pouzivate prisady do oleje????

aeon
Kontaktovat uživatele:

Re: pouzivate prisady do oleje????

Příspěvek od aeon » 25 úno 2010, 21:07

no když sem to kupoval tak to hlučny bylo ale ne tak ,menil sem olej MOTUL 4100 ..mam na nem 9000tis .....

Reklama

tuomas

Příspěvek od tuomas » 25 úno 2010, 22:19

marek ... "vždy syntetický 5W-40" je pro tebe VŽDY 5W-40 ? a kde bereš tu jistotu, že má být pro tvé auto kvalitnější než polosyntetika :D
tady (a ne jen tam...) si pročti, že jen to hlavně jen hra se slovy, která se prodává :wink:

http://oleje.cz/index.php?left=main&page=syn

lít cosi do dnešních kvalitních oilů pro LEPŠÍ POCIT, klidně, asi neuškodí, možná pomůžou, vzhledem k tomu co tam osobně kdo leje, logicky vzato pro každého PROČ...
Pro můj selský rozum zbytečnost, ale nezavrhuji, každý ať vyhazuje prašule kam libo.

ps. např. kejmoš do své astruli 1.6 F od novoty leje ARAL 15W-40, autí má nějakých 130, jede jak z praku a pokud si ho nechá, asi ho přežije.... Je skutečně hodně mýtů o olejích-aditivech a dělá to jen a pouze reklama.

aeon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aeon » 25 úno 2010, 22:55

mam 10W40

Joska

Příspěvek od Joska » 26 úno 2010, 07:29

Už jsem se sem nedostal, ale co jsem psal byla zkušenost a taky informace ze školení o olejích. Olej je dosti specifická kapalina...degraduje se teplotou, vlhkostí, nečistotama a pak taky nesnáší protékání malými otvory. Aditiva pomáhají aby všechna tato znehodnocování nebyla tak drastická. Proto tam ty aditiva výrobci dávají. Jestliže si tam přilejete něco víc, je to možné. Tak či tak, měníte složení, někdy hustotu. Po roce života je olej plnej karbonu a nečistot z oděru motoru. Což je správně - olej plní funkci a odvádí nečistoty (druhá strana věci kolik je těch nečistot a jestli je normální, že se motor takto opotřebovává)
Pod Aditivy a příměsemi se skrývá hodně tajemství, ale často to jsou pevné částice (teflon, zinek...) - viz můj předchozí článek. Stane se prostě to, že ucpete filtr a pak jezdíte bez něj. Asi nejlepší aditivum je vymětit polovinu náplně v puli intervalu výměny celé. (na školení zmiňovali dlouhodobý test oleje ve Š120 - najezdili 120 000km, s tím, že v jednom motoru byl olej pravidelně měněn, v druhém se jen doléval. - výsledek. Oba motory byly po 120 000 srovnatelně opotřebované a schopné dalšího provozu.
Čistý olej je základ. Aditivum něco navíc. Já do svého motoru už teflon lít nebudu, zdá se mi jako zbytečnost.
A jestli chcete nejčistší olej, podívejte se na oleje Petro Canady. (deklarují že olej čistí na 99,99%) jejich hydraulický olej máme v jednom vstřikolisu a bez externí filtrace už funguje přes 6 let - tedy už 4roky přesluhuje a dle pravidelného rozboru je stále v pohodě! - bez přidání dalších aditiv!)
Takže moje zkušenost je taková - je-li motor nebo zařízení v pořádku - žádné poškození, které zbytečně znečištuje náplň, teplota nepekračuje limit, není zde vázaná voda, není nutné přidávat žádná aditiva. Není li motor v dobrém stavu - velké nebo naopak malé vůle, aditiva možná potlačí příznaky, ale zcela určitě neopraví závadu.
A už mlčím.
Astra von Barča 1,6 8ventilů-X16SZR
05.1998- Germany od 03.2006 v mé državě..

marek

Příspěvek od marek » 26 úno 2010, 16:18

tuomas: Já jsem nepsal plně syntetický 5W-40, nýbrž syntetický 5W-40. 5W-40 může být plná syntetika, ale taky nemusí, většina 5W-40 je založena na HC základových olejích. Ale to je úplně jedno, když splňují stejné výkonostní specifikace.
Astra Coupé Turbo

tuomas

Příspěvek od tuomas » 06 bře 2010, 20:11

joska ... pokud chceš čistý olej, měň co "nejdřív" a pořád je to lepší než lejt do "špinavého" nějaká aditiva :wink: já osobně měním co 10tis, vylévám sračku na kterou skutečně nebudu jezdit více...

marek ... pokud napíši plně syntetický, nebo syntetický, je to pořád jedno a to samé. Asi víš o čem mluvím, ne všichni to vědí, hodně lidí bohužel špatně vnímá syntetika-polosynta-minerál.... dnes je drtivá většina polosynta, i když obal hrdě hlásá SYNTETIKA, spousta jedinců tak vyhazuje za reklamu, i když koupí stejně kvalitní, neb kvalitnější oil s ozn. polosyntetika. Kolega celou dobu cpe "kastrola" magnatec 5w-40 se slovy -DO SVÉHO AUTA JEDINĚ PLNOU SYNTU-... až jsem mu předhodil tech. list, že se vyrábí z minerálních olejů.... no překvapen :D

Joska

Příspěvek od Joska » 06 bře 2010, 20:24

No já používal minulý čas. už dobře rok toto nepoužívám. A mám na to stejný názor jako ty, ale 10 000? jo je to možnost.
Astra von Barča 1,6 8ventilů-X16SZR
05.1998- Germany od 03.2006 v mé državě..

Odpovědět