Kontrolka motoru

Šari

Kontrolka motoru

Příspěvek od Šari » 28 úno 2017, 20:21

Zdravím,
už nějakou dobu mě zlobí kontrolka motoru. Asi před třemi týdny mi začala sem tam blikat při přidání plynu. Pak se mi zhasla a už se nerozsvítila. Při plynulé jízdě (nebrzdila jsem, jela jsem plynule cca 80km/h) mi najednou vyskočily všechny kontrolky a auto chcíplo, to se mi stalo 2x. Auto jsem odstavila, napíchlo se 2x na diagnostiku a mechanici mi řekli, že se musí vyměnit svíčky, že mi auto jede jen na 3 válce. Že když jsou špatné svíčky, tak mi to může házet zkraty a proto všechny ty problémy :evil: Dnes se svíčky vyměnily, ale při zkušební jízdě mi opět kontrolka motoru začala svítit a auto nejede plynule, ale lehce cuká. Bylo mi řečeno, že se musí vyměnit celá lišta. Zkušení chlapi budou určitě vědět, kterou myslím, já to přesně nepojmenuju :cry: :D ... Můžete mi poradit prosím?? Když se vymění ta lišta, přestanou mi problémy, které jsem popisovala? Nebo může být chyba i v něčem jiném?
Děkuji všem za rady!! :-)

Opel Astra combi... 1,6... benzín... 2001

Reklama

Lukes OAG

Re: Kontrolka motoru

Příspěvek od Lukes OAG » 01 bře 2017, 15:36

Mal som tento istý problém auto nešlo nad 3500 otáčok a išlo na 3 valce. Ale po výmene sviečok mi auto ide ako má :) zatiaľ ID výmeny sa to nestalo znovu.

mira
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mira » 01 bře 2017, 16:43

Měl jsem taky vadnou lištu, ale to se projevilo hned. Porucha P300 a P303 chyba zapalování na 3. válci. Motor šel jen na 3 válce. Ve tvém případě, kdy kontrolka jednou svítí a 2x ne to spíš tipuji na přidřený EGR ventil - poměrně klasická závada. Na téma EGR ventilu je tady na fóru poměrně bohatá diskuze.

Vectra11

Příspěvek od Vectra11 » 02 bře 2017, 08:46

Teoreticky lišta může být, cena cca 1500,- Chlapci by si měli poradit.

Šari

Příspěvek od Šari » 02 bře 2017, 14:50

Děkuji za odpovědi 8) Ani jedna věc není zrovna nejlevnější. Ten EGR ventil se prý více kazí u dieslových motorů. Tak zkusí vyměnit tu lištu a uvidíme, snad to už pak bude OK.

mira
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mira » 02 bře 2017, 17:53

Nechci se vnucovat. Možná už máš novou lištu a motor běží jak má. Ale Znalci před nákupem nové lišty doporučovali, zkusit jinou od kolegy. Z Kopřivnice do F- M není tak daleko. Lištu ti sice neodzkouším ( mám jiný motor), ale s pokusem otestovat EGR ventil bych ti mohl pomct.

Šari

Příspěvek od Šari » 02 bře 2017, 19:13

Ona ta lišta bude úplně nová a je domluveno, že pokud se auto pořádně projede (tuším, že je to myšleno i po pár jízdách) a závada se znovu vyskytne, může se vrátit. Pokud by problém přetrvával, byla bych ráda za každou radu a pomoc. Jen jestli by mě to auto do F-M dovezlo :-D

mira
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mira » 04 bře 2017, 13:59

Teď mně napadá ještě jedna možná závada. Pokud máš motor 1,6 s 16 ventily, může být příčina v zakarbonovaných vodítkách výfukových ventilů - taky velká slabina těchto motorů. Za mně bych hledal závadu v tomto pořadí: 1. EGR ventil, 2. zakarbonované (nedovírající se) ventily, 3. jiná závada (např. ucpaný katalyzátor), 4. vadná lišta.

