Nazdar,
poradte aký zvoliť odpor pre dosiahnutie napätia 1,5 V na zapojenie tepolmera do interiéru / teplomer funguje na klasickú batériu AAA 1,5 V / , ktorý chcem zapojiť na elektorinštaláciu auta 12V . Dík za rady
Aký zvoliť odpor?
- Reklama
Re: Aký zvoliť odpor?
Nikoliv odpor, ale stabilizátor napětí. A pokud chceš použít odpory, tak jedině jako dělič napětí. (teploměr bude mít mizivý příkon, tak to půjde)
2x Opel Astra caravan 99/1,6 16V/X16XEL/Z147 - Italka a Švýcarka
Presne tak, s odporom samotným by som to neriešil, ten má pri takom malom prúde, ktorý cez neho preteká, veľmi malý úbytok napätia. Lepšie by bolo spraviť malý obvodík, a to odpor 1k + 2 diódy 1N4148 sériovo, celé to pripojiť na palubné napätie a teplomer zapojiť na ti dve diódy, čiže + pól teplomera pripojiť do uzla medzi odporom a prvou diódou a - pól na kostru. Na tých dvoch diódach bude napätie okolo 1.4V, čo je akurát pre ten Tvoj teplomer.
OPEL Astra G 1.4 16V 5dv.
Ďakujem za rady,
bodlo by mi, keby si vedel poslať aj schému zapojenia, dohromady si to viem urobiť, ale priznám sa že elektronike teoreticky vôbec nerozumiem.
Ešte raz ďakujem
PS : môžem tam pripojiť aj LED-ku na podsvietenie ?
bodlo by mi, keby si vedel poslať aj schému zapojenia, dohromady si to viem urobiť, ale priznám sa že elektronike teoreticky vôbec nerozumiem.
Ešte raz ďakujem
PS : môžem tam pripojiť aj LED-ku na podsvietenie ?
ahojky , teplomer bych resil delicem /viz jinde/ ana LEDku muzes dat odpor cca 1/2Watt podle ubytku zavislem na typu LEDky - ruda , oranz , .... , a proudu opet podle typu nejjednodussi je vzit do serie zapojeny trimr cca 2kiloohm a merit max . proud , nebo nastavit tak , aby svit byl prijemny na oko , pokud u toho nehodlas cist nebo svitit misto baterky , pak zmerit hodnotu odporu a dat pevny odpor nejblizsi vyssi v rade hodne uspechu
www.eso.tym.cz - nejen astra-g v obrázcích - ostatní je na vás
Už je to vyriešené - kúpil som skladačku - stabilizátor napätia, mám to zapojené na osvetlenie prednej priehradky. Zapne sa pri zapnutom kľúči v zapaľovaní. Hodím foto....
Ďakujem za rady
Ďakujem za rady