Nejde posilovač řízení, nesvítí kontrolka chyby

Palubní počítač, Tempomat, automatické nastavení sklonu světlometů, váha vzduchu, navigace, barevný displej
smajiska

Nejde posilovač řízení, nesvítí kontrolka chyby

Příspěvek od smajiska » 28 bře 2018, 07:25

Ahoj,

chtěla bych poprosit o radu. U auta mi pravděpodobně přestal fungovat posilovač řízení. Bohužel nepoznám, zda nefunguje vůbec nebo jen v určitých chvílích, každopádně zatáčky, kruháče a parkování znamená se s autem přetahovat. Kontrolka "volantu", která by měla značit chybu posilovače, nesvítí. Funguje, při startu se rozsvítí a zhasne. Diagnostika nic nenašla, jen nejde čidlo klimatizace (už dlouho, posilovač ale šel) a ještě nějaká drobnost v řídící jednotce ale prý to s tím nemá nic společnýho.

Je možné, že je vada jinde než ve vadným posilovači? Napadl nás třeba špatný kontakt, vypojený kabel... Nechala jsem do auta namontovat LPG a přesně od té doby to dělá. Bohužel jelikož diagnostika nic nehlásí, vlastně není co opravovat a chlap, co mi to dělal říkal, že tam k tomu nelezli a montáží LPG to být nemůže. Vypadá jako slušnej člověk, neřekla bych že by kecal nebo tak...

Koukala sem, že opravy serva atd stojí příšerný prachy, to radši budu jezdit bez toho. Nehrozí, že by se ta závada "rozlezla" jinam, když to neopravím? S autem se poperu, nic co bych nezvládla ale teď tam šlo tolik peněz že další prostě nějakou dobu určitě nechci dávat, pokud to nebude nutné.

Moc moc díky za všechny rady :) Jo, auto VW Fox, 1,4 benzín. Trošku mimo, ale zdálo se mi, že tu lidi tomuhle problému docela rozumí a ochotně poradí....

Reklama

Alzafir

Re: Nejde posilovač řízení, nesvítí kontrolka chyby

Příspěvek od Alzafir » 28 bře 2018, 08:02

Máš pravdu, je to mimo, dost možná, že to funguje úplně jinak než tady u Aster.
U Astry když nejde posilovač, je to většinou tím, že nefunguje alternátor, dobíjení. A většinou i svítí červená kontrolka baterie. Takže v první řadě změř dobíjení na volnoběhu, pod plynem, nemělo by se to měnit víc než +-0,1V a hodnota cca 13,8V.
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor

hansdob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hansdob » 28 bře 2018, 12:52

Když to nejde od montáže LPG je 100% chyba v tom že při montáži něco odešlo pohnutím zkratem atd, prasklá pojistka,odpojené něco nač zapoměli při zpětné montáži atd. Pokud do montáže LPG šlo bude chyba někde v kabelech či pojistkách pokud tedy montéři vysloveně nepodělali něco. No stím že by LPG nemělo něco společného s řízením je na jednu stranu pravda na druhou kam zapojovali elektriku?? Kudy vedli vedení LPG?? to vše bude někde kolem drátu řízení.
Opel Astra G 5 dveří 2003 Opel Astra G Cabrio 2003 Audi A6 Allroad 2003 Škoda Octavia Super 1961 Zetor 25K Jawa 23 Mustang *2 a golden sport 1 Jawa 21*2 Jawa 20 *3 aaaa Prase

OP-COM.PROFESSIONAL.CZ, VCDS,FO-COM,TEXA NANO a dětská hračka SCANMASTER

smajiska

Příspěvek od smajiska » 28 bře 2018, 14:07

hansdob píše:Když to nejde od montáže LPG je 100% chyba v tom že při montáži něco odešlo pohnutím zkratem atd, prasklá pojistka,odpojené něco nač zapoměli při zpětné montáži atd. Pokud do montáže LPG šlo bude chyba někde v kabelech či pojistkách pokud tedy montéři vysloveně nepodělali něco. No stím že by LPG nemělo něco společného s řízením je na jednu stranu pravda na druhou kam zapojovali elektriku?? Kudy vedli vedení LPG?? to vše bude někde kolem drátu řízení.
To mě napadlo taky, ale nemělo by právě to odhalit diagnostika? Nebo se rozsvítit kontrolka na palubce? .... Čekala bych, že taková věc se někde ukáže...

shikaree1

Příspěvek od shikaree1 » 30 zář 2018, 18:53

Potkal mě podobný problém s posilovačem u 1.6 8V, nastartuju a posilovač řízení nejde, baterie dostatečně nabitá ( kolem 12,5V ), na volnoběhu jsem měl na baterii nějakých 14V+, takže dobíjení by asi mohlo fakčit. Stačí auto trochu protůrovat a posilovač řízení najednou naskočí.

V čem by mohla být závada?

Marťasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marťasek » 30 zář 2018, 21:39

neznamená že když naměříš 14V že to tam je při vyšší spotřebě! Může být vadná jedna dioda na diodovém můstku nebo altík už nemá ten správný výkon. Schválně napoj měřák na baterii a změř odběr při tom když zatočíš volantem nebo zapneš hl. světla.- pokud tam bude razantní pokles tak jsi doma.

Další věc nehřejou se ti spojky na kabelech do baterie? Pokud jsou teplé a jsou ještě origo zalisované tak je tam vysoký přechodový odpor i to může být příčina.

