BOURANÁ Astra G Caravan 1.6 16V SPORT
Re: BOURANÁ Astra G Caravan 1.6 16V SPORT
To rád slyším, MAXi, odpovídá to tomu, co jsem psal o příčinné souvislosti, nicméně jedno je právní teorie a druhé je praxe pojišťoven..
- Reklama
Ještě jedna věc.. Snad mě za ni neukamenujete.
Mám neschopenku, tudíž budu bitej na výplatě.. Řekněme, že na ní budu jen 14 dní, i tak je to dost peněz, pár tisíc to bude.
Příští týden budou volat z dopravky kvůli uzavření věci, mám 2 možnosti - přiznat zranění a neschopenku + následně na pojišťovnu taky a z personálního platový výměr, jenže to paní automaticky přijde o řidičák + dostane pokutu 25-50. Její přítel se tvářil rozumně a známý mi tvrdil, že se spolu můžeme domluvit na nějaké kompenzaci, když neschopenku nepřiznám a dostanu nějaké peníze výměnou za to, že ona ušetří řidičák i pokutu. Pomiňme, jestli by ztráta řidičáku pro ni i pro ostatní účastníky silničního provozu nebylo to správné.
Obávám se ale, aby z toho nebyl spíš problém. Na druhou stranu přece nejsem povinen uplatnit ten nárok u pojišťovny ani o neschopence říkat PČR, budou jen volat a to není podání vysvětlení ani výslech svědka, takže neporuším správní řád ani přestupkový zákon, když bych nebyl úplně pravdivý. Ona o neschopence oficiálně neví, takže před pojišťovnou nic nezatají a tím pádem neporuší svou pojistnou smlouvu.
Co vy na to ?
Nechci na tom vydělat ani nikoho vydírat, ale proč mám doplatit na její chybu ? Za prachy z pojišťovny si stejné auto nepořídím, ani opravenému bych už nevěřil, může se to začít s.át.
Mám neschopenku, tudíž budu bitej na výplatě.. Řekněme, že na ní budu jen 14 dní, i tak je to dost peněz, pár tisíc to bude.
Příští týden budou volat z dopravky kvůli uzavření věci, mám 2 možnosti - přiznat zranění a neschopenku + následně na pojišťovnu taky a z personálního platový výměr, jenže to paní automaticky přijde o řidičák + dostane pokutu 25-50. Její přítel se tvářil rozumně a známý mi tvrdil, že se spolu můžeme domluvit na nějaké kompenzaci, když neschopenku nepřiznám a dostanu nějaké peníze výměnou za to, že ona ušetří řidičák i pokutu. Pomiňme, jestli by ztráta řidičáku pro ni i pro ostatní účastníky silničního provozu nebylo to správné.
Obávám se ale, aby z toho nebyl spíš problém. Na druhou stranu přece nejsem povinen uplatnit ten nárok u pojišťovny ani o neschopence říkat PČR, budou jen volat a to není podání vysvětlení ani výslech svědka, takže neporuším správní řád ani přestupkový zákon, když bych nebyl úplně pravdivý. Ona o neschopence oficiálně neví, takže před pojišťovnou nic nezatají a tím pádem neporuší svou pojistnou smlouvu.
Co vy na to ?
Nechci na tom vydělat ani nikoho vydírat, ale proč mám doplatit na její chybu ? Za prachy z pojišťovny si stejné auto nepořídím, ani opravenému bych už nevěřil, může se to začít s.át.
Dej to do správního a tam pak můžeš odmítnout náhled do spisu a paní ušetříš. Odmítnout můžeš tedy až na základě návrhu kompenzace viníkem ![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Nechci se hádat, ale to s nahlédnutím do spisu nemá nic společného, pokud už magistrát bude vědět o zranění, tak to tak kvalifikuje a já už s tím nic neudělám.
Podklady jim pošle policie, proto řeším, jestli jim to oznámit nebo ne, samozřejmě bych to mohl udělat až na magistrátu - doplnit do spisu a oni by to překvalifikovali z běžné nehody bez zranění, ale víme jak by to vypadalo (proč jste s tím nepřišel dřív ???) a hlavně by se to tím jen protáhlo.
Podklady jim pošle policie, proto řeším, jestli jim to oznámit nebo ne, samozřejmě bych to mohl udělat až na magistrátu - doplnit do spisu a oni by to překvalifikovali z běžné nehody bez zranění, ale víme jak by to vypadalo (proč jste s tím nepřišel dřív ???) a hlavně by se to tím jen protáhlo.
Aha, kratales zřejmě myslel souhlas s poskytnutím lékařské dokumentace.
