Zafira 2,2DTi 16V 04/2003 nestartuje.Pomoc,prosím.
Zafira 2,2DTi 16V 04/2003 nestartuje.Pomoc,prosím.
Koupil jsem před měsícem Zafiru s motorem 2,2DTi,ze začátku vše v pořádku,ale asi po týdnu přestala startovat,baterka je v dobrá,žhaviče žhaví (jsou přezkoušený),z výfuku jde světlý kouř,ale motor jen škytá.Občas chytne na ťuk a šlape jak hodinky,z toho při volnoběhu sama zdechne a už nejde nastartovat,z toho nechytne vůbec a druhý den jezdí jako by se nic nedělo.V případě že se ji podaří nastartovat,tak diagnostika nevypíše žádnou závadu,ale v opačném případě vypíše:P0380-Řízení doby žhavení (Zkrat na kostru),P1222-Vstřikovací čerpadlo (Porucha funkce),P0340-Snímač polohy vačkového hřídele (Signál mimo rozsah).V MOTO MORAVA mě postrašili špatným čerpadlem nebo přetěsněním vstřiků,ale motor je suchý a nafta nepadá.Motor si drží otáčky,pěkně táhne a není nijak hlučný,teda pokud se podaří nastartovat.Známý mi poradil zkontrolovat ukostření.Poradí mí někdo,jestli to může být špatnou kostrou a kde najdu místa ukostření?Je to asi ta nejmíň bolestná varianta.Díky moc za rady.Jsem tady nováček,tak se předem omlouvám,jestli jsem něco opomněl nebo založil zbytečně nový vlákno.
- Reklama
-
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zafira 2,2DTi 16V 04/2003 nestartuje.Pomoc,prosím.
Přesunuto do Dieselu v Motorech. přeci je to jen o motoru a je jedno jestli v Astře, nebo Zafiře.
Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE
nazdar, vymen P0340-Snímač polohy vačkového hřídele (Signál mimo rozsah), daj tam novy, alebo si od niekoho pozicaj taky ktory na 100% OK
podobne sa mi chovalo auto a bol to ten snimac, za studena siel skoro vzdy, za tepla blbol
a ano, moze to byt aj cerpadlo
tesnenie pod vstrekmi urcite nie, to sposobuje len dlhe startovanie (pada nafta) potom uz motor ide
podobne sa mi chovalo auto a bol to ten snimac, za studena siel skoro vzdy, za tepla blbol
a ano, moze to byt aj cerpadlo
tesnenie pod vstrekmi urcite nie, to sposobuje len dlhe startovanie (pada nafta) potom uz motor ide
Astra G Caravan 2.0DI 60kW X20DTL r.v.98 (ABS, man. klima, el. okna, tempomat) foto
Podle čeho tvrdíš, že to není zavzdušněné? I když nafta stříká z povolené trubky vstřiku, není to ukazatel.
Těsnění pod vstřiky to být může, když to foukne vzduch, 2,2jku jsem už nenastartoval ( to jsem ještě netušil, co to je padání nafty, že startováním můžu napáchat veliké škody).
Píšeš, že jeden den to nechytá....asi takhle, když se to zavzdušní, a čistě teoreticky ti to chytne, měl bys mít po problému celý den. Ráno to samé. Ale ten interval se zkracuje, netvrdím, že to je těsněním pod vstřiky, ale může. S tím by mohl korespondovat chybový kód 1222, to je u těchto motorů docela běžný jev, když se zavzdušní vysokotlaký okruh.
Bohužel méně příznivě už vypadá P0340, on to sice je jakoby signál vačky, ale je to snímač uvnitř čerpadla, jediná zásadní informace, pro kterou jednotka nemá náhradu. Čidlo natočení klikovky je s trochou nadsázky nepotřebné, čidlo natočení čerpadla je existenčně nutné. A v žádném případě si ho jen tak nepůjčíš na zkoušku. Netvrdím, že by to nešlo, ale kdo by vyndaval , odpajoval, čidlo z čerpadla, vyndaval čerpadlo z auta ( sice to jde udělat i na autě, ale....). Mimochodem je to asi nejporuchovější díl tohoto čerpadla.
Zkusil bych vymazat chyby, pak startovat, podívat se na hodnoty právě zmiňovaného čidla.
S kostrou tvůj problém souviset nebude.
Těsnění pod vstřiky to být může, když to foukne vzduch, 2,2jku jsem už nenastartoval ( to jsem ještě netušil, co to je padání nafty, že startováním můžu napáchat veliké škody).
Píšeš, že jeden den to nechytá....asi takhle, když se to zavzdušní, a čistě teoreticky ti to chytne, měl bys mít po problému celý den. Ráno to samé. Ale ten interval se zkracuje, netvrdím, že to je těsněním pod vstřiky, ale může. S tím by mohl korespondovat chybový kód 1222, to je u těchto motorů docela běžný jev, když se zavzdušní vysokotlaký okruh.
Bohužel méně příznivě už vypadá P0340, on to sice je jakoby signál vačky, ale je to snímač uvnitř čerpadla, jediná zásadní informace, pro kterou jednotka nemá náhradu. Čidlo natočení klikovky je s trochou nadsázky nepotřebné, čidlo natočení čerpadla je existenčně nutné. A v žádném případě si ho jen tak nepůjčíš na zkoušku. Netvrdím, že by to nešlo, ale kdo by vyndaval , odpajoval, čidlo z čerpadla, vyndaval čerpadlo z auta ( sice to jde udělat i na autě, ale....). Mimochodem je to asi nejporuchovější díl tohoto čerpadla.
