Ahoj montážníci
Docela koukám, co koho nenapadne. Pochopím, když budeš zamilovanej do svého auta a nechceš ho za žádnou cenu měnit, ale jenom si zvýšit výkon a udělat to levně? Na to zapomeň.
Jinak byl jsem jako pozorovatel u dvou přestaveb atmosférických motorů na turbo.
1. byl kadet 2,0 16V GSI - turbo z Calibry C20LET tuším. Motor se podařilo kupodivu rozchodit, ale jakmile začalo tlačit turbo, ŘJ motoru nevěděla, co se děje, takže začala stávkovat. Pořídila se programovatelná ŘJ - upravit to museli profíci, kteří mají motorovou brzdu. Jednotka stála 22.000,- + úprava cca 16hodin práce vč. několika měření na brzdě - 16.000,- Kadet jezdil a jezdil krutě. Podle údajů z brzdy měl 215PS a 305Nm. Jenže najezdil asi 1500km a rozletěla se klika. No defacto se vylágroval celej motor. Čili jak psali ostatní - origo atmosférický střeva Ti nevydrží. Sám mám Zafiru OPC Z20LET a klika, ojnice a písty jsou jiný. Samozřejmě i hlava, auto s turbem má mnohem menší kompresi. Mám tam chip na 170kW a není na silnicích moc aut, co by mi ujelo (vyjma supersportů za miliony...)
2. Pokus byla Honda CRX 1,6 16V. Turbo z Roveru 200 (2,0 turbo). Nechtěl do toho vytýct, takže se namontovalo turbo, pak se ladilo, jak obejít řídící jednotku, aby nehlásila chyby a jela... Výsledek? Investice cca 25.000,- a auto dodnes stojí odstavený v trávě.
Čili suma sumárum - všechno jde, ale je to o penězích. To, že DBILAS prodává turbo kity neznamená, že tam namontuješ jejich trubo a budeš jezdit. Možná by stálo za to si s nima napsat pár emailů, co všechno se musím vyměnit, aby byl motor spolehlivej a možná se dostaneš na totálně ulítlou částku.
Popřemýšlej nad tím. To už rozumnějši varianta mi přijde vyměnit celý motor za z20let ... taky dost úprav, ale motor bude OK. Nicméně pak přichází další problémy - co na to spojka, co na to poloosy, co na to brzdy, apod...
každopádně držím palce...