Ať hledám jak hledám nemohu zde najít něco co by mi pomohlo. Chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Měním podsvícení jak ovládání topení tak i vypínače osvětlení a potřeboval bych poradit zda potřebuji při výměně z žárovky na diodu ještě něco na způsob odporů atd. nenajde se zde kutil či profík který to už dělal a neporadil by mě? jedná se mi konkrétně o žárovku která osvětluje knoflíky na ovládání topení a zároveň žárovku která osvětluje vypínač světel. Díky moc předem buď za radu a nebo za cestu kde tady hledat. Díky všem
tam chceš narvat diody?
musíš dát předřadný odpor jinak ji spálíš okamžitě
typ podle vzorce Umax - Uspot / proud spotřebičem
a máš hodnotu odporu.
asi 500R
aha. a prosím tě ještě mi řekni jednu věc. zvládnu to přehodit sám nebo to mám někomu dát? já jsem to už viděl že to někdo má ale netušil jsem co vše tam je zapotřebí. nejsem žádnej expert přes elektroniku ale nejsem taky žádný nemehlo. můžeš mi nějak více přiblížit co přesně mám tedy koupit? diody už mám. díky moc
jaké to máš diody?
výkon, velikost, napětí atd..
stačí jen ty odpory, jo a musíš mít správnou polaritu, jinak ti svítí nebudou, tu zjisitíš multimetrem
tak doufám že to dobře napíšu. 3,3V/20mA ještě tam je 3,5Cd/20°. doufám že jsem to dobře vysvětlil abych nebyl za blbce. ale to stejně asi jsem. prostě to chci dát místo té paticové žárovky. a nebo pokud víš o něčem co svítí víc než ta paticová a pasovalo by to tam tak si klidně nechám poradit. hlavně to musí být modré
to máš lepší ty diody,
a nějak to tam napasovat.
dej den odpor 550R, zkus to jenom na baterku at něco neděláš zbytečně,
musíš počítat se 14V.
proto tedka 550R/0,6W, sory za změnu
Ve vypínači světel vyměnit žárovku za diodu je docela mazec. Abych dosáhl rovnoměrného podsvícení všecho musel jsem dát tři SMD diody které svítí do světlovodů. Jsou připájeny k sobě jako tři strany čtverce (sériově) a zapojený do patice ve které byla původní žárovka. samozřejmostí je odpor. je to trošku pracné ale svítí to super. Pokud by si někdo nevěděl rady jak na to, rád poradím - Roman 777620300