Kterou chladící kapalinu
Kterou chladící kapalinu
Ahoj všichni,
mám na Vás dva dotazy:
1) Problém: Na fotkách by měla být vidět hladina chladící kapaliny v nádržce. Risku MAX vidím, ale rysku MIN tu nemám. Něco mi říká, že rysku MIN by měl značit svár nádoby.
Dotaz: Je té kapaliny méně než by mělo být? 2) Pokud je chladící kapaliny málo. Doporučujete mi dolít, nebo raději vypustit stávající a nalít tam novou, protože by se neměla mísit například s jinou značkou? Dělali sme test snad jakýmsi hustoměrem k tomu určeným a měla by ta kapalina vdržet do -40 stupnu celsia. Tedy otázkou je zda musím vypustit a nalít novou, nebo přimíchat dolitím?
3) Problém: Pokud mám dolít chladící kapalinu, aby byla kousek pod ryskou MAX. Kterou přesně chladící kapalinu mám koupit a dolít. Něco mi říká, že tam nemůžu nalít kteroukoliv růžovou, ale musím se řídit nějakými konkrétními specifikacemi. Nebo je to úplně fuk, hlavně, že je růžová ?
Dotaz: Jak poznám, kterou chladící kapalinu mám koupit, aby byla pro mě vhodná?
Děkuji za vaše rady.
mám na Vás dva dotazy:
1) Problém: Na fotkách by měla být vidět hladina chladící kapaliny v nádržce. Risku MAX vidím, ale rysku MIN tu nemám. Něco mi říká, že rysku MIN by měl značit svár nádoby.
Dotaz: Je té kapaliny méně než by mělo být? 2) Pokud je chladící kapaliny málo. Doporučujete mi dolít, nebo raději vypustit stávající a nalít tam novou, protože by se neměla mísit například s jinou značkou? Dělali sme test snad jakýmsi hustoměrem k tomu určeným a měla by ta kapalina vdržet do -40 stupnu celsia. Tedy otázkou je zda musím vypustit a nalít novou, nebo přimíchat dolitím?
3) Problém: Pokud mám dolít chladící kapalinu, aby byla kousek pod ryskou MAX. Kterou přesně chladící kapalinu mám koupit a dolít. Něco mi říká, že tam nemůžu nalít kteroukoliv růžovou, ale musím se řídit nějakými konkrétními specifikacemi. Nebo je to úplně fuk, hlavně, že je růžová ?
Dotaz: Jak poznám, kterou chladící kapalinu mám koupit, aby byla pro mě vhodná?
Děkuji za vaše rady.
- Reklama
Re: Kterou chladící kapalinu
Omlouvám se, že otravuji a píšu doublepost. Už je to docela dlouho co je mj příspěvek od založení bez reakce. Tak pro jistotu se snažím obnovit aktuálnost příspěvku a znovu prosím o pomoc.
1) Hladinku udržuj na sváru nádobky,ten označuje požadovanou hladinu při studeném motoru. Tzn. trošku dolij.
3) Netuším. Napovědět by mohla kniha Jak na to?
Já mám ještě modrou kapalinu (do r.2000)
2) Pokud kapalinu nikdo nikdy neměnil,asi bych jí čejnžnul. Nijak tomu neuškodíš. Když ale jen doleješ,svět se nezboří. Tuhle jsem někde ve Světě motorů četl že by se měla měnit pravidelně (ted nevim jestli po 2 nebo 5 letech). Ale jsou lidi co tohle nikdy neřešily a jezdí a topí dodnes. Pro dobrý pocit bych ji vyměnil.3) Netuším. Napovědět by mohla kniha Jak na to?
Astra G Caravan 98' x16szr
kapaliny más málo, dolij G12. Ja používal Total Glacelf Auto Supra 1L, G12 je oranžová. Míchat je můžeš G12ky
ex Astra G X16XEL
G12 (červená/růžová) Doporučený interval výměny je 3 roky, u některých typů až 5 let. Maj to novější astry G mam pocit že od roku 2004.
Měním jednou za dva roky, při ceně za kompletní výměnu cca 500Kč je to banalita, kor když na ASTŘE G je to otázka 10min.
Modrá/zelená se mění po dvou letech a tu měly starší ročníky aut.
Ukazatel hladiny max je max hladina chladicí kapaliny a min je cca 1 cm pod touto ryskou.
Měním jednou za dva roky, při ceně za kompletní výměnu cca 500Kč je to banalita, kor když na ASTŘE G je to otázka 10min.
