DM: Stropní přihrádka z Vectry B

Návody ze všech sekcí na jednom místě
Odpovědět
Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

DM: Stropní přihrádka z Vectry B

Příspěvek od Radoš 92 » 18 pro 2011, 01:48

Omlouvám se, web, kam byly uloženy mé fotky již neexistuje a proto jsou všechny fotky z tohoto příspěvku přiloženy v souborech zip na konci tohoto příspěvku.

Stropní přihrádka z Vectry B

Na zahraničním webu jsem narazil na tuto poličku v astře G, tak jsem si řekl, že do toho jdu taky. Udělal jsem pro vás podrobný návod s fotografiemi. Práce celkem asi na necelou hodinku, podle šikovnosti. :) Tato úprava je možná jen a Astry bez střešního okna. Modely, které mají střešní okno mají ovládání okna umístěné v místě přihrádky a proto není možnost tuto přihrádku tam namontovat. Celá montáž je velmi jednoduchá.

Zde je fotografie hotové přihrádky.
Obrázek

Čísla dílů:
09134028 - Černý plech spodní díl
24414346 - Plastová přihrádka

A teď samotný návod.

Potřebujeme:
- přihrádku z Opel Vectra B
- vytisknutý obrázek nákresu
- nůžky
- Skalpel
- 2 krátké šrouby s podložkami, nebo velkou hlavičkou
- šroubovák
- tužku

Nyní si vytiskneme nákres a vystřihneme. Obrázek prosím uložte do PC a vytiskněte jako obrázek, poté docílíte rozměrů, aby vše bylo ok. +-/ nějaký ten mm to snese.
Obrázek

Montáž:

Přihrádka se skládá ze dvou částí. Černého plechu - podkladu a samotné přihrádky, ve které je ještě protiskluzová guma, tu vyndáme.
ObrázekObrázekObrázek Obrázek

V autě vyndáme stropní osvětlení a odpojíme.
Obrázek

Zkontrolujeme, zda-li máme pod stropním osvětlením ve střeše dvě díry, v jedné z nich je možná přišroubováno ukostření které jsem tam dali my na čtecí lampičky, máme-li je. Na strop si nalepíme, (třeba průhlednou lepící páskou, ale stačí i izolačka, cenovky z obchodu a podobně), vystřihnutý nákres. Dbáme přitom, aby jsme jej měli opravdu rovně, dělící čára značí střed nákresu. Nejužší část nákresu přijde do prostoru stropního světla. Obvod nákresu obkreslíme tužkou. (Na fotografii nákres odstává, to je logické, je na stropě směrem dolů. Kraje nejsou přichyceny).
Obrázek Obrázek Obrázek

Vyndáme plechový rámeček, ve kterém bylo nacvaknuté stropní osvětlení. Potáhnutím nejširší části od sebe docílíme prohnutí rámečku a vytáhneme jej. Je tam jen lehce zacvaknutý.
Obrázek

Nyní vyřízneme do stropu díru podle nákresu. Pozor, zde platí "DVAKRÁT MĚŘ A JEDNOU ŘEŽ! (Nebo řeš? :? :D Nikdy jsem neuvažoval, jestli je to odvozeno od slova řešit, nebo řezat, v tomto případě je to ale jasné). :mrgreen: Řeže se to krásně a jde to dobře, udělejte jemný řez jen pomalu po povrchu, podél nakreslených čar a teprve pak jděte více do hloubky. Tapec je sice tlustý, ale řeže se dobře. Trochu to u toho lupe, jakoby jste řezali třeba koberec, který má zespodu takovou tu mřížku. Vyřežeme díru. Vypadá, jakoby na první fotce byla křivá, proto druhá, že je vše hezky rovně.
Obrázek Obrázek

Já jsem trošku přidal, po proměření jsem zjistil, že je třeba trošku tapecu ubrat i u místa pro světlo (+/- 0,8-1cm), tak u druhého konce (+/- 0,8-1cm). Je třeba, aby byly hezky vidět otvory pro zasunutí kovových sponek na plastové části přihrádky, do plechu. (Vyznačeno na fotce). Kostku s pěnovky, která tam je odtrhneme. nebudeme jí potřebovat.
Obrázek

Z černého plechu - spodní část přihrádky - sundáme plastové sponky, které jí držely ve Vectře. Pootočíme je a vysuneme. Nebudeme je potřebovat. Celý plech bude schován po tapecem, takže jej opatrně zasuneme šikmo pod tapec a vyrovnáme tak, aby místa pro šrouby, seděla přesně na díry ve stropě. Nešroubujeme! Šroubky přijdou až nakonec. Nyní si nasadíme plastovou přihrádku, (dráty pro osvětlení protáhneme středem přihrádky a necháme viset), tak aby jsme jí zasunuli do děr v černém plechu přihrádky, jemně přitlačíme a zasuneme do plechu. Já si pomohl nůžkami, nebo šroubovákem, kterým jsem přidržoval plech v místech kde přijde stropní světlo, aby se mi moc nehýbal a zasunul přihrádku na něj. (Tady by se osvědčily ty plastové sponky, které jsme vyndali. Zajišťovaly neposouvání plechu při manipulaci s přihrádkou, ale nechtěl jsem na ně vrtat do střechy otvory, proto tato část montáže vyžaduje trochu trpělivosti). Když se nám to podaří, srovnáme vše tak, aby jsme to mohli přišroubovat. Nepoužívejte příliš dlouhé šrouby, aby po vysednutí z auta jste je neviděli i z venku střechy. Na jeden šroub připevníme ukostření - máme-li jej pro čtecí lampičky. Dotáhneme hezky s citem.

