Příspěvek
od Majesty » 04 bře 2009, 22:21
Nejsem zrovna odborník, ale zdravým rozumem si nejsem úplně jistý, jestli máš pravdu. Píšeš, že jsou Astry dělaný na 14,15,16, ale podle tebe je nejlepší 17. Některé modely, pokud vím, se montovaly origo na 17. A teď by mě zajímalo, jestli je na nápravách konstrukční rozdíl, jiná ložiska apod., proti astře s 15? Potom by mě taky zajímalo, jeký je rozdíl, co se týká sil působících na ložiska a poloosy, mezi kolem velikosti 15 a 17. Podle mě rozhodně větší, než mezi 17 a 18. Jestli to normálně z továrny pustí na 17, tak nevidím problém, když na to někdo dá 18. Dneska všichni naprosto normálně místo 15 montují 17 a nikdo se nad tím ani nepozastaví. Ale místo 16 nebo 17 namontovat 18, to už je opravdu divné. Mě by zajímal i rozdíl v chování auta na 17 a 18. Podle mě to normálně člověk ani nepozná. A jestli to je takový problém a opotřebení je větší, tak za jak dlouho se to ukáže? Jestli si někdo koupí Astru a bude jí mít 20 let, tak stejně během let používání postupně obmění všechno, bez ohledu na to, jestli je to od velkých kol nebo stářím. Pak asi taky záleží, kde a jak dotyčný jezdí. No a co se týká komfortu, tak to už je na uvážení každého, jak moc pohodlné to chce mít. Je naprosto jasné, že jiné pohodlí je na profilu 50 nebo 55 a jiné na 40. Ať si každý na auto dá, co je mu libo. Podle mě jsou takové debaty stejné, jako o výkonu. Proč máme auta s 200, 300 a více koněma, když stejně můžeme jezdit 50, 90 a 130 a to zvládně i starý Favorit. Takže proč zvedat výkon, když auto je z továrny vybaveno motorem uzpůsobeným na určitý optimální výkon? To potom logicky dochází také k většímu opotřebení součástí a snížení životnosti. Nebo se pletu?
Takže pokud je tu nějaký zdatný fyzik a dokáže někdo spočítat rozdíl sil působících na nápravách při jízdě se 17 a 18 koly a s tím související rozdíl v rychlosti opotřebení součástí, ať to prosím udělá a všem nám to tady ukáže. Ať si můžeme udělat obrázek, jak rychle zničíme auto a víme, kdy ho včas prodat.
Naposledy upravil(a)
Majesty dne 04 bře 2009, 22:25, celkem upraveno 1 x.