Astra 2.0Dti - ventilátor chlazení

Odpovědět
vlada7

Astra 2.0Dti - ventilátor chlazení

Příspěvek od vlada7 » 18 lis 2011, 20:03

Zdravím všechny :D , stal jsem se novým majitelem combi astry G 2.0Dti a mám dotaz ohledně funkce chlazení.
Po otočení klíčku do polohy před startem zapnou ve předu 2 ventilátory, aniž by byl motor nastartovaný.
Během jízdy bez problémů po chvilce začne auto topit, ale hodně dlouho trvá, než začne stoupat teplota na
budíku na palubovce. Teplota vystoupá na budíku a pak zase klesne skoro do počátku. Podle mě by teplota vody měla vystoupat na 80 a držet ji a přepouštět do topení a chladiče.
A teď hloupá otázka, chladič úplně vepředu je ke klimatizaci? Jeden je na vodu, pak je tam chladič vzduchu pro turbo
a ten třetí asi klimatizace. Před koupí jsem to měl na diagnostice a vše Ok. Tak nevím. Přijde mi ale divné, ža ventilátor pořád točí, když už je venku chladno.
Děkuji moc za radu.

Reklama

MAX - CZ
Kontaktovat uživatele:

Re: Astra 2.0Dti - ventilátor chlazení

Příspěvek od MAX - CZ » 18 lis 2011, 20:14

Tak ten přední ventilátor je ke klimě za ním je chladič klimy, vedle ten užší chladič je intercooler (chladí stlačený vzduch od turba) a za těmito dvěma je přes celou šířku chladič vody a za ním je další ventilátor k tomuto chladiči.
Takže pokud máš zaplou klimu tak ten přední může klidně točit i v tomto počasí. Ten zadní až po překročení určité teploty chladící kapaliny motoru. Pokud jede ten zadní furt tak máš někde chybku.
OPEL ZAFIRA 2,2DTI Y22DTR OPC line 2005

https://www.automilacek.cz

vlada7

Příspěvek od vlada7 » 18 lis 2011, 21:24

Zítra za světla zkusím propísknout čidlo teploty vody, jestli není trvale sepnuté a když jo, vyměním ho. Pak se juknu
na tu klimu.

Alzafir

Příspěvek od Alzafir » 18 lis 2011, 21:37

Ohledně teploty motoru, projdi si vlákna o termostatu.
Nejspíš ti propouští termostat, to souvisí s dobou ohřevu motoru ( vyžrané sedlo termostatu) a termostat ti nedrží teplotu, takže asi ani on nebude v dobré kondici.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor

blackfire555

Příspěvek od blackfire555 » 19 lis 2011, 14:09

bude to cidlo teploty. ked ho vytiahnem tak po otoceni kluca sa mi tiez zapne ventilator a ked ho dam spät tak nie, riesil som to vcera, stare odislo a nove stalo 17 EUR

vlada7

Příspěvek od vlada7 » 24 lis 2011, 21:43

Tak jsem odpojil konektor, čidlo teploty propísknul a zdá se jako dobré. Zapnul zpět, otočil klíčkem a ventilátory chlazení a klimatizace jedou po chvilce zase vesele naplno.
Když se auto ohřeje, tak občas vypínají. Auto bez problému po 5 km jízdy začne topit, tak nevím co s tím. Nemohla by to být třeba ŘJ klimatizace? Teplota na budíku začne stoupat
až po tak 20km, vystoupá na 85, pak klesá a zase stoupá, podle mě podle toho, jestli zrovna jedou ty ventilátory. Termostat si myslím bude v pořádku. Auto žádnou chybu nehází.Napadá někoho něco...Děkuji moc za nějakou radu.

matozippi

Příspěvek od matozippi » 24 lis 2011, 21:54

zacne stupat po 20km? no ak ides extra pianko, tak mozno mas dobry termostat ale pochybujem :)
ak je vonku 0, kurenie mas naplno, ventilator na 1, tak za 10km sa ti musi pohnut rucicka... ak je cestou kopec, tak by mala byt na 80 a viac
na druhu stranu ak ti bezi ventilator, auto sa tazsie ohrieva
ked som mal vadny termostat, auto mi kurilo, rucicke trvalo asi 20km kym sa pohla, po vymene je to vyrazne rychlejsie
Astra G Caravan 2.0DI 60kW X20DTL r.v.98 (ABS, man. klima, el. okna, tempomat) foto

vlada7

Příspěvek od vlada7 » 07 kvě 2012, 18:31

Tak se stále trápím s ventilátory. V servise mi vyměnili čidlo teploty, které prý bylo špatné. 2 měsíce to fungovalo a po této době opět ventilátory klimatizace a chlazení jedou vesele
dále. Byl jsem s tím opět v servisu a prý je to na svazku mezi saharami a řídící jednotkou klimatizace. Vyčistily konektory, opět to asi měsíc fungovalo a zase se točí. Prý to pracuje na
principu měření rozdílu teplot klimatizace a teploty vody. Ještě přemýšlím, jestli to nemůže být náplní klimatizace, protože teď jak začaly vedra, zapnul jsem klimošku a ozývá se syčení,
takže asi chybí náplň. Neví někdo, jak přesně funguje spínání sahar? Je na škodu, když se pořád točí? Díky za radu

vlada7

Příspěvek od vlada7 » 30 kvě 2012, 10:03

Tak problém vyřešen, špatné čidlo tlaku klimatizace, vše funguje.

Odpovědět