Alzafir

Příspěvek od Alzafir » 04 bře 2017, 17:45

Ono je to všechno příliš obecné, chtělo by to vědět chyby, co to vypsalo, když přišli s výměnou svíček, dále chyby po tom, co se svíčky vyměnili a zase to hodilo chybu.
Může toho být víc anebo úplně něco jiného.
Jaká byla teplota motoru, když to chcíplo?
Jak auto jinak startuje a jak se chová po rozjezdu, jde za plynem, cuká?
Pokud to je Z16XE, tam se dá většinou EGR zaslepit, aniž by jednotka zuřila.
A Je jedno , jestli je to benzín nebo nafta, EGR odchází všude.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor

Šari

Příspěvek od Šari » 04 bře 2017, 18:28

Tak lišta je vyměněná. Dala jsem si zkušební jízdu a ani ne po dvou kilometrech se mi kontrolky rozsvítily a chcíplo to. Přímo před kruháčem a nešlo to nastartovat. Po nastartování jsem dojela zpět k mechanikovi, nechali jsme motor zchladnout a při dalších jízdách už to neudělalo. Auto teď jede krásně, necuká, pěkně táhne, když přidám plyn, při nastartování taky žádný problém, teplotu to drží na těch 90 stupních. Jen ta kontrolka motoru svítí pořád. Prý by to časem mělo zhasnout a když ne, tak se to napíchne na diagnostiku a vymaže se to. Chyby, které to tenkrát vypsalo, si opravdu nepamatuju. Ale vím, že tam bylo napsané něco o 3 válcích. A výměna svíček přišla na řadu jako první.

Alzafir

Příspěvek od Alzafir » 04 bře 2017, 22:12

Šari píše:Tak lišta je vyměněná. Dala jsem si zkušební jízdu a ani ne po dvou kilometrech se mi kontrolky rozsvítily a chcíplo to. Přímo před kruháčem a nešlo to nastartovat.
To znamená, že to opravené není a zase se to stane.
Šari píše: Jen ta kontrolka motoru svítí pořád. Prý by to časem mělo zhasnout a když ne, tak se to napíchne na diagnostiku a vymaže se to.
Tak tohle snad ani není možné!!
Svítí kontrolka motoru, takže pořád je něco špatně.
To že kontroka svítí, to znamená, že jednotka vyhodnocuje na nějakém snímači takovou odchylku, co nedojáže nijak korigovat. Proto vyhodí informaci, že se něco děje. Svítí kontrolka.
Sama zhasne, pokud se to něco vrátí do původních hodnot. Sice se může chyba, chyby, vymazat, pokud se však neopraví to, proč kontrolka svítí, bude to svítit zase. Dříve či později.
Mechanika s tímto názorem dál neber vážně, vyměň ho.
Pokud budeš potřebovat, napiš mi do SZ vzkaz, kouknu na to.

Šari

Příspěvek od Šari » 12 bře 2017, 10:57

Tak to už opravdu není možné... Vše se opravilo a auto pořád zlobí. Nikdo už si neví rady. Jeden den vše fungovalo, jak má, auto jelo krásně. Včera jsem sotva vyjela, kontrolka motoru začala opět svítit a auto cuká, netáhne, prostě jede totálně na ho*vno.
:? :x :cry:

Alzafir

Příspěvek od Alzafir » 12 bře 2017, 11:42

Kontrolka svítí a chyba? Jaká?

Šari

Příspěvek od Šari » 12 bře 2017, 13:11

Ano kontrolka svítí. Chyba? Nevím. Na diagnostiku by se to mělo napíchnout zítra.

mira
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mira » 12 bře 2017, 14:50

Diagnostika motoru je vždycky trochu alchymie a jak si pročítám toto vlákno, tak ten mechanik jde postupem pokus/ omyl. Chyby P300 - 304 vůbec nemusí být o vadných svíčkách nebo liště. Jít na vylučuvání možných závad postupným vměňováním dílů není nejlepší metodou, ale když zákazník (nešťastník) platí, tak proč ne. Vždycky lze říct " bylo to ono, ale je tu špatně ještě něco jiného".

Odpovědět