Predvčerom som sa podujal riešiť problem s EGR, tak to tu dávam, ak by to niekoho zaujímalo.
V starej eFkovej Astre mám motor
X16XEL, je tam EGR ventil č.
5851005, cena 217 EUR. Keď mi v servise povedali pálku za opravu....
Prejavy boli také, že keď sa zahrial motor, rozsvietila sa kontrolka. Po čase, keď to vyzrelo už okrem rozsvietenej kontrolky, motor strácal ťah a ešte po ďalšiom čase problemy nastali raz pri štartovaní a voľnobehu a raz po zohriati a jazde nad 80 km/h (resp. pokuse o jazdu nad 80). Tak som si naštudoval čo sa dalo, toto fórum, shémy, diely a povedal som si, že to skúsim. Odmontovať ventil je horor, sú tam len dva TRX45 skrutky ale prístup k nim je katastrofa. Po vymontovaní som zistil, že ventil sa vďaka karbónu zasekáva aj v uzavretej polohe aj v otvorenej. Inak je to len tyčka ovládaná elektromagnetom s kontaktmi pre kontrolu polohy, tá cena mi fakt pripadá brutálna, ale všetky nové diely stoja tak.
Vyčistil som, rozchodil zmontoval, spätná montáž bola absolútny horor, chcel by som vidieť toho neštastníka, čo to tak naprojektoval.
Verdikt znie POMOHLO, len neviem dokedy. Ešte sme na tom veľa nejazdili. A asi tam bude ešte nejaký malý problém, lebo studený motor má trochu nepravidelný chod.
Ventil sa otvára dovnútra, takže prípadné zaslepenie by nemal byť problém s rovnako tenkou podložkou, len bez dier. Motor to nemá ako zistiť. Rozhodujúce je aby RJ motora dostala správnu informáciu ON/OFF na kontaktoch ventila, t.j. cievka a kontakty musia byť funkčné.
Zaslepenie rozhodne motoru neublíži ale skôr prospeje, aspoň si to myslím.
Nie som automechanik, ale takéto veci zvládam. Veľmi mi pomohli informácie na tomto fórume a snáď som týmto trochu prispel aj ja.
Viem, že som sa rozpísal ale ja som tieto informácie potreboval predtým, než som sa do toho pustil.
Tu ešte doplním funkčnosť, ktorú som vydedukoval.
1. Studený motor alebo voľnobeh, ventil má byť uzavretý, aby nedochádzlo k duseniu spaľovania vplyvom nedostatku atmosferického kyslíka. Ak je ventil zaseknutý v otvorenej polohe znamená to značne nepravidelný chod motora, v horšiom prípade sa nedá naštartovať vôbec. RJ jednotka nemusí vždy toto vyhodnotiť ako chybu. Ja som vôbec nemal rozsvietenú kontrolku v tomto prípade.
2. Po zahriatí motora na prevádzkovú teplotu a otáčkach cca nad 1500 za min. tento ventil sa má otvoriť, aby došlo k opakovanému spaľovaniu plynov a likvidácii hlavne radikálov oxidu dusíka = ochrana životného prostredia. Celkom logicky to motoru, spaľovaniu a výkonu neprospieva, to je cana za to, že sajrajt ostane v motore, ale nie je to zase nejako dramatické. Ak sa ventil neotvorí, RJ motora sa to dozvie cez kontakty a vyhlási ako chybu, rozsvieti sa kontrolka elektroniky. V mojom prípade sa tak dialo vždy po dosiahnutí prevádzkovej teploty. V určitých prípadoch, neviem však prečo, došlo k výraznému zníženiu výkonu motora, nedalo sa ísť viac ako 80 a dokonca motor aj zhasol.
3. Neriešením problému zaseknutého EGR môže dôsť k zhoreniu cievky. Stále sa s tým da vyjebabrať tak, že sa tam dá relátko na oblbnutie RJ a pod. Opraviť tento diel (elektromagnet) je trochu problém, keďže jeho diely sú zlisované dokopy, ale aj stým si môžu šikovní poradiť. A typ s vysúvaciou ihlou potrebuje v prípade zaslepenia vyššiu podložku, kvôli priestoru pre vysunutiu ihly. Ja by som však v takom prípade ihlu odrezal. Ak sa niekto rozhodne zaslepiť EGR, potom vôbec nie je rozhodujúce, či je namontovaný na pôvodnom mieste alebo nie. X16XEL to má tak rišené, že tam stačí dať nejakú platničku. Neviem, či sa v RJ dá vypnúť vyhodnocovanie stavu EGR, ale ak by to tak bolo, potom "TEN VENTIL" tam nemusí byť vôbec.
Dúfam, že to niekomu pomôže.

Opel Astra Classic II 1,4 16V Twinport (Z14XEP) 5dv.