Nesmíme ale zapomínat na to, že obvykle se pracovní neschopnost delší než 7 dnů překvalifikuje na tresťnák, resp. přečin.. Tam se obvykle dává jen zákaz a peněžitý trest (obdoba pokuty) ne.
Ach jo, nejjednodušší by bylo to prostě oznámit a ať si s tím poradí policie + pojišťovna..
Nesmíme ale zapomínat na to, že obvykle se pracovní neschopnost delší než 7 dnů překvalifikuje na tresťnák, resp. přečin.. Tam se obvykle dává jen zákaz a peněžitý trest (obdoba pokuty) ne.
Ach jo, nejjednodušší by bylo to prostě oznámit a ať si s tím poradí policie + pojišťovna..
TO jde do správního řízení? Někdy se řeší takový nehody na místě blokovou pokutou. Měl např. bouračku, když jsem řídil autobus a z vedlejší vyjel traktor, aby nebyl čelní náraz, tak jsem to strhnul radši mimo silnici a trefil strom. Naštěstí to bylo bez zranění. Autobus téměř prázdný (3 lidi), těm se nic nestalo, tak odešli ještě než dojeli policajti. Na místě to měl traktorista za 1000,- a papíry mu nevzali. Je to sice už 10 let, ale pokud jste neřešili zranění na místě a nebyl alkohol nebo jiná komplikující okolnost, tak to měli policajti měli vyřešit na místě. Buď udělejte nějakou písemnou dohodu o vyrovnání předem nebo to uplatňuj z pojištění. Já bych to všechno určitě uvedl do protokolu, nikdy nevíš jestli náhodou nebudou nějaké pozdější následky. Vím, že nechceš paní komplikovat situaci, ale na rovinu, zavinila si to sama a případné později projevené následky si poneseš sám ke své tíži, bacha aby se to neotočilo proti tobě.
OPEL ZAFIRA 2,2DTI Y22DTR OPC line 2005
https://www.automilacek.cz
https://www.automilacek.cz
Policie řeší tresťnáky a to, co lze vyřešit blokově, jinak to postupuje na magistrát. Navíc paní odjela na vyšetření, takže s ní nic ani řešit nemohli, tedy ani blokově.
Pro srozumitelnost doplním okolnosti nehody - 2 + 2 pruhy, já v levém, z pravého se dá odbočit na malé parkoviště tamní firmy. Paní si tam omylem najela, tak vycouvala a rovnou to otočila jako že chce jet zpět. Zbystřil jsem, ale blinkr jsem neviděl, tak jsem myslel, že pojede rovně. Nejela.
O magistrátu podle mě policisté mluvili proto, že to napasovali (tzv. "kvalifikovali") na § 125c odst. 1 písm. f) bod 10. - "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na dálnici nebo na silnici pro motorová vozidla se otáčí, jede v protisměru nebo couvá v místě, kde to není dovoleno podle § 36 odst. 1 písm. b) (který říká "Řidiči je na dálnici zakázáno ... otáčení, couvání a vjíždění na střední dělicí pás včetně míst, kde je pás přerušen."), za což je pokuta 5-10 a zákaz 6-12 měsíců.
Jinak by připadal v úvahu § 125c odst. 1 písm. k, tzv. "jiné jednání" - "jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona" (zejména neohrozit) s pokutou 1500-2500. Teď v zákoně č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), který obsahuje i pokuty a body, totiž není žádný (jiný) postih za obyčejnou nehodu, pouze podle § 125c odst. 1 písm. h) "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích ... způsobí dopravní nehodu, při které je jinému ublíženo na zdraví" s pokutou 25-50 a zákazem na rok až dva.
Zákonem č. 48/2016 (resp. vyhlášením ve Sbírce zákonů) se má do přestupkového zákona (200/1990 Sb.) vrátit § 22 = tzv. přestupky v dopravě, dle jehož odst. 1 písm. c) "Přestupku se dopustí ten, kdo porušením zvláštního zákona (316ka) způsobí dopravní nehodu, kterou je povinen podle zvláštního zákona (316ka) neprodleně ohlásit policistovi" (což je podle § 47 odst. 4 316ky "Dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, jsou účastníci dopravní nehody povinni... neprodleně ohlásit dopravní nehodu policistovi"), za což je (resp. bude) pokuta do 7.000 Kč.
Nemám doma ASPI, ale podle dostupných zdrojů to tam ještě není.
