Hladina oleja v motore.
-
Hladina oleja v motore.
Mozno pre niekoho trivialna otazka, ale chcem sa spytat na spravnu hladinu oleja v motore:
1. Kedy a ako sa ma merat hladina oleja v motore? Pri studenom / zohriatom a mastartovanom / vypnutom motore?
2. Vadi motoru a ako moc je nebezpecne, ked je v motore cca o 0,5 l oleja viac, cca 5mm nad hladinou max?
Stala sa mi totiz taka vec. Bol som s mojou z druhej ruky kupenou astrou na servisku. Podla knizky by malo ist do motora (Y17DT) 4,5l oleja. Technik mi tam vsak nalial celych 5. Nezdalo sa mi to, tak som si to doma skotroloval a mam tam cca 5mm nad ryskou MAX. Nemal som kedy ist do servisu dat si ten prebytocny olej vytiahnut, tak som to za posledny mesiac asi 5x kontroloval a stale rovnaka vysoka hladina. Az dnes, ked som siel z prace, som sa tam stavil opat, mam to asi 1km od prace. Pri odchode z prace, som si este raz pre istotu skontroloval hladinu s rovnakym vysledkom. Nastartoval som, za minutu som bol v servise, prisiel technik, odmeral hladinu a skoro som na r.t spadol - hladina bola asi 3mm pod ryskou MAX...pozeral na mna ako na debila, ze co od neho chcem, ze to mam idealne.... darmo som sa ho snazil presvedcit, ze pred minutou tam bolo vela, lebo som sam neveril.... skotroloval to asi 3x a poslal ma kadelahsie, ze to nech rozpravam niekomu inemu a nie jemu, ze za studena tam mam 5mm nad MAX. Tak som sa ho ako odbornika spytal, ze ci to nemoze byt tym, ze po nastartovanin je olej rozprskany po motore... vysledok bol, ze vraj nie, ze tolko moc nie. Ked som vsak prisiel domov, po prejdeni asi 10km ked uz bol motor optimalne zohriaty, som opat skontroloval hladinu a ejha... zase vela. Z toho javu si to vysvetlujem len tak, ze ked je motor studeny, kratko po nastartovani, ked sa este olej nestihne zohriat a je dost husty, moze ostat take velke mnozstvo na stenach motora a preto technik videl optimalnu hladinu a mal nechat motor zahriat a az vtedy mal merat hladinu. Je to tak, alebo sa mylim??? Avsak uz som nemal chut sa tam vracat a presviedcat technika o niecom, co este za svoju karieru asi nezazil......
Preto sa chcem aj spytat, ci je nebezpecne pre motor a ci sa nejako neposkodzuje, ked tam mam tolko oleja, ci si ho nemam sam nejako vytiahnut, alebo cely vypustit a naliat spat kolko treba...
Dik za odpovede a sorry za take litanie.....
1. Kedy a ako sa ma merat hladina oleja v motore? Pri studenom / zohriatom a mastartovanom / vypnutom motore?
2. Vadi motoru a ako moc je nebezpecne, ked je v motore cca o 0,5 l oleja viac, cca 5mm nad hladinou max?
Stala sa mi totiz taka vec. Bol som s mojou z druhej ruky kupenou astrou na servisku. Podla knizky by malo ist do motora (Y17DT) 4,5l oleja. Technik mi tam vsak nalial celych 5. Nezdalo sa mi to, tak som si to doma skotroloval a mam tam cca 5mm nad ryskou MAX. Nemal som kedy ist do servisu dat si ten prebytocny olej vytiahnut, tak som to za posledny mesiac asi 5x kontroloval a stale rovnaka vysoka hladina. Az dnes, ked som siel z prace, som sa tam stavil opat, mam to asi 1km od prace. Pri odchode z prace, som si este raz pre istotu skontroloval hladinu s rovnakym vysledkom. Nastartoval som, za minutu som bol v servise, prisiel technik, odmeral hladinu a skoro som na r.t spadol - hladina bola asi 3mm pod ryskou MAX...pozeral na mna ako na debila, ze co od neho chcem, ze to mam idealne.... darmo som sa ho snazil presvedcit, ze pred minutou tam bolo vela, lebo som sam neveril.... skotroloval to asi 3x a poslal ma kadelahsie, ze to nech rozpravam niekomu inemu a nie jemu, ze za studena tam mam 5mm nad MAX. Tak som sa ho ako odbornika spytal, ze ci to nemoze byt tym, ze po nastartovanin je olej rozprskany po motore... vysledok bol, ze vraj nie, ze tolko moc nie. Ked som vsak prisiel domov, po prejdeni asi 10km ked uz bol motor optimalne zohriaty, som opat skontroloval hladinu a ejha... zase vela. Z toho javu si to vysvetlujem len tak, ze ked je motor studeny, kratko po nastartovani, ked sa este olej nestihne zohriat a je dost husty, moze ostat take velke mnozstvo na stenach motora a preto technik videl optimalnu hladinu a mal nechat motor zahriat a az vtedy mal merat hladinu. Je to tak, alebo sa mylim??? Avsak uz som nemal chut sa tam vracat a presviedcat technika o niecom, co este za svoju karieru asi nezazil......
