Opel Zafira 1,8 92kw - za studena cuká, nereaguje na plyn
Opel Zafira 1,8 92kw - za studena cuká, nereaguje na plyn
Zdravím všechny Opeláky,
mám se Zafirou najetých necelých 300tis. km a nějak mě začala celkem dost zlobit.
Vždy při studeném startu špatně chytá, poté co chytne jde jakoby na 2-3 válce, vůbec nereaguje na plyn a když, tak to vystřelí do vysokých otáček. Musím počkat cca 2-3 minuty, aby se s tím dalo alespoň rozjet, po zahřátí se chová už v pohodě, pouze na volnoběh mám pocit, že se trošku klepe. Závada se začala projevovat v mrazech a od té doby to trvá. Mám vypozorováno, že čím větší zima, tím horší chod za studena.
V první řadě jsem vyměnil svíčky a vyfoukal vzduchový filtr (byl měněn nedávno), dál se vyčistila kompletně škrtící klapka (byla v něm ucpaná jedna tamalá dírka, ale nepomohlo to), zkoušel jsem druhou zapalovací lištu, také bez výsledku, měřil jsem kompresní tlaky a OK. Dal jsem to na diagnostiku, vše bez závad, při diagnostice akčních členů se zjistilo pouze že směs je velice chudá! Teplotní čídlo hlásí správné hodnoty, lamda sonda taky chodí, teplota nasávaného vzduchu (váha vzduchu) ukazuje taky "normální" hodnoty (venku cca 10° a na dílně 17° což v době měření odpovídalo). Kontroloval jsem veškeré hadičky okolo saní, jestli to nepřisavá někde falešný vzduch, ale také vše OK. Dále jsem pro jistotu zkontroloval rozvody, jestli nepřeskočili o zoub a také v pořádku. Když zkouším odpojit váhu vzduchu nebo lamda sondu, tak motor běží stále stejně špatně. Hledal jsem EGR ventil, ale tento typ motoru EGR ventil nemá!
Poradí mi někdo? Ptal jsem se znamých okolo, ale nikdo neví... Začínám být zoufalý, hodně a daleko jezdím a nerad bych, aby mě Zafira někde nechala...
Díky za veškeré typy, nápady a rady!
Marek
mám se Zafirou najetých necelých 300tis. km a nějak mě začala celkem dost zlobit.
Vždy při studeném startu špatně chytá, poté co chytne jde jakoby na 2-3 válce, vůbec nereaguje na plyn a když, tak to vystřelí do vysokých otáček. Musím počkat cca 2-3 minuty, aby se s tím dalo alespoň rozjet, po zahřátí se chová už v pohodě, pouze na volnoběh mám pocit, že se trošku klepe. Závada se začala projevovat v mrazech a od té doby to trvá. Mám vypozorováno, že čím větší zima, tím horší chod za studena.
V první řadě jsem vyměnil svíčky a vyfoukal vzduchový filtr (byl měněn nedávno), dál se vyčistila kompletně škrtící klapka (byla v něm ucpaná jedna tamalá dírka, ale nepomohlo to), zkoušel jsem druhou zapalovací lištu, také bez výsledku, měřil jsem kompresní tlaky a OK. Dal jsem to na diagnostiku, vše bez závad, při diagnostice akčních členů se zjistilo pouze že směs je velice chudá! Teplotní čídlo hlásí správné hodnoty, lamda sonda taky chodí, teplota nasávaného vzduchu (váha vzduchu) ukazuje taky "normální" hodnoty (venku cca 10° a na dílně 17° což v době měření odpovídalo). Kontroloval jsem veškeré hadičky okolo saní, jestli to nepřisavá někde falešný vzduch, ale také vše OK. Dále jsem pro jistotu zkontroloval rozvody, jestli nepřeskočili o zoub a také v pořádku. Když zkouším odpojit váhu vzduchu nebo lamda sondu, tak motor běží stále stejně špatně. Hledal jsem EGR ventil, ale tento typ motoru EGR ventil nemá!
Poradí mi někdo? Ptal jsem se znamých okolo, ale nikdo neví... Začínám být zoufalý, hodně a daleko jezdím a nerad bych, aby mě Zafira někde nechala...
Díky za veškeré typy, nápady a rady!
Marek
Je lepší ztratit minutu v životě než život v minutě...
- Reklama
Re: Opel Zafira 1,8 92kw - za studena cuká, nereaguje na ply
Nevidím důvod proč by tento typ motoru neměl mít EGR..jestli nebude zakopaný pes právě v něm
EX Coupe 2001 2.2 Z22SE
Tiez mam Z18XE a EGR tam nemam
co je natom divne?
co je natom divne?