Ještě bych mohl poslat dotaz na http://www.pomocposkozenym.cz![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Takže pokud je má domněnka správná a na magistrát to půjde jako přestupek za couvání + otáčení, tak paní o řidičák stejně přijde a není co řešit. Uvidím, co mi řekne policajt, co mi má volat v týdnu, ale kloním se k tomu to prostě ohlásit a doložit, prachy by byly fajn, ale můžu být rád, že to dopadlo jak to dopadlo, nedej bože jsem ji mohl (byť díky její vině) i zabít.. Brrrr..
Pro srozumitelnost doplním okolnosti nehody - 2 + 2 pruhy, já v levém, z pravého se dá odbočit na malé parkoviště tamní firmy. Paní si tam omylem najela, tak vycouvala a rovnou to otočila jako že chce jet zpět. Zbystřil jsem, ale blinkr jsem neviděl, tak jsem myslel, že pojede rovně. Nejela.
O magistrátu podle mě policisté mluvili proto, že to napasovali (tzv. "kvalifikovali") na § 125c odst. 1 písm. f) bod 10. - "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na dálnici nebo na silnici pro motorová vozidla se otáčí, jede v protisměru nebo couvá v místě, kde to není dovoleno podle § 36 odst. 1 písm. b) (který říká "Řidiči je na dálnici zakázáno ... otáčení, couvání a vjíždění na střední dělicí pás včetně míst, kde je pás přerušen."), za což je pokuta 5-10 a zákaz 6-12 měsíců.
Jinak by připadal v úvahu § 125c odst. 1 písm. k, tzv. "jiné jednání" - "jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona" (zejména neohrozit) s pokutou 1500-2500. Teď v zákoně č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), který obsahuje i pokuty a body, totiž není žádný (jiný) postih za obyčejnou nehodu, pouze podle § 125c odst. 1 písm. h) "Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích ... způsobí dopravní nehodu, při které je jinému ublíženo na zdraví" s pokutou 25-50 a zákazem na rok až dva.
Zákonem č. 48/2016 (resp. vyhlášením ve Sbírce zákonů) se má do přestupkového zákona (200/1990 Sb.) vrátit § 22 = tzv. přestupky v dopravě, dle jehož odst. 1 písm. c) "Přestupku se dopustí ten, kdo porušením zvláštního zákona (316ka) způsobí dopravní nehodu, kterou je povinen podle zvláštního zákona (316ka) neprodleně ohlásit policistovi" (což je podle § 47 odst. 4 316ky "Dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí částku 100 000 Kč, jsou účastníci dopravní nehody povinni... neprodleně ohlásit dopravní nehodu policistovi"), za což je (resp. bude) pokuta do 7.000 Kč.
Nemám doma ASPI, ale podle dostupných zdrojů to tam ještě není.
Ještě bych mohl poslat dotaz na http://www.pomocposkozenym.cz
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Takže pokud je má domněnka správná a na magistrát to půjde jako přestupek za couvání + otáčení, tak paní o řidičák stejně přijde a není co řešit. Uvidím, co mi řekne policajt, co mi má volat v týdnu, ale kloním se k tomu to prostě ohlásit a doložit, prachy by byly fajn, ale můžu být rád, že to dopadlo jak to dopadlo, nedej bože jsem ji mohl (byť díky její vině) i zabít.. Brrrr..
Tyhle nehody jsou ouvej. Já už bych v dnešní době nevyjel bez kamery. Za poslední roky jsem měl 3x DN (ani jednu nezaviněnou) a při všech se to někdo snažil otočit proti mně. Zejména u poslední nehody (taky na bok jako zde) jsem byl viníkem vulgárně uražen a bratrem viníka (blonďatá krafka - 40 let) málem napaden, naštěstí zasáhla PČR. To mě zachránila dopravní kamera, jinak by to bylo na spoluúčast. Ale auto odservisované a dostal jsem za něj ...
To aby člověk měl kamery 4, na všechny strany..
Známýho zbořili zezadu policajti, když čekal na světelné, kdyby neměl kameru i vzadu, bůh ví, jestli by netvrdili, že přijížděli opatrně a že jim to on zahamtl..
Známýho zbořili zezadu policajti, když čekal na světelné, kdyby neměl kameru i vzadu, bůh ví, jestli by netvrdili, že přijížděli opatrně a že jim to on zahamtl..
- denny
- Kontaktovat uživatele:
Se zdravím si nehraj a na lidi se vybodni.Máš neschopenku?Máš.Tak proč něco zazdívat?Kamarád takto taky rádoby pomohl a za půl roku mu přišli na hnutou krční páteř ,ale dokázat,že to bylo od té bouračky bylo už nemožné.