Preto sa chcem aj spytat, ci je nebezpecne pre motor a ci sa nejako neposkodzuje, ked tam mam tolko oleja, ci si ho nemam sam nejako vytiahnut, alebo cely vypustit a naliat spat kolko treba...
Dik za odpovede a sorry za take litanie.....
- Reklama
- marko100le
Re: Hladina oleja v motore.
jednoznacne tam neni ta ryska len tak, adoporucujem ti ten prebytocny olej vytiahnut alebo odpustit.
Minimalne si to odskace Katalyzator (cca 20 000,-)
Ako si povedal ,motor sa za chvilu nezohreje a tak sudeny a rozhadzany olej po celom motore tak rychlo nestecie, a este ak je to nejaka 15W 40 tak sa necuduj
Medzi min a max je rozdiel 1L ,tak ten de.il v tom servise to ozaj prehnal. no len malo servisakov si uzna chybu(co si neurobis sam ...)
Z mojej skusenosti narp. X20DTL ma napln 5.5 L novzdy pri vymene bohate postaci 5L.
Svagrovi na zafire sme menili olej pred nedavnom 1.8 16V pricom napln je 4.25 L no po naliati 3.8 L to mal tak akurat 2-3 mm pod maximom.
Minimalne si to odskace Katalyzator (cca 20 000,-)
Ako si povedal ,motor sa za chvilu nezohreje a tak sudeny a rozhadzany olej po celom motore tak rychlo nestecie, a este ak je to nejaka 15W 40 tak sa necuduj
Medzi min a max je rozdiel 1L ,tak ten de.il v tom servise to ozaj prehnal. no len malo servisakov si uzna chybu(co si neurobis sam ...)
Z mojej skusenosti narp. X20DTL ma napln 5.5 L novzdy pri vymene bohate postaci 5L.
Svagrovi na zafire sme menili olej pred nedavnom 1.8 16V pricom napln je 4.25 L no po naliati 3.8 L to mal tak akurat 2-3 mm pod maximom.
_ _ _ Zafira 2.0 Di 16 V 2000 _ X20DTL _s CHIPOM
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Suzuki Samurai SJ 410_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
V "mudrej knihe" sa píše :
- vozidlo musí stáť na vodorovnej ploche
- motor zahrejeme na pracovnú teplotu
- po vypnutí motora počkáme aspom 2 min. aby sa olej ustálil v olejovej vani
Potom môžeš odmerať stav oleja
- vozidlo musí stáť na vodorovnej ploche
- motor zahrejeme na pracovnú teplotu
- po vypnutí motora počkáme aspom 2 min. aby sa olej ustálil v olejovej vani
Potom môžeš odmerať stav oleja
- marko100le
tak tak ,hlavne nato nekasli acheron1555
Inac co sa tyka niektorych servisov, mal som zirafu asi mesiac a potreboval som vymenit na brzdach zadne oblozenie.
Nieze by som sa bal urobit to sam, ale tam kde som ich kupil tam to aj menia.
Necham si to ukazat majstrovi
Uz pri vymene sa mito nejak nezdalo ,pral tam dosticky kladivom a sipky ukazujuci smer ho vobec netrapili.
vymedzovace dal stare a vobec to tam nepremazal voditka
Vysiel som zo servisu , brzdilo to normalne ale stale si brzdy popiskovali.
Doma mi to nedalo a rozobral som to a cuduj sa svetu bolo to poskladane naopak (a ze vraj sa to neda.)
tak som toposkladal spravne a druhy krat nech ma maju radi!!!!!!
Neskor som sa dozvedel ze ten servisak si rad uhne, slovenske trio ABC (alkohol,baby,cigarety)
Cest ludom ktory maju KVALITNE servisy.
Kde aj sami pracuju a nedovolia si nic odflaknut
Inac co sa tyka niektorych servisov, mal som zirafu asi mesiac a potreboval som vymenit na brzdach zadne oblozenie.
Nieze by som sa bal urobit to sam, ale tam kde som ich kupil tam to aj menia.
Necham si to ukazat majstrovi
Uz pri vymene sa mito nejak nezdalo ,pral tam dosticky kladivom a sipky ukazujuci smer ho vobec netrapili.
vymedzovace dal stare a vobec to tam nepremazal voditka
Vysiel som zo servisu , brzdilo to normalne ale stale si brzdy popiskovali.
Doma mi to nedalo a rozobral som to a cuduj sa svetu bolo to poskladane naopak (a ze vraj sa to neda.)
tak som toposkladal spravne a druhy krat nech ma maju radi!!!!!!
Neskor som sa dozvedel ze ten servisak si rad uhne, slovenske trio ABC (alkohol,baby,cigarety)
Cest ludom ktory maju KVALITNE servisy.
