Dodatečná montáž: Poziční osvětlení kufru - návod / foto

Palubní počítač, Tempomat, automatické nastavení sklonu světlometů, váha vzduchu, navigace, barevný displej
Odpovědět
Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Dodatečná montáž: Poziční osvětlení kufru - návod / foto

Příspěvek od Radoš 92 » 11 dub 2011, 00:40

Dodatečná montáž - poziční světla na dveřích kufru
Zavedení stálého proudu do pátých dveří

Tak jsem si dnes pohrál a udělal dlouho chystanou věc. Poziční osvětlení na 5. dveřích - kufru. Viděl jsem to kdysi tuším na Audi A6 Combi. Tak jsem se do toho pustil

Chtěl jsem tedy, aby na víku kufru bylo světlo červené barvy. Nakonec jsem usoudil, že je nedám jen na levou stranu, ale jak to mám rád - stereo, takže nalevo i napravo. Nesehnal jsem žádná světýlka, která by se tam daly namontovat, protože po sundání tapecu není pod ním moc místa, tak cca 1cm na hloubku.

1. Sundání tapecu - několik částí
Tapec sundáme tak, (jedná se o 5dv. HB, takže u Caravanu se může lišit), že povolíme 6 torx šroubů. Dva jsou vedle otvoru na chytnutí víka zakryty záslepkami, dva jsou v krajích a dva jsou pod uchycením šňůrek plata. Ty úchyty vyndáme po vyšroubování jemným pootočením - vyskočí. Samotný tapec drží na teď nevím 5ti, nebo 7mi plastových nacvakávacích sponkách. Potáhneme jej z kterékoli strany, a odskočí. opatrně jen tedy odlupujeme, v místě, kde je otvor pro chopení víka, tak ve stejném místě, zrcadlově obráceně, tudíž na pravé straně je také jedna sponka. Není na kraji, ale cca. v 1/3 napravo. tapec tak máme sundaný a pokud nám nevypadla teď, tak z něj neztratíme dvě gumy, které se dotýkají při zavřeném kufru plata. Ve dveřích není naveden stálý proud, takže si musíme natáhnout + kabel sami. Vyřešil jsem to natáhnutím od světla v kufru, na levé straně, natažením dvojlinky, abych nemusel kombinovat ještě kostru. Sundáme tedy ještě levý díl obložení víka - béžový, vlevo do brzdového světla. Je přichycen opět na plastových sponkách, 5 kusů. Dva jsou vodorovně vedle brzdového světla, 3 jsou svisle na levé straně. Potáhneme odshora, (z pohledu jak je otevřen kufr), a končíme odcvaknutím u brzdového světla. V tomto tapecu je veden drát k brzdovému světlu, který je k němu přichycen, jde hezky vyjmout z pojistek, dole je konektor, který je nasazen na tapecu na lyžině, stačí jej posunout do strany. Při montáži nezapomeneme kabel zpátky dát do pojistek na tapec. Nyní si odchlípneme gumové těsnění na karosérii vozidla, na levé straně aby jsme se dostali z vrchu jakoby k světlu které je v kufru. Odklopíme na levé straně tapec, (část kterou má cestující na levém zadním sedadle vlevo za hlavou - béžový), který je na dvou kovových sponkách, jde hezky odcvaknout. To nám stačí, abychom se dostali ke světlu. Když tam prostrčíme ruku s kabelem je to akorát.

2. Protáhnutí kabelu
Musíme dostat tenkou dvojlinku od světýlka v kufru až do dveří. Kabel zvrchu strčíme mezi karosérii vozidla na levé straně a mezi tapec - vnitřní levá strana interiéru a prostrčíme jej hezky až ke světýlku - které máme samozřejmě vyndané. Nejhorší část je dostat kablík průchodkou, kterou si z obou stran vycvakneme. Kabel nějakýcm způsobem prostrčíme průchodkou. Já jsem použil tenký dlouhý šroubovák, (třeba jej prostrčit, na něj z druhé strany izolačkou přilepit kablík a protáhnout zpátky). Teď dostat kablík do víka kufru. Tam je to složité, jsou tam přepážky, a pokud nemáte sundané okno a všechno, nepůjde to. Takže jsem jakýmkoliv drátkem, prostrčil u průchodky nahoře, tzn., tam, kde je průchodka nacvaknutá ve dveřích kufru, a tlačil jej pomalu na levou stranu, až jsem se trefil ven dírkou, ve které je nacvaknutá třetí plastová spona bočního tapecu. (Dodat foto - udělám co nejdříve) Tam nakonec sponku vynecháme a nebudeme jí tam dávat. kablík tedy máme protáhnutý od světýlka v kufru až do dveří, do třetí dírky na sponku.