Zkusil bych vymazat chyby, pak startovat, podívat se na hodnoty právě zmiňovaného čidla.
S kostrou tvůj problém souviset nebude.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor
Díky za radu.Když se budu držet toho zavzdušnění,tak jsem vycházel z toho,že pokud chytne a to na ťuk,chvilku ji nechám klapat,tak buď to zdechne sama,což by mohlo být zavzdušněním,nebo ji vypnu klíčkem,tak už ji nenatočím.Počkám pár hodin,někdy den nebo dva a potom zase chytne na drc a to by se zavzdušněnou soustavou asi nechytla.Teda to je můj názor a třeba se pletu,nemám s naftou tolik zkušeností.Na diagnostice jsem byl třikrát během týdne,když se podařila nastartovat,nevypsala žádnou poruchu,ale v opačném případě psala dvakrát ty tři uvedené poruchy.Tak nevím.
presne tak ako si to popisal v prvom prispevku sa mi chovalo auto a bol to snimac otacok kluky
alzafir, nemas uplne pravdu, snimace su dva, jeden snima otacky motora (kluky) a potom druhy je v cerpadle ktore su presne polovicne cize volnobeh je 800 motor a 400 cerpadlo
cez live diag sa to da overit ktory snimas ako funguje
alebo ho vymenis, nie je to komplikovane a nestoji vela
alzafir, nemas uplne pravdu, snimace su dva, jeden snima otacky motora (kluky) a potom druhy je v cerpadle ktore su presne polovicne cize volnobeh je 800 motor a 400 cerpadlo
cez live diag sa to da overit ktory snimas ako funguje
alebo ho vymenis, nie je to komplikovane a nestoji vela
Astra G Caravan 2.0DI 60kW X20DTL r.v.98 (ABS, man. klima, el. okna, tempomat) foto
Maťo, četl jsi, co jsem psal?matozippi píše:...alzafir, nemas uplne pravdu, snimace su dva, jeden snima otacky motora (kluky) a potom druhy je v cerpadle ...
Takže tolik ke snímačům.Alzafir píše: ...... je to snímač uvnitř čerpadla, jediná zásadní informace, pro kterou jednotka nemá náhradu. Čidlo natočení klikovky je s trochou nadsázky nepotřebné, čidlo natočení čerpadla je existenčně nutné.....
Je fakt, že se stává, že někdy diagnostika napíše chybu opačného snímače, než je ve skutečnosti. Záleží, jak to vyhodnotí.
K tomu zavzdušnění, čekal jsem , jak to popíšeš, jestli to zdechne, nic neděláš a pak to třeba další den chytne na drc, zjevně to není padání nafty.
Píšeš, že za jízdy je to ok, jen někdy zdechne na volnoběhu, zkus sledovat otáčkoměr, co dělá, jestli někdy necukne. Pak by to byl snímač klikovky. Nicméně auto by chytlo a jelo, i když asi v nouzovém, režimu, pro tento případ má jednotka náhradní hodnoty, vypočte si je ze snímače "vačky" v čerpadle. Opačně to nefunguje a nejedeš.
Kam jezdíš na diagnostiku a co to je? OP com?
ako som pisal, podobne mi blblo auto, vymenil som snimac a fungovalo
ale moze to byt aj cerpadlo, to by bola vyrazne drahsia oprava
ako sa sprava ten otackomer?
ale moze to byt aj cerpadlo, to by bola vyrazne drahsia oprava
ako sa sprava ten otackomer?
Při posledním pokusu chytla na poprvé,nechal jsem ji klapat na volnoběh,dvakrát spadly otáčky a vypadalo to že zdechne,ale srovnalo se to a ustálilo na 800ot/min,po třetí motor zhasl a už se nepodařilo jej natočit.Celé to trvalo asi 3min.
Ideální je mít napojenou diagnostiku a nahrát data. Pak se v klidu podívat, co hapruje. Jestli budou oba snímače Otáček, klika-čerpadlo v poměru 2:1 i když se bude motor klepat, je to čerpadlem.
Ještě k té diagnostice,tu mi dělali v KS autoservis Litovel na zařízení BOSCH,ESI(tronic)Verze 2013/2.2.00.002
Tak jsem se nakonec rozhodl přenechat řešení problému se startováním mojí Zafiry autobazaru,ve kterém jsem ji koupil.Zítra si ji odvezou a budou mě průběžně informovat jak se věci mají.Až budu vědět víc,napíšu konečný verdikt.Zatím moc děkuju všem za rady a pomoc při řešení problému.
Problém je vyřešený. Nakonec se zjistilo,že byl prošoupaný kabel od snímače polohy vačky a ten šel do zkratu.Po výmněně čidla je vše v pořádku,zase startuje na ťuk.Díky všem za rady.
Takzvané čidlo vačky je součástí čerpadla, tam není kabel, je to flexy vodič.
No a tobě nejspíš do zkratu šlo čidlo klikovky.
Proto jsem psal ověřit na diagnostice, které čidlo je špatné, dává špatné hodnoty.
No a tobě nejspíš do zkratu šlo čidlo klikovky.
Proto jsem psal ověřit na diagnostice, které čidlo je špatné, dává špatné hodnoty.
Omlouvám se,blbě jsem se vyjádřil,samozdřejmě byl vadný flexi kabel od čidla vačky ve vstřik. čerpadle.