Zdravim. Uz par ludi mi povedalo ze ked idem dole kopcom so zaradenou rychlostou bez plynu tak spotreba je mensie (nulova) ako keby som mal vyhodenu rychlost a motor isiel na volnobeh. Ked niekto vie ci to moze byt pravda alebo je to blbost prosim dajte vediet. Piste iba ak ste si isti PLEASE
ano motory se vstřikováním paliva při jízde s zařazenou rychlostí z kopce mají menší spotřebu než při jízdě na neutrál.... auta k karburátorem přesně naopak
manli2 píše:ano motory se vstřikováním paliva při jízde s zařazenou rychlostí z kopce mají menší spotřebu než při jízdě na neutrál.... auta k karburátorem přesně naopak
bych to poupravil:
ano motory se vstřikováním paliva při jízde s zařazenou rychlostí z kopce mají nulovou spotřebu oproti jízdě na neutrál....
Zprávy prosím pouze emailem na info zavináč doopla.cz
Ale se zarazenym kvaltem do sakra brzdi ... by me zajimalo jestli treba pri 200 z celkem slusnyho kopce by se nevyplatilo vyradit a pod kopcem tam s meziplynem tu 5 vratit ... U cervenejch otacek se totiz ztratovej vykon pohybuje klidne nekde okolo 30 koni.
Ale se zarazenym kvaltem do sakra brzdi, ale jen u dieselu, aspon tedy u benzinu jsem zrychloval
My new car ( Opel Meriva A ) :arrow: AstraMan's blue scorpion - Z17DTH, 5DV. My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV. My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!
Mno, dnes sem se projel po novy dalnici D8 - smer UL-Petrovice a zpet, tam to je peknej krpal nahoru, ale zpet jsem jel z kopce bez slapnuti na plyn asi 5km Ale automat tu rychlost drzi vic rekl bych nez kdyz jedes treba na petku 80km. Pravda, byla mlha a v tunelech je povolena max. 60, takze jet 130 asi bych na to obcas musel slapnout
Z 200 brzdi i benzin pomerne znacne. Ty ztraty v prevodech neukecas - maj je vsechny auta. Jak sem psal s vytocenym motorem radove 30 koni. Na volnobeh naopak velice maly.
Na vlastní kůži jsem toto vyzkoušel, dá se takto ušetřit 1litr na 100 kilometrů. Při rychlosti 200 a vyřazený rychlosti už stejně brzdí i aerodynamika a na 5ku s kopce nic moc neztratíš. U auta s palubním počítačem je to jednoznačně vidět. Ušetřit se dá nejen jízdou s kopce, ale i při dojíždění k ceduli obec, ke křižovatce atd. Na průměrný rychlosti téměř nis neztratíš, ale můžeš hodně ušetřit. Vyzkoušej a uvidíš.
No pri beznym jezdeni je to uspora bez debat, ale me prave zajimaj ty patologicky pripady kdy je nutny mit vysoky otacky - cili pri vysoky rychlosti. Kdyz se jede "pomalu", tak zaradim nejvyssi moznou rychlost a v prevodech ztracim minimum - naprosto zanedbatelne vuci ostatnim ztratam. Ale pri roztocenym motoru se ztraci jak pisu zhruba 30 koni navic oproti pripadu se zarazenym N. To vede k znacny ztrate E vozu a tu pak budu muset nahnat naslednym zrychlovanim. Podle me by mohla existovat urcita situace (rychlost) od ktery se vypalti dat N ... Z energetickeho hlediska se zarazenym N palim zbytecne energii jen na roztoceni motoru, ale tim ze dam N zase zamezim E ztrate podstatne vyssiho rozsahu(porad se bavim o vysokejch otackach).
Zdeněk Lbc píše:Na vlastní kůži jsem toto vyzkoušel, dá se takto ušetřit 1litr na 100 kilometrů. Při rychlosti 200 a vyřazený rychlosti už stejně brzdí i aerodynamika a na 5ku s kopce nic moc neztratíš. U auta s palubním počítačem je to jednoznačně vidět. Ušetřit se dá nejen jízdou s kopce, ale i při dojíždění k ceduli obec, ke křižovatce atd. Na průměrný rychlosti téměř nis neztratíš, ale můžeš hodně ušetřit. Vyzkoušej a uvidíš.
Zkouším, ale 200 zkoušet nebudu, nejsem magor a mám se rád
My new car ( Opel Meriva A ) :arrow: AstraMan's blue scorpion - Z17DTH, 5DV. My ex-car ( Opel Astra G ) :arrow: AstraMan's silver dragon - X20DTL, 5DV. My motto :arrow: Činy jsou více, než slova !!!