MP3 do auta – levně, jednoduše, rychle

Vše o zapojení repro, radia atd..
APiK

MP3 do auta – levně, jednoduše, rychle

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 18:31

Když jsem si pořídil Astru, mrzelo mě, že má jinak velmi kvalitní rádio pouze kazetový přehrávač. Protože jsem měl pár let v šuplíku nepoužívaný kazetový převodník CD/MP3 adapter od HAMy, vrazil jsem ho tam a MP3jky začal přehrávat s pomocí mobilního telefonu SE D750i (fungovalo to při hovoru i jako hlasité handsfree :-). Překvapila mě poměrná kvalita zvuku, kterou jsem ani nečekal. Pořád ale nandávat a vyndávat telefon, šňůra přes palubku a krkolomné ovládání mě nutilo NĚCO vymyslet. Chvíli jsem používal i-pod, ale nevzhledná šňůra zůstala a i-pod jsem nemohl nechávat v autě. Tak jsem vymyslel toto:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Seznam potřebných věcí na realizaci:
CD/MP3 adapter (cca 250,- Kč), MP3 přehrávač (levný, s kapacitou aspoň 2GB, stačí bez rádia a hlavně aby ladil s interiérem – 650,- Kč), kus plechu, trhací nýty, černý matový spray, nalepovací suchý zip (na něm drží ten MP3 přehrávač), průměrně vybavenou dílničku…

Plusy: levně, jednoduše, rychle, bez zásahu do elektroinstalace, zanechána možnost pustit si kazetu, funkci RDS TA lze dále používat (po dobu dopravního hlášení však přehrávač jede dál – nezastaví se), žádný CDčka po přihrádkách, snadná obměna obsahu flash, můžu to nechat v autě - nikdo to snad neukradne, zůstávají výhody origoš rádia (display, ovládání pod volantem, zesilování zvuku podle rychlosti apod.)

Minusy:
MP3 přehrávač se nespouští ani nevypíná s klíčkem (takže o jeden úkon navíc), ovládání MP3, ID3 tagy pouze na přehrávači (nikoliv na displayi), jednou za čas vyměnit AAA baterii v přehrávači (ta se náhradní do kastlíku vždycky vejde a na benzínkách je navíc běžně k dostání)

Posouzení pro každého:
Celkový design, pokud mám prachy a chci je do toho vrazit, tak si raději koupím rádio s cd mp3, nebo měnič - to je jasný.

PS: Komu se to nelíbí, ať si Astru políbí.
2x Opel Astra caravan 99/1,6 16V/X16XEL/Z147 - Italka a Švýcarka

Reklama

milosh
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh » 10 srp 2008, 18:33

Jako napad dobre, ale jelikoz jsem neco podobnyho pouzival taky a sumelo to jako krava radsi jsem to vyhodil a mam poradny radio na mp3, kazety patri do minulyho tisicileti 8)
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 18:36

milosh píše:Jako napad dobre, ale jelikoz jsem neco podobnyho pouzival taky a sumelo to jako krava radsi jsem to vyhodil a mam poradny radio na mp3, kazety patri do minulyho tisicileti 8)
Mě to nešumí, jen když vypnu funkci Dolby - je slyšet mírný šum. Ale i ten je nesrovnatelně menší, než když pustím kazetu (třeba i originální).

milosh
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosh » 10 srp 2008, 18:42

APiK píše:
milosh píše:Jako napad dobre, ale jelikoz jsem neco podobnyho pouzival taky a sumelo to jako krava radsi jsem to vyhodil a mam poradny radio na mp3, kazety patri do minulyho tisicileti 8)
Mě to nešumí, jen když vypnu funkci Dolby - je slyšet mírný šum. Ale i ten je nesrovnatelně menší, než když pustím kazetu (třeba i originální).
v porovnani s CD to je ale sum velky, nerkuli s kvalitnim radio signalem.
SLEDUJ MŮJ OPEL YOUTUBE KANÁL ať ti neutečou nová videa, která budou letos pravidelně vycházet

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 18:45

milosh píše:v porovnani s CD to je ale sum velky, nerkuli s kvalitnim radio signalem.
V porovnání s CD samozřejmě ano (pořád je to elektromagnetický převodník), v porovnání s kvalitním příjmem rádia je to naprosto srovnatelné. Kdo nevěří, tak mu pustím - sám jsem byl mile překvapen.

