doporučte spravné pneu!

Vybíráte disky či plechy, nevíte co to je ET, či jaké kola se hodí na vašeho oplíka, zde najdete odpověď
Odpovědět
Defender
Kontaktovat uživatele:

Re: doporučte spravné pneu!

Příspěvek od Defender » 12 říj 2009, 17:01

Tak vrátil jsem se z jednoho hódně velkýho pneuservisu a tam potvrdili, že mají vždy být lepší gumy (s větším vzorkem) na hnané nápravě a kor jestli je to ta přední (hlavní brždění) :D , takže asi tak no :wink:
Mobil : 602318645

Reklama

AstraDTI

Příspěvek od AstraDTI » 12 říj 2009, 17:18

Ja si teda davam lepsi dopredu, protoze se tam vyrazne rychlejs opotrebavaj a navic pretacivej smyk s prednim nahonem neni tak pruserova situace jako nedotacivej smyk (pokud clovek vi co dela) . Na druhou stranu astra je dost pretaciva a pokud clovek nevi jak na to, tak muze byt pretacivej smyk fatalni...

Pepino_GH

Příspěvek od Pepino_GH » 12 říj 2009, 17:23

Dělám to tak od doby, co mám auta s předním náhonem... Jinak docela dobré vysvětlení všech pojmů okolo pneu jsem našel zde: http://www.barum-pneu.cz/technicky-radc ... cd3f07cc05
ASTRA H 1,7 CDTI CARAVAN
ASTRA G 1,2 16V HTB 5D, Supersport, Cross Country..
https://www.astra-g.cz/galerie/pepino-gh/

wladyk

Příspěvek od wladyk » 12 říj 2009, 21:08

Salám píše:
wladyk píše:Myslím to stejně. Jen ty 4mm dopředu a 6mm dozadu. Letní vzadu byl jen extrém na zkoušku, abys vyzkoušel jak se to chová, když jsou horší gumy vzadu. Poznáš to i při brždění. Pokud nebudeš ideálně v rovině, tak se můžeš roztočit jak hodiny.
Ono se to říká, ale neznám nikoho kdo by tohleto praktikoval.. Jezdím každou zimu do alp a vživotě by mě nenapadlo si dát horší gumy na předek.. samozřejmě že kombinace letní/zimní je tupost..ale pokud budu mít na zadku normální zimáky s min 4mm a vepředu novější třeba s těmi 6ti mm tak zas takový rozdíl to nebude..
Můj názor je, že na sněhu,ledu je třeba hlavně zatočit - takže lepší gumy dávám dopředu..
Dělej jak myslíš. Je to každého věc. Zatočíš, ale zadek taky. Je mi to jedno jak si to obuješ.

nefakcenko

Příspěvek od nefakcenko » 12 říj 2009, 23:11

nefakcenko píše:tak ja nevim počitam uvažuju o pneu a nevim jestly mam dat za jednu pneu 1500kc cca nebo koupit neco levnejšiho s tim že jezdim skoro jen po Brně.chtel jsem GOODYEAR ULTRA GRIP 7+ ale cena cca 1500kc nejsem tet na tom nak financně dobre a nemužu se rozhodnout.co doporučite jako zalatou stredni cestu??nebo koupit ty GOODYEAR ULTRA GRIP 7+ a byt spokojenej i po brne??
no a ješte dotaz chci koupit jen 2 kola na predek ale 195/60R15 dle TP ale v zadu mam 185/65R15.dalši mesic budu muset asi koupit ty zadní což panypolicajti asi moc nebude tešit ?
astra G 1.4 16wolt X14Xe Astra do štatlu

