Čidlo otáček klikového hřídele
Čidlo otáček klikového hřídele
Mám Astru G s motorem 1.7 CDTi (Z17DTL) a v servise Opel mě diagnostikovali závadu čidla otáček klikového hřídele. Občas mi auto zdechlo a nešlo nastartovat. Bohužel ale čidlo nemají a nejsou schopni mi říci, kdy bude. Tak jsem si ho sehnal sám a mám otázku: Kde toto čidlo najdu a jsem schopen si ho sám vyměnit? Jsem celkem slušně manuálně zručný, na Astře F 1.4i jsem si opravoval vše sám včetně třeba výměny rozvodů. Předem díky za odpověď, čidlo mi přijde zítra.
- Reklama
Re: Čidlo otáček klikového hřídele
Odpovím si sám. Závada je odstraněna, čidlo vyměněno. Nachází sr na zadní straně bloku motoru pod startérem a je k němu hnusný přístup. Dá se vyměnit jedině ze spodu, napřed se ale musí oddělat celý spodní kryt motoru.
-
Re: Čidlo otáček klikového hřídele
Sice trochu dýl ale mám stejný motor a 59kW. Zpočátku to nešlo nastartovat asi tak jednou za měsíc při motoru cca na 60°C, později to začalo chcípat sem tam při stejné teplotě na volnoběh třeba na křižovatce (no to je vůbec perfektní) a teď jsem diagnostkou zjistil při marným startu že tlak paliva je v pořádku, ale otáčky na 0, tak mě taky napadlo čidlo kliky, zkusím ho vyměnit. Při teplotě nad 70 °C to už jede normálně kritická je ta 60ka. Jo a poslední dobou se rosvítí symbol klíčku v autě a pak to chcípne. Po úspěšném nastartování a při zvýšení otáček kontrolka zhasne, někdy se rosvítí současně i kontrolka s jiskrou a chladičem.