AstraMan
Moderátor

Příspěvek od AstraMan » 10 srp 2008, 18:54

Něco podobného jsem nedávno prodával, akorát že připojení nebylo na telefon ale přenosnou MP3-jku :D Jinak tyhle kazety se dnes dají sehnat i na aukro.cz za pár korun :wink:
My new car ( Opel Meriva A ) :arrow: AstraMan's blue scorpion - Z17DTH, 5DV.
My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV.
My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!

APiK

hlasitost vs. šum

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 18:57

Výstupní nf. výstup z MP3 přehrávače se musí nastavit tak, aby to po přepnutí na rádio hrálo stejně hlasitě. Příliš nízká úroveň = šum, příliš velká = zkreslení (nezkoušel jsem ale bylo by to logické).

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 18:58

AstraMan píše:Něco podobného jsem nedávno prodával, akorát že připojení nebylo na telefon ale přenosnou MP3-jku :D Jinak tyhle kazety se dnes dají sehnat i na aukro.cz za pár korun :wink:
I tohle bylo na přenosnou MP3jku. Na telefon jsem tam měl navíc redukci.

AstraMan
Moderátor

Příspěvek od AstraMan » 10 srp 2008, 19:02

Jinak jak bylo řečeno, je to pro lidi co nechtěji kupovat jiné autorádio no... Ikdyž dnes kvalitnější na MP3 seženeš i kolem 2000Kč a před pár dny jsem viděl na DVD s obrazovkou kolem 3500Kč, ale netuším co to bylo za značku :wink: Jinak nápad je to dobrý samozřejmě, i já jsem toto měl na zkoušku :wink:
My new car ( Opel Meriva A ) :arrow: AstraMan's blue scorpion - Z17DTH, 5DV.
My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV.
My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!

Dj.radim

Re: MP3 do auta – levně, jednoduše, rychle

Příspěvek od Dj.radim » 10 srp 2008, 19:04

Dobrý nápad,vypadá to zajímavě.Nemáš náhodou v autě někde changer,když máš rádio CCR 600?Prohledej kastlík,pod sedačkou,kufr apd...náhoda je blbec.Já jsem jednou našel changer ve Ford Puma při vysávání :D :)

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 19:07

Dj.radim píše:Dobrý nápad,vypadá to zajímavě.Nemáš náhodou v autě někde changer,když máš rádio CCR 600?Prohledej kastlík,pod sedačkou,kufr apd...náhoda je blbec.Já jsem jednou našel changer ve Ford Puma při vysávání :D :)
Hned zítra beru šroubovák a jdu hledat :lol: Changer tam ale zřejmě nenajdu :lol:

Dj.radim

Příspěvek od Dj.radim » 10 srp 2008, 19:08

Když tam je rádio,tak by tam mělbýt i changer. Nebo changer už někdo vyndal a nebo tam někdo dal toto rádio.

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 19:10

Dj.radim píše:Když tam je rádio,tak by tam mělbýt i changer. Nebo changer už někdo vyndal a nebo tam někdo dal toto rádio.
Asi půjdu hledat ještě teď. :lol:

APiK

Příspěvek od APiK » 10 srp 2008, 19:16

Changer jsem nenašel, za to jsem zjistil, že mi pod obě přední sedadla vede kabeláž a nevím co to je. Vypadá to jako příprava pro vyhřívání, nebo senzor zatížení sedaček, nebo to má snad něco společnýho s bočníma airbagama? Fakt nevím.

Dj.radim

Příspěvek od Dj.radim » 10 srp 2008, 19:27

airbagy a raději na ně moc nešahej.Někdy začne svítit kontrolka airbagu na palubce.

Odpovědět