Bouchání u motoru

Brzdy, tlumiče, výfuk, prostě o všem co je pod autem.
Odpovědět
Lewan

Bouchání u motoru

Příspěvek od Lewan » 07 lis 2011, 14:55

Dobrý den,

obracím se na Vás s žádostí o radu.... jde o to, že mi při najetí na hrbol, díru, nerovný povrch atd bouchá něco pravděpodobně u motoru. Trvá to již delší dobu a od té doby se snažím poslouchat a identifikovat. Zprvu se mi zdálo jakoby to bylo ve středu auta za předníma sedačkama. Jelikož mám Nko tak jsem dotáhl pořádně mříž v domění že to byla ona a nic, projel kufr. Došlo to tak, že jsem nechal vyměnit stabilizační kost, díky naslouchání jsem odhalil i ložisko takže jsme mu dal ještě pár km a měnilo se před pár dny, při té příležitosti i čepy na předních kolech a stejně to dělá stále. V podstatě díky naslouchání jsem dokázal eliminovat již několik věcí, ale jediné co jsem asi docílil je odfiltrování rušivých elementů :) Včera mi to přišlo jako ve středu palubky tzn mezi motorem a kabinou a tam mě nenapadá co by to mohlo být....

Poslouchám to už delší dobu a pořád nevím co by to mohlo být a pěkně mě to sr... :)

Druhá věc, která mě rochu znepokoje je, že při záběru auta v určitých otáčkách je kdesi zdola (pravděpodobně od převodovky) slyšet jako by drhnuté válcovité cosi :) (jakoby při otáčení něco o sebe drhlo) Asi nejvíce to dělá na trojku mezi cirka 1500 - 2200 ot. prostě když jedu na 50 km / hod +-. Asi to možná neni podstatné, ale jsem druhý majitel a kupoval jsem při 90K km a už při koupi byl problém při zařazení zpátečky, prostě tam nešla, přišel sem na fitnu vrazit tam 1 a pak R a to pomohlo. Známý mi tehdy promazal klouby a od té doby to je relativně v poho a stane se to minimálně už. Nicméně ten zvuk tam nebýval ... objevilo se to cirka před 6 měsíci a ani se to nijak nezhoršuje (teda aspoň si myslím, je fakt že dnes už nevím jak hlasité to bylo tehdy).

Omlouvám se za možná blbý dotaz a popis závady, ale nejsem mechanik, zkrátka jen řidič :)

Jendá se o Astru G, Caravan, nyní má necelých 130 000 km najeto, je to 11/2005.

Děkuji a přeji hezký den všem
--------------------------------------
Opel Astra (G) Caravan 1.7 CDTI

Reklama

Fritol
Kontaktovat uživatele:

Re: Bouchání u motoru

Příspěvek od Fritol » 07 lis 2011, 15:25

to bouchaní by mohly bejt tyčky stabilizatoru. a pořadně zkontroluj jak tyče stab. tak i čepy jak řizení tak ramen.

a pouzivej Hledatv pravo nahoře
ASTRA-G-2.0 -X20DTL,Hatchback 5dv.1998
Diagnostika: op-com v.1.39 (CZ) / Hradec Kralové a okolí

Lewan

Příspěvek od Lewan » 07 lis 2011, 16:01

Hmm díky, ale kosti sem psal i čepy (psal jsem) :) a Hledat sem fakt použil, dokonce sem i několik témat prolezl, ale nikde nebyla shoda s mým, tzn vzhledem k širokému spektru závad které se projevily boucháním jsem si řekl že založím vlastní.... no koukám asi to byla chyba. Občas si íkám k čemu ty fóra vlastně jsou, na pomoc nebo udělat z někoho vola?

každopádně díky

Fritol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fritol » 09 lis 2011, 02:00

:D ja z tebe vola nechci dělat. ale topicy o bouchaní je tady miliony. tak proto. tak teda kdyz to 100% nejsou čepy ani tyče stabilizatoru. tak zkontroluj jestli nemaš někde něco povoleneho nebo prasklou pruzinu. jestě někdy boucha stabilizační tyč co je uložena v gumovych pouzdrech. a zkontroluj vůly v kloubku řízeni.. :)
ASTRA-G-2.0 -X20DTL,Hatchback 5dv.1998
Diagnostika: op-com v.1.39 (CZ) / Hradec Kralové a okolí