lars2

Příspěvek od lars2 » 13 říj 2009, 11:55

nefakcenko píše:
nefakcenko píše:tak ja nevim počitam uvažuju o pneu a nevim jestly mam dat za jednu pneu 1500kc cca nebo koupit neco levnejšiho s tim že jezdim skoro jen po Brně.chtel jsem GOODYEAR ULTRA GRIP 7+ ale cena cca 1500kc nejsem tet na tom nak financně dobre a nemužu se rozhodnout.co doporučite jako zalatou stredni cestu??nebo koupit ty GOODYEAR ULTRA GRIP 7+ a byt spokojenej i po brne??
no a ješte dotaz chci koupit jen 2 kola na predek ale 195/60R15 dle TP ale v zadu mam 185/65R15.dalši mesic budu muset asi koupit ty zadní což panypolicajti asi moc nebude tešit ?
Nevymýšlej nesmysly a řiď se tím, co říkají předpisy. Psal jsem to k tomuto tématu, myslím na stránce 3. Doporučuju koupit Savy Eskimo S3 185/65/R15. Je to dobrá guma a na Tvoje jezdění bohatě stačí. Jinak v aktuálním čísle 21 časopisu Auto Tip je příloha zimní výbavy a test zimních pneu. Jedná se sice o test pneu jiných rozměrů, ale jako vodítko by to mohlo stačit.

K tomu testu si dovolím jenom malou poznámku. Když srovnám jednotlivé naměřené hodnoty, pak se od sebe nejlepší a průměrná pneu liší v řádu max o 25%. Nad to bych ještě podotknul, že i průměrné pneu jako např. zmíněné Sava Eskimo S3 mají leckdy lepší hodnocení (ovladatelnost na mokru) než prémiové pneu, kupř. Goodyear Ultra grip 7+. Tím nechci zpochybnit, že druhá v pořadí (goodyear) je lepší pneu než Sava, jenom tím chci naznačit, že pro běžného, uvědomnělého řidiče, který si je vědom, že v zimě se nejezdí jako v létě, plně postačují jakékoliv pneu, které nemají vyloženě špatné hodnocení v některém ze zkoumaných parametrů. Takže rozhodně bych nekupoval gumy od neznámých čínských výrobců!!! Ale např. Sava Eskimo S3 jsou výbornou volbou a nevysajou vám peněženky!!!

P.S. nemám vůbec nic společného se značkou Sava. Nejsem ani prodejce či distributor.

nefakcenko

Příspěvek od nefakcenko » 13 říj 2009, 12:30

lars2 píše:Po přečtení následujících několika příspěvků si dovolím přispět svým skromným názorem:

Začnu citací vyhlášky č. 341/2002 Sb., kterou se provádí § 91 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

§21 odst. 3 vyhlášky stanoví: "Na vozidle, pokud při schválení technické způsobilosti typu není stanoveno jinak, smí být používány pouze pneumatiky určené pro daný typ vozidla výrobcem vozidla a výrobcem pneumatik."

Co z toho vyplývá?

To, že výrobce stanoví pro daný typ vozu, v závislosti na provedení karoserie, motoru a jiných částí automobilů, podle kterých se posuzuje ten který vhodný typ pneu, konkrétní rozměry a specifikace, které i třeba nejsou uvedeny v TP, nemůže dle mého názoru policie postihovat. To, že dopravní úřad, který má povinnost vyznačit všechny technické parametry do TP, pochybil tím, že si zjednodušuje práci a toto neprovede, nemůže být dáváno na vrub provozovateli vozidla.

Abych to shrnul:Lze na žádost k dopravnímu úřadu zapsat i jiný typ pneu, který není výrobcem uveden v technických specifikacích pro homologaci, ale ty, které výrobce uvedl při homologaci, i když nejsou přímo v TP uvedeny, mohou být používány.

Takže být Tebou, klidně koupím 185/65 R15, pokud jsou ovšem výrobcem pro konkrétně tvůj typ vozidla předepsány výrobcem, což si myslím, že pro 1.4 16V Hatchback možné je.

Vhodný typ pneu najdete v manuálu k vaší Astře na str. 168 a násl.

