Takže nakonec jsem zjistil,že si trochu pískne ten ventilátor i když je vyndaný z plastového boxu ve kterém je uložený a připojený ho jen držím v ruce.Jak jsem slíbil,tak sem dám návod jak jsem postupoval při demontáži.lape píše:Zdravím.V Zafiře mě píská ventilátor topení.Ze začátku to pískalo jen při projetí levé zatáčky,ovšem teď už to píská pořád a je to opravdu dost záhul na nervy Sice je to tatovo auto,ale dnes jsem s tím musel jet a po kilometru už jsem měl sto chutí to rozsekat tu palubku Jde mě o to jestli se musí pro přístup k ventilátoru rozebrat celá palubní deska,nebo stačí jen nějaká část,nebo je na to jný fígl,jak se k němu dostat a namazat ložisko?
1. Musí se sundat obložení nad nohama spolujezdce.Takže povolit dva torx šrouby,kterýma je to chycené ke středovému tunelu.Pak vycvaknout dvě plastové pojistky,které jsou v horní části a pak celý díl tahem k sobě vyndat ven. 2.Vyndat přihrádku před spolujezdcem.Drží ji 6 šroubů,dva jsou zespodu a 4 po stranách přístupné po otevření přihrádky.Odpojit konektor osvětlení přihrádky 3.Odšroubovat plechovou výztuhu nad nohama spolujezdce,na každé straně ji drží dva šrouby.Vyndat plastovou pojistku,která drží rozvod vzduchu na výstuze. 4.Vyndat rozvod vzduchu na nohy spolujezdce,je tam jen nacvaklý,takže jde lehce vyndat tahem. 5.Vycvaknout plastové táhlo,které spojuje klapku cirkulace vzduchu s víkem ventilátoru 6.Odpojit konektor napájení a konektor klapky cirkulace vzduchu.
Povolit tři šrouby po obvodu víka ventilátoru. Po vyšroubování šroubů je ještě nutné vycvaknout dvě plastové pojistky v zadní části boxu ventilátoru,jinak ho nevyndáme. Pravá pojistka se dá nahmatat a odjistit rukou na levou je dobré použít šroubovák. Po uvolnění pojistek lze ventilátor vyndat. POZOR v zadní části je ještě k boxu ventilátoru připevněn svazek kabelů,mě se to podařilo ulomit a na nic to vliv nemá akorát při montáži jsem musel dávat pozor abych kabely napřiskřípl. Když máme ventilátor venku,vyndáme ho z plastového boxu.Drží v něm pomocí čtyř gumových západek.Západky zmáčkneme a ventilátor vyndáme.Spodní ložisko jsem jen zvenčí prostříkl silikonovým olejem,horní jsem namazal olejničkou s tenkou hadičkou,kterou jsem prostrčil mezi žebry ventilátoru,protože vylisovávat to z ložisek a pak se ještě drbat s uhlíkama se mě opravdu nechtělo. Po zpětné montáži musím říct,že i toto nedokonalé promazání, aspoň prozatím pomohlo,ventilátor jede o něco tišeji,ale hlavně vůbec nepíská,aspoň zatím teda Jinak pořadí bodů jsem napsal,tak jak jsem postupoval já.Montáž je v opačném pořadí,ale to je snad jasné. Tady link na nějaké fotky z průběhu operace.Snad jsem na nic nezapomněl a někomu to pomůže.