Stále otevřený termostat?
Stále otevřený termostat?
Zdravím, jezdím se starší Astrou G, 1,6 16V od června tohoto roku a už v letních měsících jsem měl obavu, že je něco s termostatem. Na leto se mi zdálo, že docela za dlouho dobu se pohne rafika teploty motoru. Jinak ale teplota držela 85 - 90 stupňů. Teď při těchto venkovních teplotách okolo nuly velice dlouho trvá, než se pohne rafika teploty, když jedu za město, tak zhruba po cca 20 km (při rychlosti 90km/hod) a nevyleze výše, jak za první dvojitou čáru na teploměru. Pokud jedu městský provoz, nastoupá o trochu výše, ale jak vyjedu na město a jedu těch 90km/hod, rafika teploměru spadne na chvilku úplně dolů, pak pomaličky nastoupá na hodnotu, jak jsem psal výše. Mám podezření, že mám stále otevřený termostat, že nezavírá, rafika teploměru nemá tu klasickou odezvu: nastoupá - klesne víc, nastoupá klesne méně, nastoupá - drží. Je moje teorie správná? Díky za každé info, Jura.
Opel Astra G 1,6 16V X16XEL 74kW
- Reklama
Re: Stále otevřený termostat?
Stačí poměrně jednoduchá zkouška. Nastartuj studený nebo vlažný motor a šáhni si na hadici za termostatem. Pokud se bude postupně ohřívat, je to trvale otevřeným termostatem.