Opravte mě, pokud se pletu. Díky.
no ja uš jsem s toho jelen nevim jak zjistim jestly 185/65 R15 je vhodné? na straně 168 a nasl. nic nemužu najit... jinak na aute mam 185/65 R15 jak zimni(ojete) tak letni na plechach 6J

denny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denny » 13 říj 2009, 13:13

Podívej se do velkého TP na povolené rozměry a kup ty,co máš povolené.
Taky doporučuji Sava Eskimo 3.Poměr cena /kvalita je dost dobrá.Do sajrajtu po soli jsou lepší snad jen Klebery Krisalp ve stejné cenové relaci.
Jinak asi nejlepší jsou severské Nokian,ale na s...čkách ze soli moc nefungují.

lars2

Příspěvek od lars2 » 13 říj 2009, 13:42

nefakcenko píše:
lars2 píše:Po přečtení následujících několika příspěvků si dovolím přispět svým skromným názorem:

Začnu citací vyhlášky č. 341/2002 Sb., kterou se provádí § 91 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

§21 odst. 3 vyhlášky stanoví: "Na vozidle, pokud při schválení technické způsobilosti typu není stanoveno jinak, smí být používány pouze pneumatiky určené pro daný typ vozidla výrobcem vozidla a výrobcem pneumatik."

Co z toho vyplývá?

To, že výrobce stanoví pro daný typ vozu, v závislosti na provedení karoserie, motoru a jiných částí automobilů, podle kterých se posuzuje ten který vhodný typ pneu, konkrétní rozměry a specifikace, které i třeba nejsou uvedeny v TP, nemůže dle mého názoru policie postihovat. To, že dopravní úřad, který má povinnost vyznačit všechny technické parametry do TP, pochybil tím, že si zjednodušuje práci a toto neprovede, nemůže být dáváno na vrub provozovateli vozidla.

Abych to shrnul:Lze na žádost k dopravnímu úřadu zapsat i jiný typ pneu, který není výrobcem uveden v technických specifikacích pro homologaci, ale ty, které výrobce uvedl při homologaci, i když nejsou přímo v TP uvedeny, mohou být používány.

Takže být Tebou, klidně koupím 185/65 R15, pokud jsou ovšem výrobcem pro konkrétně tvůj typ vozidla předepsány výrobcem, což si myslím, že pro 1.4 16V Hatchback možné je.

Vhodný typ pneu najdete v manuálu k vaší Astře na str. 168 a násl.

Opravte mě, pokud se pletu. Díky.
no ja uš jsem s toho jelen nevim jak zjistim jestly 185/65 R15 je vhodné? na straně 168 a nasl. nic nemužu najit... jinak na aute mam 185/65 R15 jak zimni(ojete) tak letni na plechach 6J

Sorry, str. 268 a násl.

lars2

Příspěvek od lars2 » 13 říj 2009, 14:02

V každém případě si myslím, že kupovat 195/60 R15 je zbytečné, zvlášť u zimních pneu.

Vyhláška mluví jasně.

Jinak rozměry na Tvou Astru 1.4 16V hatchback r. v. ´98 podle manuálu jsou: 175/70 R14, 185/65 R14, 185/65 R15, 195/60 R15, 205/50 R16

m1lan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m1lan » 13 říj 2009, 14:06

A aký rozmer by si teda doporučil ?? Na zimu a na leto ? :roll:

nefakcenko

Příspěvek od nefakcenko » 13 říj 2009, 14:20

lars: radši bych osobně šel do tech 185/65R15 jen proste nechapu jestly musim bežet na magistrat a nechat si ty pneu zapsat do TP když je tam nemam. a kde seženu papir od vyrobce aby mě to zapsaly a ja mel vše v pořadku?to myslim i technyckou kontrolu. :oops: fakt jsem jelen

m1lan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od m1lan » 13 říj 2009, 14:23

Netreba vymýšlať, treba kúpiť také aké máš v TP a hotovo :P

nefakcenko

Příspěvek od nefakcenko » 13 říj 2009, 14:32

tak když by to šlo pneu 185/65R15 dle vyhlášky tak proč ne..jen chcu informace co mám udělat..

nefakcenko

Příspěvek od nefakcenko » 13 říj 2009, 15:35

tak jsem dal par telefonatu a je to tak že: v oplu jsem dostal čislo na firmu SCC ktera dela Vyřizování individuálních homologačních požadavků ,a to je jiny rozměr pneu ,pokud to jde (asi jo) cena1300kč za papir a potom na magistrat zapsat kola do TP a tam ani nevim co to stojí. takže celkem draha sranda za 1300kč + kola

Odpovědět