3. Světla v tapecu
Neměl jsem nějaká světýlka a jak písu, moc místa tam není, takže jsem vzal SMD LED pásek 5CM/3LED diody červené barvy a v tapecu, podle šablony si na obou stranách vyměřil, kde jej dám. Je nalepený zespoda tapecu a do něj jsem udělal jen 3 dírky vrtákem 4mm, aby pasovaly přesně na LED diody. (PŘI TOMTO OPRAVDU PLATÍ "TŘIKRÁT MĚŘ, JEDNOU ŘEŠ"!!!). Ty 1. drží hezky v otvoru, jelikož 4mm je fakt přesně na ně, takže drží samy a za 2. jsou přilepeny izolační páskou zespodu. Kablík jsem vedl zprava doleva, na levý SMD LED pásek jsem připojil ten pravý a pokračoval dále, kde bude napojen na kablík který jsme vyvedl do dveří.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

4. Připojení
Máme připravený tepec se světýlky a kabel ve dveřích. Propojil jsem tedy oba kabely a tapec pomalu nasazoval, dole zapojil na světýlko a vyzkoušel. Svítí a po stlačení spínače ve dveřích zhasne. V opačném pořadí jsem dával tapec zpátky. Nejdříve jsem nacvakl interiérový tapec, nasadil těsnící gumu, nasadil tapec na levou stranu víka kufru, pozor, tam kde bylo 5 plastových sponek, dáme jen 4, (nemá vliv a nedrnčí, drží), protože v jedné dírce máme vyvedený kablík, ten zasuneme společně s drátem brzdového světla do pojistek kde byl jen brzdový drát. Opatrně nacvakneme a začneme od brzdového světla. Naposledy nasadíme tapec kufru a zajistíme šrouby. Držáky šňůrek plata nasadíme opět jemným pootočením a zatlačením.

Já jsem vše vylepšil ještě tím, že jsem napojil i osvětlení držáku pro zavírání, tam jsem dal 2x SMD LED pásek, (10cm/6 SMD LED diod).
Obrázek

A v závěru to vypadá velice luxusně, nic neruší vzhled, jen tři tečky na každé straně co nádherně svítí. 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
Poslední dvě fotky, to opravdu dělá foťák, je to makro, 1. je to vrtané vrtákem a 2. při zapnutém osvětlení to nejde vidět, protože se díváte do světla. :D

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Aktuální: Opel Zafira B 1.8 | Z18XER . . . . Opel Astra G 1.8 | X18XE1
Předchozí: Opel Zafira B 1.9 CDTi | Z19DT
Předchozí: Opel Zafira A OPC | Z20LET
Předchozí: ]Opel Astra G 2.0 Di| X20DTL
Předchozí: Opel Astra G 1.4 | Z14XE

Reklama

Alzafir

Re: Dodatečná montáž: Poziční osvětlení kufru - návod / foto

Příspěvek od Alzafir » 11 dub 2011, 08:16

Hmmmm, zajímavé řešení s SMD LEDkama a provrtaným tapecírunkem. To nevypadá věru zle 8) 8)
Taky se na to chystám, ale uvažoval jsem o LEDkách průměru 3 nebo 5mm v plastovém pouzdře.
Tak mám zas brouka v hlavě :mrgreen:
Zafira 2,2DTi Elegance 2005, Y22DTR, Diag. OP COM (EN v.1.45), EGR emulátor

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 11 dub 2011, 09:14

Tohle je fakt best, jelikož to svítí vždy když otevřeš tak nevidíš jak je to udělané, ale svítí to. Když přijedeš na sraz do OV, tak koukneš, je to fakt best a přijde mi že je to lepší než nějaké světýlko. 8)

masha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masha » 11 dub 2011, 09:59

Good Job a skvělá inspirace :-)

Majesty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majesty » 29 kvě 2011, 21:38

Dobrý návod, zrovna řeším osvětlení prostoru před kufrem a druhý den přemýšlím, kde jsem viděl něco podobného a hlavně, jak dostat potřebný proud do dveří. :roll: Na to osvětlení jsem si totiž zvykl, Ulysse má takovou velkou lampu a když se otevřou dveře nahoru, krásně to osvětluje prostor před autem a nákladovou hranu 8) , takže to chci i u tohohle auta, hodně to využiju. Akorát já dám do tapecu originální světýlka (samozřejmě na každou stranu jedno :wink: ) na osvětlení kufru.
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI
EX The Golden Queen of Majesty --> EVOLUCE (str.21)
Obrázek Obrázek O nás
http://cardigan-bedwyr.blogspot.com/

Radoš 92
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radoš 92 » 29 kvě 2011, 22:16

Radoš 92 tady https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?p=357748#p357748 píše:

Jinak jsem dneska dodělal osvětlení na dveře kufru, tak aby to svítilo do kufru při otevřených dveřích. Je to napojeno jako ostatní světla na osvětlení kufru, takže se to sepne při otevření 5. dveří. Jsou tem jen dva pásky po třech diodách, myslel jsem že to nebude stačit, ale svítí to perfektně. Kluci na srazu v Ostravě budou moci kouknout. Udělal jsem to stejně jako minule, tzn., vyvrtané dírky a chemoprénem přilepený naruby LED pásek. Tak jsem nakonec upravil i madlo pro zavírání, takže do toho nehrabu rukou. Vypadá to na vlastní oči perfektně. Dneska jsem večer byl v supermarketu a když jsem přišel k autu s nákupem, vedle byl chlápek taky s astrou a dost na to koukal. Byla už tma, tak to vyniklo. 8)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Majesty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majesty » 29 kvě 2011, 23:03

Přesně to... 8)
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTI
EX The Golden Queen of Majesty --> EVOLUCE (str.21)
Obrázek Obrázek O nás
http://cardigan-bedwyr.blogspot.com/

Odpovědět