Astra G 1.8 5dv ´03 Elegance -----> SAAB 9-3 SS ´09 1.8t
-
- Kontaktovat uživatele:
Mno ja jsem ted nedavno zazil u jednoho clena, ze se choval motor podobne a byl to odpojeny odvetravaci ventil nadrze. Samozrejme bych mozna prubnul i palivove cerpadlo.
EGR tam opravdu není - kdyby tam byl, už je buď vyčištěný nebo zaslepený!
Tlak palivového čerpadla změřen a v pohodě!
Ještě mě napadlo osciloskopem vyzkoušet vstřikovače, co myslíte? Případně je vytáhnout a zkusit nechat vyčistit (tím člověk nic nepokazí a bude vědět na čem je)
Tlak palivového čerpadla změřen a v pohodě!
Ještě mě napadlo osciloskopem vyzkoušet vstřikovače, co myslíte? Případně je vytáhnout a zkusit nechat vyčistit (tím člověk nic nepokazí a bude vědět na čem je)
Má to elektronicky řízenou klapku?
Opel Astra G 1.6 16V 74kw Caravan Stříbrná 156.000Km, Diagnostika OP-COM
Škoda Felicie 1.6 60kw MPI Modrá Diagnostika VAG-COM
Ano, elektronicky řízená!
Tak já bych šel po klapce.
Klapku jsem měl včera kompletně demontovanou, vše vyčištěné čističem škrtících klapek, obtokové kanálky protažené drátkem, prostříkané čističem a profoukané = vše jako nové.
Zkoušel jsem i snímač polohy plynového pedálu, chodí jak má.
Zkoušel jsem i snímač polohy plynového pedálu, chodí jak má.
I to nemusí znamenat že je OK Bohužel někdy to dělá i to vypadá vpořádku.
Nějaká možnost jak to vyzkoušet?
Zkouška tzv. "pokus omyl" znám, ale nemám s kým proměnit díly.
Zkouška tzv. "pokus omyl" znám, ale nemám s kým proměnit díly.
Bohužel max pohledat tady na foru jestli někdo nemá k zapujčení. Nic jinýho mě nanepadá.
Hehe, tak se slušně ptám a smutně koukám, najde se tu někdo z Olomouckého kraje, kdo by mi mohl půjčit na jeden den + jednu noc škrtící klapku na odzkoušení studeného startu?
Ahoj kolego s diagnózou OPEL
...tvůj příběh mi tak trochu připomíná můj loňský příběh, kdy jsem při zaslechnutí slova OPEL nebo Ruselheim viděl rudě a říkal jsem si nikdy více.
mrkni sem:
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=35&t=16385
po asi dvou-měsíčním martiriu to bylo hodně blbě propálený těsnění pod hlavou...tak blbě (mezi všemi válci) ,že tlaky na měření vypadaly vyrovnaně a zkušenej servisák mi řekl ,že je to OK...leč nebylo.
Tak třeba Ti to pomůže
Držím palec a doufám ,že napíšeš rozřešení.
Casper
...tvůj příběh mi tak trochu připomíná můj loňský příběh, kdy jsem při zaslechnutí slova OPEL nebo Ruselheim viděl rudě a říkal jsem si nikdy více.
mrkni sem:
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=35&t=16385
po asi dvou-měsíčním martiriu to bylo hodně blbě propálený těsnění pod hlavou...tak blbě (mezi všemi válci) ,že tlaky na měření vypadaly vyrovnaně a zkušenej servisák mi řekl ,že je to OK...leč nebylo.
Tak třeba Ti to pomůže
Držím palec a doufám ,že napíšeš rozřešení.
Casper
OPEL ASTRA G Caravan 1.8, X18XE1, r.v.2000, edice 100 - moje modrý letadlo ... ! JE NA PRODEJ !
(více v sekci AUTA - prodej)
Diagnostika TECH2, AB-COM - Táborsko
(více v sekci AUTA - prodej)
Diagnostika TECH2, AB-COM - Táborsko
-
- Kontaktovat uživatele:
Potom me jeste napadlo, ze me neco podobneho jeste delala vaha vzduchu. Kdyz byl studeny motor, tak volnobeh byl rozhadany a kdyz jsem slapl na plyn tak to bud chciplo nebo skoro chciplo. Na diag teploty byly taky OK. Tak jeste mozna prubnout druhou vahu. Teda pokud jsi to uz nezkousel.