Aký zvoliť odpor?

Palubní počítač, Tempomat, automatické nastavení sklonu světlometů, váha vzduchu, navigace, barevný displej
Odpovědět
Mlaka
Kontaktovat uživatele:

Aký zvoliť odpor?

Příspěvek od Mlaka » 26 úno 2009, 08:09

Nazdar,

poradte aký zvoliť odpor pre dosiahnutie napätia 1,5 V na zapojenie tepolmera do interiéru / teplomer funguje na klasickú batériu AAA 1,5 V / , ktorý chcem zapojiť na elektorinštaláciu auta 12V . Dík za rady

Reklama

APiK

Re: Aký zvoliť odpor?

Příspěvek od APiK » 26 úno 2009, 08:32

Nikoliv odpor, ale stabilizátor napětí. A pokud chceš použít odpory, tak jedině jako dělič napětí. (teploměr bude mít mizivý příkon, tak to půjde)
2x Opel Astra caravan 99/1,6 16V/X16XEL/Z147 - Italka a Švýcarka

cabko

Příspěvek od cabko » 26 úno 2009, 08:34

Presne tak, s odporom samotným by som to neriešil, ten má pri takom malom prúde, ktorý cez neho preteká, veľmi malý úbytok napätia. Lepšie by bolo spraviť malý obvodík, a to odpor 1k + 2 diódy 1N4148 sériovo, celé to pripojiť na palubné napätie a teplomer zapojiť na ti dve diódy, čiže + pól teplomera pripojiť do uzla medzi odporom a prvou diódou a - pól na kostru. Na tých dvoch diódach bude napätie okolo 1.4V, čo je akurát pre ten Tvoj teplomer.
OPEL Astra G 1.4 16V 5dv.

Mlaka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mlaka » 26 úno 2009, 12:33

Ďakujem za rady,

bodlo by mi, keby si vedel poslať aj schému zapojenia, dohromady si to viem urobiť, ale priznám sa že elektronike teoreticky vôbec nerozumiem.

Ešte raz ďakujem

PS : môžem tam pripojiť aj LED-ku na podsvietenie ?

?eso?
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ?eso? » 26 úno 2009, 21:28

ahojky , teplomer bych resil delicem /viz jinde/ ana LEDku muzes dat odpor cca 1/2Watt podle ubytku zavislem na typu LEDky - ruda , oranz , .... , a proudu opet podle typu nejjednodussi je vzit do serie zapojeny trimr cca 2kiloohm a merit max . proud , nebo nastavit tak , aby svit byl prijemny na oko , pokud u toho nehodlas cist nebo svitit misto baterky , pak zmerit hodnotu odporu a dat pevny odpor nejblizsi vyssi v rade hodne uspechu
www.eso.tym.cz - nejen astra-g v obrázcích - ostatní je na vás

Mlaka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mlaka » 23 črc 2011, 13:29

Už je to vyriešené - kúpil som skladačku - stabilizátor napätia, mám to zapojené na osvetlenie prednej priehradky. Zapne sa pri zapnutom kľúči v zapaľovaní. Hodím foto.... :D

Ďakujem za rady 8)

Odpovědět