Kde aj sami pracuju a nedovolia si nic odflaknut
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
- marko100le
Odborne povedane, citujem:vela oleja má za následok zvýšenie vnútorného tlaku v mazacom okruhu a následné vytlačenie niektorého zo životne dôležitých tesnení. Veľa oleja tak môže v extrémnom prípade paradoxne spôsobiť únik olejovej náplne a zadretie motora.
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
- Fritol
- Kontaktovat uživatele:
no hale mam X20 DTL a nalil sem tam 6 L oleje a olej ukazuje přesně na max...
ASTRA-G-2.0 -X20DTL,Hatchback 5dv.1998
Diagnostika: op-com v.1.39 (CZ) / Hradec Kralové a okolí
-
dik za rady....
tak hned zajtra sa do toho pustim a nejako to skusim vytiahnut... ak sa mi to nepodari, vypustim a nalejem naspat menej.......
najst dobry servis, kde by robili kvalitne, seriozne (neokradaju) a za primeranu cenu je dost problem, hlavne ked nemate od nikoho referencie.... na vsetky servisy, co som u nas v okoli nasiel som pocul od niekoho len kritiku, preto som zvolil to, co sa mi zdalo najmensie zlo a takto to dopadlo...isiel som tam len kvoli tomu, aby mi pozreli aj zvysok auta, v akom je stave. Nehrozi, aby mi tam este niekedy robili nieco, co zvladnem aj sam....
THX
tak hned zajtra sa do toho pustim a nejako to skusim vytiahnut... ak sa mi to nepodari, vypustim a nalejem naspat menej.......
najst dobry servis, kde by robili kvalitne, seriozne (neokradaju) a za primeranu cenu je dost problem, hlavne ked nemate od nikoho referencie.... na vsetky servisy, co som u nas v okoli nasiel som pocul od niekoho len kritiku, preto som zvolil to, co sa mi zdalo najmensie zlo a takto to dopadlo...isiel som tam len kvoli tomu, aby mi pozreli aj zvysok auta, v akom je stave. Nehrozi, aby mi tam este niekedy robili nieco, co zvladnem aj sam....
THX
- Fritol
- Kontaktovat uživatele:
ja to tam teda večinou leju přesně podle toho co pišou pro ten motor v Tisu..
- marko100le
Ja doplnam podla tejto tabulky
Motor X20DTL Kapacita 5,5 litra
Filter 0,5 liter
Využitie: Normal
Servisné intervaly:
Zmeniť 15000 km / 12 mesiacov
Transaxle, manuálna F23 Kapacita 1,8 litra
75W-80
Hydraulické brzdy / spojka systém
Servisné intervaly:
Skontrolujte 15000 km / 12 mesiacov
Zmeniť 24 mesiacov
Brzdové kvapaliny DOT & Spojka 3 / 4
Posilňovač riadenia
Servisné intervaly:
Skontrolujte 30000 km / 24 mesiacov
Chladiaci systém Kapacita 7,9 litra
Servisné intervaly:
Chladiva AF Extreme
> vymeniť
Motor X20DTL Kapacita 5,5 litra
Filter 0,5 liter
Servisné intervaly:
Zmeniť 15000 km / 12 mesiacov
Transaxle, manuálna F23 Kapacita 1,8 litra
75W-80
Hydraulické brzdy / spojka systém
Servisné intervaly:
Zmeniť 24 mesiacov
Brzdové kvapaliny DOT & Spojka 3 / 4
Posilňovač riadenia
Servisné intervaly:
Skontrolujte 30000 km / 24 mesiacov
Chladiaci systém Kapacita 7,9 litra
Servisné intervaly:
Chladiva AF Extreme
> vymeniť
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
- Fritol
- Kontaktovat uživatele:
ntj ale kdyz sem nalil 5,5 litru nastartoval aby se dostal do filtru a pak nechal asi 30 minut aby to steklo tak sem to měl mezi min a max. tak sem tam docvrdnul jeste pulitr a je to akorat na max.. takže dohromady sem tam nalil 6 litru
- marko100le
moze byt Fritol , ja som spokojny vzdy ked jeto tak 3/4 rysky na vsetkych mojich autach.
zafira mi papa tak 0.7 L litra na 15 000km a radcsej dolejem ako ho ma byt vela.
zafira mi papa tak 0.7 L litra na 15 000km a radcsej dolejem ako ho ma byt vela.
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
- Fritol
- Kontaktovat uživatele:
mno ja zatim nevim co mě to chlemsta.. ale zatim jsem na novej olej najel 2000 km a nic nechybí..
- marko100le
fritol ked mas ten motor ako ja mas chip?
uz som si vsimol v inej teme ze ho nemas.
uz som si vsimol v inej teme ze ho nemas.
Naposledy upravil(a) marko100le dne 13 led 2010, 20:49, celkem upraveno 1 x.
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
- Fritol
- Kontaktovat uživatele:
ee nemam.. stači mě jak to tahne. a po dalnici to jede slušně i bez chipu..
- marko100le
ale na 5-ke to uz nie je boh vie co?
ked to uz rozgulas tak to slo.
ked to uz rozgulas tak to slo.
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _
_ _ _ Citroen C15 D_ _ _