Nakonec nasadíme konektor stropního světla, hezky upravíme a zasuneme kabeláž a světlo nacvakneme. Do přihrádky vrátíme protiskluzovou gumu a máme hotovo. Stropní přihrádka je na místě a připravena k používání. Není to hezký pohled? Pravda, že na fotkách to opravdu nevypadá tak hezky, jako to vypadá ve skutečnosti. 8)

Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Osvětlení přihrádky
Tak dodávám fotky osvětlení přihrádky. Použil jsem LED pásek bílé barvy. 2 kousky po 5cm, tedy celkem 10cm, 6 SMD LED diod. Do stropní přihrádky jsem vyvrtal otvory o průměru 4,5mm. Osazení jsem si překreslil podle LED pásku. Ty černé kousky po stranách mi vyvyšují malinko pásek, a ten výřez je kvůli drátkům napájených na pásku. Samotný pásek je pal přilepen vlastně druhou stranou, jen izolační páskou. Kablík jsem dal na konektory a ze stropního osvětlení jsem vyvedl protikus, tak aby šlo světlo kdykoli odpojit a nebylo tak napevno k přihrádce. Jde tedy jednoduše jak světlo, tak přihrádka sundat a odpojit od kabeláže. Přikládám foto. Nejde to vyfotit tak hezky, jak to vypadá. světlo nijak neoslňuje, tím že svítí rovně dolů přímo na poličku tak se rozptyluje a vypadá to krásně.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přílohy
Prihradka1.zip
(1.24 MiB) Staženo 243 x
Prihradka2.zip
(889.58 KiB) Staženo 295 x
Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE

Reklama

Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Re: Dodatečná montáž: Stropní přihrádka z Vectry B

Příspěvek od Marťasek » 18 pro 2011, 08:31

Naprosto bez chybný a geniální! Jen by mě zajímalo, jestli by to šlo i třeba na Zafiru??
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504

marwi

Příspěvek od marwi » 18 pro 2011, 08:38

Pekne. Gratulujem za odvahu vyrezat tu dieru ....

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 18 pro 2011, 12:55

Díra byla v poho, manželka taky na mně: "to jsi jako řezal do stropu??!!!" No ale jo, šlo to a vypadá to fakt dobře. Otázka, jestli by to šlo na Zafiru, tak opravdu nevím, to by chtělo okouknout, ale nemám kde, poblíž žádná záfa. Tak kdyby byly fotky stropu a pak možná i bez tapecu strop.

statiC
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od statiC » 31 pro 2011, 15:56

namontováno a jak řekl Radoš je to fakt bomba v realu to vypadá líp jak na fotkách
Opel Astra 1.8 16v
  • https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?t=23510
Není ani tak rozhodující, kam nás lidi pošlou, jako to, kde sami nakonec skončíme.

frenkiecz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od frenkiecz » 31 pro 2011, 16:00

A já mám šíbra. :cry: :cry:
Opel Zafira A 1.8 16V X18XE1

Petras
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petras » 31 pro 2011, 16:35

Já bych raděj šíbr :cry: :cry:
Opel Meriva A 1,4 16v Twinport
ex autíčko: Mazlik = Opel Astra G Caravan 1,8 16v Comfort

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 31 pro 2011, 23:21

Ani jsi nenapsal že došlo v pořádku a už máš namontováno... Super. A je to paráda, já si na to tak rychle zvykl, jako na málo co.

Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marťasek » 04 led 2012, 13:23

Chlapi problém. sehnal jsem si tu přihrátku ale jak sik jsem zapoměl na ten černý protikus - plech. dá se sehnat mimo - třeba u Opla a kolik to koštuje?
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504

Mike.S
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.S » 04 led 2012, 16:54

Marťasek: 9134028 (23 51 300), cena 279,-Kč s DPH a případně samostatná police 24418672 (17 40 101), cena 456,60 Kč vč. DPH
Old cars:
Škoda 120L
Škoda Felicia Combi LXi

Actual car:
..........Holden Zafira|1.8 16V|Z18XE|by Mike.S.........

langdon2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od langdon2 » 04 led 2012, 17:04

Rozmyslam, ze si spravim dalsie vianoce, a ze si to kupim....cca. 28€ vyjde komplet....len mi este chyba cislo tej gumovej protismykovej srandy...
Opel Insignia 2,0 Cdti 2010
Opel Astra G 1,4 16V r.v. 1999 ex...
Opel Corsa B 1,2 16V r.v. 1999

Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marťasek » 04 led 2012, 20:11

Mike.S díky moc vykoumám to bez toho plechu :lol: pokud to půjde...

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 05 led 2012, 00:07

Langdon > To si myslím bude součást přihrádky, jsou totiž dva druhy, jsem zjistil, když jsem jedu prodával, že je malinko jiná než mám v autě, žel, lepší. :lol: Já mám totiž tu gumu jen položenou v přihrádce a to jen na dně. To co jsem prodával, tak tam je guma ohnutá i do zadní části přihrádky a vsazena do přihrádky, ta je tedy malinko jiná, protože má origo díry, do kterých ne nacvakne ta guma, takže nevyjede ven ani za nic. Musí se potáhnout a přes ty gumové dorazy vytáhnout ven. Praktické. I když se mi zatím nestalo, že by mi moje guma vypadla ven. Zatím ani nic z přihrádky. 8)

Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marťasek » 05 led 2012, 08:11

Radoš tohle :lol: :
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Dneska budu mít konečně trošku času si pohrát a zkusit vymyslet jak by to šlo (pokud to ovšem půjde) dát do Zafiry...

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 05 led 2012, 11:43

Ano, to je ta druhá, podle mně lepší verze.

Odpovědět