemuselo kroutit tim potenciometrem u zapínání světel... )
No spíš sem se chtěl zeptat zda je to vyloženě jen na to, aby se nemuselo kroutit tim potenciometrem u zapínání světel... )
Astra G Caravan 1,6 16v, Corsa A styling OPC
jo je to na to protože ten potenciometr tam pak neniFBS píše:ahoj, chci se zeptat, zda po této úpravě budou rychleji chodit světla nahoru a dolu. Myslím si že ne, takže když se naložený auto prohoupne v nerovnosti, stejně oslní, protože se nestihne přeštělovat.
Zprávy prosím pouze emailem na info zavináč doopla.cz
- wizyy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dodatečná montáž: Automatická regulace náklonu světlometů
Tak jsem o vikendu zapojil tuhle regulaci a neni to tak tezky jak jsem si puvodne myslel. Jen pro doplneni toho navodu : nemel jsem pin na konektoru pristrojovky pro rozsviceni ledky a podle informaci, co jsem zjistil nejde sehnat (VW, opel, elektrikari), tak jsem tam napasoval jinej a v Oplu, kdyz jsem byl na kalibraci, tak se na me koukali jako co vubec po nich chci, pak zacali, ze k tomu musi bzt jeste elektronika ze xenonu, pak ze to nejspis vubec nepujde a nakonec, ze chtej 650Kc (400pripojeni Tech2, 175prace !zkuseneho! elektrikare).
Timto take DEKUJU Vojtovi za pomoc.
Timto take DEKUJU Vojtovi za pomoc.
-
- Kontaktovat uživatele:
mam otazku,zvladol som montaz tempomatu,aj dodatocnu montaz palubneho pocitaca a toto tiez vyzera celkom v pohode...
mam len jednu otazku---tusim 2 ci 3 kabliky idu na konektor panelu přístrojů....to je ta plastova svorkovnica co je za budikmi????pripaj som tam aj cidlo na otacky motora a tusim stav palivomera ked som dorabal palubny pocitac...to je ono jo?
mam len jednu otazku---tusim 2 ci 3 kabliky idu na konektor panelu přístrojů....to je ta plastova svorkovnica co je za budikmi????pripaj som tam aj cidlo na otacky motora a tusim stav palivomera ked som dorabal palubny pocitac...to je ono jo?
-
- Kontaktovat uživatele:
mozes sa este opytat kadial si tahal kable od zadnej napravy do auta ku ovladacu svetiel?dik
a ked to zapojim,tak mi bude svietit na palubovke LEDka ci treba ist zase na OP-TECH2?
a ked to zapojim,tak mi bude svietit na palubovke LEDka ci treba ist zase na OP-TECH2?
- wizyy
- Kontaktovat uživatele:
kousek od cidlo je pruchodka pod zadni sedacky, pak si odplastujes levous tranu a tahnes kabely lemem auta...po zapojeni ti bude kontrolka svitit porad, takze musis na kalibraci na TECH2, jak jsem psal...
tak a mám to doma. Čidlo za 3348 Kč a žbytek bylo za hubičku.Všechnu instalaci zvládnu ale nevím kam s tou kalibraci. Jsem zvědav co zvládnou v Opel Novotný Ostrava
Astra G, 1.6, 16V, 74kw, motor X16XEL, 2000. hatchback 5.dv, Černá metalíza, spotřeba 5l/100, klima: ÚPRAVY-LPG IV.genrace - přímé sekvenční vstřikování, carbonové vyhřívání sedadel, GPS, nový palubní PC od Davida, xenon s regulací výkonu, black desing,alu atd.
Cidlo zacina regulovat aj pri stati alebo iba za jazdy?
da sa opcomom vyskusat funkcnost regulacie?
da sa opcomom vyskusat funkcnost regulacie?
Astra G 1.8 5dv ´03 Elegance -----> SAAB 9-3 SS ´09 1.8t
Zajímalo by mne jak provádíte kalibraci, když ta se dělá v jednotce xenonu???
Samozřejmě pokud tam jsou i origo světla a zapojení na diagnostiku tak to půjde, ale co bez nich?
Samozřejmě pokud tam jsou i origo světla a zapojení na diagnostiku tak to půjde, ale co bez nich?
Pracuji v Opel servisu
a nestydím se za to
a nestydím se za to
na obyč světlech i na xenonech jsou stejný motorky a diagnostika nepozná jestli tam máš xenony nebo ne, diagnostika se připojuje k tomu čidlu na nápravě, ne ke světlům
Diky, zil jsem v domeni ze se kalibrace provadi prez jednotky svetel. Ale astra to ma asi takhle
Pracuji v Opel servisu
a nestydím se za to
a nestydím se za to
Re: Dodatečná montáž: Automatická regulace náklonu světlomet
Ahoj,
zajímalo by mě jak montujete kabely do těch MINI-ISO konektorů? Dají se použít crimpovací kleště na neizolované fastony?
Nebo jsou nějaké speciálky?
Díky
zajímalo by mě jak montujete kabely do těch MINI-ISO konektorů? Dají se použít crimpovací kleště na neizolované fastony?
Nebo jsou nějaké speciálky?
Díky
Opel Astra G Caravan 1.6 16V X16XEL Comfort
Re: Dodatečná montáž: Automatická regulace náklonu světlomet
no buď na to sou kleště nebo se to dá zprasit připájením