Modrá/zelená se mění po dvou letech a tu měly starší ročníky aut.
Ukazatel hladiny max je max hladina chladicí kapaliny a min je cca 1 cm pod touto ryskou.
Už ne Opel ....
Ex
Astra G Z17DTL 2x
Corsa B X10XE
Astra G Z14XE
Astra G X20XEV
Vectra B X18XE
Vectra A C20NE
Kadett E C16NZ
Monza 20NE
Ex
Astra G Z17DTL 2x
Corsa B X10XE
Astra G Z14XE
Astra G X20XEV
Vectra B X18XE
Vectra A C20NE
Kadett E C16NZ
Monza 20NE
- Luboš X17DTL
Odhadem ti chybí cca 1,5 deci. Takže s tím nic nedělej. Není to podstatné. Pokud ti něco prdne, deci ti život nezachrání. Pokud ale nevíš stáří, řiď se radami nade mnou.astraG píše:Ahoj všichni,
mám na Vás dva dotazy:
Dotaz: Je té kapaliny méně než by mělo být?
Kapalina po čase ztrácí antikorozní účinek, ale funkce chladit a nezmrznout bude zachována.
Opel Astra F Caravan X17DTL (už má novou majitelku)=>
Astra G Caravan 1,7 DTi (na to se už jen dívám)=>
něco malého černého patří ženě a já nemám nic:-(
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?t=10583
Astra G Caravan 1,7 DTi (na to se už jen dívám)=>
něco malého černého patří ženě a já nemám nic:-(
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?t=10583
Děkuji za reakcizdena píše:1) Hladinku udržuj na sváru nádobky,ten označuje požadovanou hladinu při studeném motoru. Tzn. trošku dolij.2) Pokud kapalinu nikdo nikdy neměnil,asi bych jí čejnžnul. Nijak tomu neuškodíš. Když ale jen doleješ,svět se nezboří. Tuhle jsem někde ve Světě motorů četl že by se měla měnit pravidelně (ted nevim jestli po 2 nebo 5 letech). Ale jsou lidi co tohle nikdy neřešily a jezdí a topí dodnes. Pro dobrý pocit bych ji vyměnil.
3) Netuším. Napovědět by mohla kniha Jak na to?
1) Díky, už jsem si i na mé nádobce všiml označení KALT/COLD.
2) Mění se podle druhu kapaliny. snad žlutá/zelená po roce, modrá po dvou až třech a růžová vydrží až pět let.
3) Nechce se mi kvůli tomu kupovat knížku.
Díky za rady.
Tomu moc nerozumím, i v Opel manuálu píší, že výměna kapaliny se pozná bodem mrazu. O antikorozních účincích se nikde nic nepíše.Luboš X17DTL píše:Kapalina po čase ztrácí antikorozní účinek, ale funkce chladit a nezmrznout bude zachována.
Reakce na ostatní příspěvky:
Z vašich příspěvků jsem pochopil, že na normy nemám koukat a prostě mám vzít v krámě kteroukoliv kapalinu G12 a dolít to.
Pokud tedy nemáte někdo ještě něco k tomu, tak to můžeme považovat za uzavřené, moc děkuji všem.
Naposledy upravil(a) astraG dne 17 lis 2016, 17:10, celkem upraveno 2 x.
Maximum chladící kapaliny je na sváru nádobky. Všimni si , že od nápisu kalt je šipka směřující na svár expanzní nádobky. To je max. Víc bych v žádném případě nenalíval.
ZAFIRA 1,8 Elegance 2001 Z18XE
Pravda, spletl jsem se, děkuji.
AKTUALIZACE: Nakonec jsem to vyřešil dolitím trochu destilované vody. Bod mrazu klesl z -40 na -30.
Já mám v astře úplně běžně po maximum i trošku nad něj a auto s tím nemá problém. Naopak, až začne žrát vodu, tak budu mít jistotu, že tam bude voda i když bych si toho nějaký čas nevšiml.
Na tátově astře se nám to stalo, sice jezdí jen 20 km do práce ale kdo ví jak dlouho jezdil s prakticky prázdnou nádobkou.
Nebo víte někdo nějaký závažný důvod proč tam nenechávat víc kapaliny? Rád se přiučím
Na tátově astře se nám to stalo, sice jezdí jen 20 km do práce ale kdo ví jak dlouho jezdil s prakticky prázdnou nádobkou.
Nebo víte někdo nějaký závažný důvod proč tam nenechávat víc kapaliny? Rád se přiučím
Astra G X16XEL (1999)