Já když po té nehodě přijel domů a koukal jsem kolik dostanu bodů tak mne omylo, když jsem viděl že kdyby tam bylo zranění tak je to jistý zákaz řízení a 25-50 tis. Obou se nás policajti několikrát ptali jestli nejsme zranění nebo se nám netočí hlava a když jsme je ujistili, že ne tak to na místě vyřešili blokovou za 1500 - nedání přednosti v jízdě a budu mít asi první 4 body. Jinak spoluúčast mám jen 2 tis., ale nevím na kolik pojišťovna auto ocení a na kolik nacení tu škodu. U nás ty bagy možná nevystřelily protože jsme se trefili mimo nárazové čidlo a malou rychlostí, já už stál a on to do mne už dobržďoval. Oba levou částí, kolem světla. Francouz byl kliďas já jsem taky, trošku jsem doufal že třeba část viny bude mít on jestli už třeba nejel na červenou, ale dopraváci podle kamer říkali, že ještě měl zelenou. Že rozhodlo to moje popojetí. A i já jako viník se přikláním k možnosti neschopenku nezatajovat. Vadilo by mi kdyby člověk který zraněný nebyl to nějak zkoušel na viníka nahrát, což se určitě občas děje, ale pokud už zranění a neschopenka je tak ať odpovědnost nese a opravdu člověk nikdy neví jestli se neobjeví komplikace nebo nezůstanou trvalé následky.
Naposledy upravil(a) Zralok dne 13 bře 2016, 22:16, celkem upraveno 1 x.
https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=10584&start=0
Astra Caravan 1,7 DTi Y17DT N-Joy stříbrná metalíza, 1/2004.
+ nějakej VW k tomu
+ nějakej VW k tomu
Denny, máš pravdu.
Zraloku, technik říkal, že čidla airbagů jsou na nosníku, proto se divil, že mi nebouchly. Co jsem slyšel, měly by bouchnout při 30 km/h a více. Z bodů si nedělej hlavu a i z toho, co dostaneš od poj., to dáš dokupy![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Jinak když jsem paní vytáhl z auta, měl jsem pocit, že z ní cítím alkohol, taky se motala a špatně artikulovala, ale asi to bylo šokem, protože dräger měla negativní. Ale naštěstí jsem tam měl tři svědky, 2 z jiných aut a svého spolujezdce.
Zraloku, technik říkal, že čidla airbagů jsou na nosníku, proto se divil, že mi nebouchly. Co jsem slyšel, měly by bouchnout při 30 km/h a více. Z bodů si nedělej hlavu a i z toho, co dostaneš od poj., to dáš dokupy
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Jinak když jsem paní vytáhl z auta, měl jsem pocit, že z ní cítím alkohol, taky se motala a špatně artikulovala, ale asi to bylo šokem, protože dräger měla negativní. Ale naštěstí jsem tam měl tři svědky, 2 z jiných aut a svého spolujezdce.
Z bodů si hlavu nedělám, klepu ale statisticky mi vychází že za rok bych mohl být bez bodů. jen mám obavy že auto nacení na 30 tis, opravu podobně nebo víc a dají to jako totálku, v aukci někdo nabídne 20-25 a já dostanu když si auto nechám 5-10 tis. Třeba se mýlím a dostanu víc, no nechám se překvapit.
Naposledy upravil(a) Zralok dne 13 bře 2016, 22:28, celkem upraveno 1 x.
+ nějakej VW k tomu
+ nějakej VW k tomu
- vasekpetr1
No nevím, mám za to, že Astra má pouze čidla bočních nárazů ve dveřích, čidlo obsazení sedadla spolujezdce a vlastní spuštění bagů dělá ŘJ ABS odrychlením díky čidlu uvnitř jednotky. Ta je umístěna ve středním tunelu pod zadním popelníkem. Aspoň podle výkresů by to tak mělo být.Miguello píše:... technik říkal, že čidla airbagů jsou na nosníku, proto se divil, že mi nebouchly. Co jsem slyšel, měly by bouchnout při 30 km/h a více...
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.
A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.
A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)
Já teda netuším jak to je u Astry s vystřelením bagů, ale za sebe i za poškozeného jsem rád že to byl "jen" náraz, u kterého to nebylo potřeba.
Ale chci se zeptat co je taková plochá světlá plastová krabice pod nádržkou ostřikovačů do které vede svazek kabelů. To jsem viděl že mi tam plandá.
Ale chci se zeptat co je taková plochá světlá plastová krabice pod nádržkou ostřikovačů do které vede svazek kabelů. To jsem viděl že mi tam plandá.
+ nějakej VW k tomu
+ nějakej VW k tomu