Zhasínání motoru

Odpovědět
Rona

Zhasínání motoru

Příspěvek od Rona » 27 srp 2009, 10:07

Ahoj všem.Mám Zafiru 1,8 motor Z18XE1,najeto 119 000.Poslední týden po ránu mám vždy tu samou závadu.Motor naskočí na první otočení klíčkem a jede v pohodě,po ujetí cca 5 Km při otevření termostatu při asi 90°C se rozsvítí kontrolka ASR a motor zhasne a nejde nastartovat.Ventilátor chladiče běží a ručička teploty spadne dolů,jakmile otevřu přívod teplé vody do topení kontrolka zhasne,ručička teploměru ukazuje správně a motor naskočí.Pak je celý den klid a vše v normálu.Závada se projevovala i před tím,než jsem předevčírem zaslepil AGR ventil.Vzduchový a palivový filtr nový,svíčky také,volnoběžná klapka vyčištěná,váha vzduchu také,spotřeba kolem 8,5 l/100 Km a benzín tankuju u OMV.Mám podezření na termostat a nebo snímač teploty chladící kapaliny a nerad bych kupoval oba díly zbytečně,ale chtěl bych znát vaše zkušenosti.Děkuji všem za radu.
Naposledy upravil(a) Rona dne 04 zář 2009, 00:25, celkem upraveno 2 x.

Reklama

tenor

Re: Zhasínání motoru

Příspěvek od tenor » 27 srp 2009, 13:01

Presnú príčinu tvojho problému neviem,ale termostat s tým určite nesuvisí.Termostat v sebe nemá žiadnu elektroniku ani čidlo ktoré by vyhlásilo závadu.Termost. je mechanická záležitost a či je funkčný alebo nie auto ti íst musí rovnako.Pri vadnom termostate možeš mat akurát problém s dlhším zahrievaním motoru/zahrieva ti naraz celý velký okruh/.Skor by som sa zameral na tu tvoju zaslepenia EGR - možno prave to vadí tomuto typu motoru.
Citroen Berlingo 1,6Hdi 68kw XTR r.v.2012
bývalka: Zafira 2.0DI 16V CDX r.2000 /Silver

madalv

Příspěvek od madalv » 27 srp 2009, 13:06

ALe psal, ze uz mu to delalo i pred zaslepenim EGRu. Mozna spis by stalo zkusit sehnat nekoho kdo ma EGR funkcni a zkusit to vymenit. Treba predtim odchazel (pred zaslepenim) a jak jsi ho zaslepil, tak sel uplne do kytek...

Rona

Příspěvek od Rona » 03 zář 2009, 14:04

Problém přetrvává.Vyměnil jsem čidlo teploty i termostat.Vyblikal jsem si kódy závad - 0130,0131 a 0115,odstranil záslepku na EGRu a nic.Byl jsem na diagnostice a hlásilo to stejné závady,ty byly vynulovány.Po natočení studeného motoru vše v pořádku,ale po mírném zahřátí motor zhasnul,rozsvítila se kontrolka ASR a chlazení(ne přehřátí) a na diagnostice se objevila hláška"ŘÍDÍCÍ JEDNOTKA NENALEZENA".Po vychladnutí motoru(asi 15 minut) se ŘJ opět přihlásila a diagnostika nenalezla žádnou chybu.Mechanik mi nesměle oznámil,že to bude nejspíš ŘJ.Mám z toho velkou radost :cry: a zatím ještě váhám,zda je to opravdu nutné.Také mne napadlo,jestli to nemůže být špatná ŘJ chlazení motoru(pod levým podběhem),protože se mi po svévolném vypnutí zapne ventilátor chladiče i ventilátor klimatizace.Jen tu ŘJ chlazení nemohu nikde v nabídkách dodavatelů najít a tak ani nevím,kolik může stát :(

stepi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stepi » 04 zář 2009, 01:05

Tak to tě nepotěšim. Měl jsem úplně to samí :cry:
http://forum.astra-g.cz/viewtopic.php?f=21&t=14150
A byla dopravdy ř.j. motoru KO :cry:
Tady v tom odkazu je pár možností 8)

Rona

Příspěvek od Rona » 25 zář 2009, 08:32

Děkuji všem za podporu.Byla to závada na ŘJ.Odvezl jsem ji do Stodůlek do http://www.autoakademie.cz (seriózní jednání a opravují skoro všechny elektronické díly na většinu vozů),za dva týdny na ní v Holandsku udělali generálku a mám na ní dva roky záruku(cena do 9.000,-).Zafira opět jezdí jako za mlada 8) .Všem Oplákům přeji hodně Km bez problémů.
Naposledy upravil(a) Rona dne 25 zář 2009, 15:41, celkem upraveno 1 x.

stepi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stepi » 25 zář 2009, 09:38

Rona píše:Děkuji všem za podporu.Byla to závada na ŘJ.Odvezl jsem ji do Stodůlek do http://www.autoakademie.cz(seriózní jednání a opravují skoro všechny elektronické díly na většinu vozů),za dva týdny na ní v Holandsku udělali generálku a mám na ní dva roky záruku(cena do 9.000,-).Zafira opět jezdí jako za mlada 8) .Všem Oplákům přeji hodně Km bez problémů.

Tak to je dobře 8)

Odpovědět