Co kostra je OK? (kostřící pásek)
Marťaskova Šmoulinka Z18XE - https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=21991&p=372504#p372504

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 30 zář 2018, 22:03

Spíš si myslím, že ti odchází servo, elektronika uvnitř serva špatně vyhodnocuje nárůst napětí po startu, a chytne se až po větším zvýšení napětí po protůrování. Na X16SZR bylo ještě původní TRW1, dá se s určitými úpravami nahradit novějším TRW2, viz odkaz. Chce to měřit, jestli je po startu dostatečný nárůst napětí v síti.
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.

A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)

shikaree1

Příspěvek od shikaree1 » 01 říj 2018, 12:22

No elektrika je to poslední do čeho bych se chtěl pouštět. Začalo to dělat poprvé před pár dny, když jsem vymenil zapalovaci kabely a vytáhl budiky z auta a na zkoušku jsem je dal zpátky, zapl klíček a vyhodilo mi to pojistku 15A v interiéru. Na to jsem přišel až druhý den, kdy mi nešli blinkry a nějaký další věci a baterka byla skoro vybita. Sotva jsem nastartoval. Baterku vytahl z auta, dal na nabijecku a od ty doby to blbne.

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 01 říj 2018, 16:08

shikaree1 píše: ...a vytáhl budiky z auta a na zkoušku jsem je dal zpátky, zapl klíček a vyhodilo mi to pojistku 15A v interiéru...
Označení pojistky či její hodnota nebo aspoň pozice v pojistkovce? To je ten problém s ulomenou západkou v konektoru na budících? Asi se ti podařilo tam nacpat konektor mimo správnou polohu a spojil jsi něco, co jsi neměl. Konektor musí jít do přístrojovky volně bez nějakého vyššího násilí. Ale to už teď asi víš.
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,

shikaree1

Příspěvek od shikaree1 » 01 říj 2018, 17:55

Měla by to být pojistka č.22, bohužel nikde nemůžu na netu najít schéma pojistek, že bych to místo přesně na pojistkové skříni zakroužkoval. Ani tady na foru, našel jsem jen seznam pojistek, ale ne schema.

Přesně jak píšeš, týká se mě ten problém s budíky a zřejmě jsem spojil něco co jsem neměl a to mi vyhodilo pojistku, pak celé auto blblo, do dvou dnů vybilo baterku a po nabití baterie a vyměnění pojistky začal blbnout posilovač. Takže momentálně jezdím bez budíků než seženu jiný. No snad tam mám dost benzínu :D Jo a kdyby někdo měl budíky z 1.6 8V, ozvěte se.

Jinak dnes jsem auto projížděl. Mé poznatky: posilovač se samozřejmě chytl až ve vyšších ot a nezáleží, jestli je to studený nebo teplý start. Na volnoběh na baterii měřeno kolem 14,2V bez zapnutých spotřebičů. Syn mi zapínal hlavní světlomety a po zapnutí motor trochu "zaskomírá" a nabíjení zahapruje na 13,2V a po vteřince se vrací k cca 14,2V. Zkoušel jsem to asi 5x po sobě a vždy to bylo stejné. Zahaprování a pokles V s nasledným zvýšením.

Dá se z toho odvodit vadný alternátor?

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 01 říj 2018, 18:36

Může to být alternátorem, může být i slabší baterka (stáří, kapacita, byla venku plně nabita?), nejsem si úplně jistý, že to ježdění bez přístrojovky neovlivňuje chod a dobíjení alternátoru.

Ohledně pojistek: něco zde a nebo zde.

A ta F2.22 napájí obvody multitimeru, varovných světel, blinkrů a ručkových přístrojů v přístrojovce, viz obrázky.

edit: upraven odkaz.
Přílohy
Multitimer.jpg
Přístrojovka.jpg
Naposledy upravil(a) vasekpetr1 dne 02 říj 2018, 06:50, celkem upraveno 1 x.

yetii9

Příspěvek od yetii9 » 01 říj 2018, 19:39

ahoj, jenom doplnění, aby alternátor dobíjel, je nutný aby byla funkční žárovička-dioda na kontrolce dobíjení, tím jak se rozsvítí před nastartování tak nabudí alternátor a ten pak začne dobíjet, tudíž bez budíku to nedobíjí. Jestli se pletu tak mě opravte.
Astra G caravan X16XEL r.v.1999
Minulost
Astra F X16SZR r.v. 1996
Vectra A C16NZ r.v. 1993

shikaree1

Příspěvek od shikaree1 » 01 říj 2018, 19:46

vasekpetr1: zítra se přesně kouknu na tu pojistkovku a vyfotím ji. Takhle si nejsem moc jist. Baterka byla mimo auto plně dobita. Po několikahodinovém odpojení ukazovala 12,68V.

yetii9: tvůj příspěvek by mi vytrhl trn z paty, pokud bys měl pravdu!

Může někdo potvrdit nebo vyvrátit yetiiho příspěvek?

yetii9

Příspěvek od yetii9 » 01 říj 2018, 20:27

tak Tě asi zklamu, jelikož mě to samotnýho taky zajímalo, prošel jsem tady nějaká starší témata a zřejmě k dobíjení tu není potřeba ta žárovka, altík se prý budí sám přes nějakou elektroniku co má v sobě, jak sem to popsal já, tak to fungovalo za éry stopětek.
Astra G caravan X16XEL r.v.1999
Minulost
Astra F X16SZR r.v. 1996
Vectra A C16NZ r.v. 1993

shikaree1

Příspěvek od shikaree1 » 01 říj 2018, 20:38

To jsi mě moc nepotěšil, ale až seženu druhý budíky, tak první co vyzkouším, bude nastartovat a vyzkoušet posilovač. To nám potvrdí nebo vyvrátí schopnost dobíjení s/bez budíků.

vasekpetr1: A jak je stará baterka nevím, auto mám necelý rok a baterka tam byla. Je to 55Ah.

Odpovědět