Lewan

Příspěvek od Lewan » 09 lis 2011, 07:45

:) Jn topiců je mraky to máš pravdu, a fakt sem jich dost projel a jednou bylo bouchání to, pak to a to a zase to a v podstatě to vše se překontrolovalo..... zkusím o víkendu znovu prolézt auto se známým, budem houpat a skákat jak vopičáci :)

spermin

Příspěvek od spermin » 09 lis 2011, 09:48

silentbloky motoru. uvolněný výfuk, tlumiče perování, je tu doopravdy hodně možností,
zní to jako kov o kov, nebo plasty??
Jsi tady nový, tak šmahem neodsuzuj, určitě Ti tu někdo poradí.
pokud se podíváš, kolik tady toho je, tak si tipuju na velice aktivní forum.
Jo a začínáme být hákliví na stále se opakující topiky, které jsou již tady, proto ta strohá odpověď.
není na závadu, uvézt odkud jsi, pravděpodobně se najde někdo v okolí.
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic

Lewan

Příspěvek od Lewan » 09 lis 2011, 10:11

Ahoj, díky

zní to jako kov o kov a někdy je to při větší douře a někdy stačí jen malá prasklina na silnici .....

Neodsuzuju, jen jsem fakt dost dlouho hledal na x variant klíčových slov a prolezl dost témat a stjuně jsem nenašel co by mohla být příčina, respektive když jsem narazil i na možnost že při plynu bouchá něco u motoru a byl to povolený šroub na předním kole tak sem si řikal kruci raději založím vlastní s vlastním popisem, jelikož to bych v podstatě musel fakt číst asi všechny témata kde se objeví byť jen slovo bouchání a upřímě do té doby než bych to přečetl by mi auto dosloužilo neb by uplnynulo x let :)

Já nejsem mechanik, jsem laik v tomto :) naopak dělám v IT a znám situaice s opakujícími se tématy, neb také radím (i proto jsem hledal nejprve a pak zakládal), ale někdy se fakt nedá vyhnout založení.

Skusim zda se mi to podaří nasimulovat, že rozkýváme auto aby se případně eliminovalo zda je to pružina atd

No a jsem z Děčína, super tip.

Díky

spermin

Příspěvek od spermin » 10 lis 2011, 11:22

zkus nazvednout auto a hýbat, výfukem, poloosama, tlumiči, kryty motoru, lanky, snad se něco objeví,
základem je pohýbat vším i co se zdá pevné, možná toho bude více.
nárazníky, spz ATD bohužel je to o zkoušení, jinak kontakt s někýn z Děčína.
snad to vyjde.
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic

Mitom

Příspěvek od Mitom » 13 lis 2011, 11:57

spermin píše:silentbloky motoru...
Mel bych mozna blby dotaz - na kolika silentblocich presne drzi motór u meho 2.0. DI? Myslel jsem, ze na dvou, ale kdyz jsem koukal do Kelly, maji v nabidce predni levy, predni pravy a zadni jsem nasel jeden.
Opel Astra Caravan 2.0 DI (X20DTL) 16V/60 kW
(10/1998)
Obrázek

Lajda

Příspěvek od Lajda » 30 pro 2011, 22:54

To Lewan: Zkusím ti pomoci. Mi to kovové klepání při nerovnosti dělalo ze začátku uložení stabilizátoru. Jsou to takové dvě gumy, kdy jedna stojí okolo 50,-Kč. Dnes jsem měnil jednu kost, protože se klepot znovu ozýval a zjistil jsem, že budu muset vyměnit uložení přední nápravnice, kde jsou silentbloky. Ty jsou totálně vymačkané a je mezi nimi vůle. Od nich pak se přenáší ten kovový zvuk. Celkem jsem napočítal, že jich je 6. 2 ve předu, 2 u tlumiče a 2 vzadu připevněné ke karosérii v tom trojúhelníku, kde jsou tři šrouby. Já mám vybité ty dva u tlumičů. Co se týká toho drnčení v otáčkách to mi dělal zadní silentblok motoru, který byl utžený. Při rozjezdu se motor opřel o nápravnici a to způsobilo drnčivý zvuk. Zjistíš to, když na parkovišti zařadíš 1 a pak hýbeš autem a uvidíš, jestli se ti náhodou neopírá motor až na karosérii ze zadu. Pak je utržený zadní silenblik, popřípadě ti vypadnul středový šroub z něho. I toto se prý stává.
To Mitom: na třech silentblocích drží motor Di. 2 jsou po stranách a jeden vzadu. Ale pozor jsou dva typy silentbloku u převodovky pro Di. To je takový obdélník. Je třeba koupit někde jinde, ale podle originál čísla.
Zafira 2.0 Di 16V r.v. 2000, Elegance

Odpovědět