medva1 píše:
jako první zjisti jakým napětím ti dobíjí auto 14,2V je prý hranice, na toto jsou gelovky náchylné... máš jiný motor než já ale mě v servisu gelovku jednoznačně nodoporučili raději si koupit kvalitnější bezúdržbovku......
s napětím nemáš pravdu, je to myslím 14,6 V najdeš na internetu, i tady jsem dával odkaz.
potřebuješ speciální nabíječku, i altík aspoň mí dává více. Jinak její životnost je vyšší.
oprava-cituji, max. napětí zde NESMÍ PŘEKROČIT 14,4 V jinak dojde k poškození akumulátoru-
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic
Kolik dává alternátor,to musim zjistit.Nabíječku jsem si koupil loni a rovnou takovou,co dokáže nabíjet oba druhy baterií.Už i proto,že tchán si do traktoru koupil gelovou a nemá ji čím nabít (dobíjel jí normální nabíječkou s ruční regulací).A to je právě to-má ji tam 7 let,vyjede v sobotu do lesa a at mrzne jak chce,vždy chytne.Ten startovací proud, malé samovybíjení,parkování venku a životnost je to.proč o ní přemýšlím. A proč v servisu nedoporučují gelovou?
No já měl baterku na autě 8,5 roku a na dieselu jsme jí měli taky 8let a tři měsíce a ta do poslední chvíle startovala i v zimě. Takže záleží kus od kusu.
Charlie píše:No já měl baterku na autě 8,5 roku a na dieselu jsme jí měli taky 8let a tři měsíce a ta do poslední chvíle startovala i v zimě. Takže záleží kus od kusu.
To asi opravdu zálež od kusu, já měl akumu excellent 4roky a o vánocích bez sebemenšího upozornění klekla. Tak teď taky přemejším nad novou a chtěl jsem excide... ale když to tu tak čtu, zase už nevím....
Tak jsem nakonec jednoho dne nenastartoval,vzal babetu a zakoupil (někde tady někým doporučovanou) kvalitní bezúdržbu VARTA s postříbřenými vnitřnostmi a jak jsem tady už někde četl,měl jsem z těch otáček při startu takovou radost,že jsem chtěl jen startovat a startovat ...
Takže díky za rady a přeji pevnou půdu pod kolama.
Zdravim,
chtel bych se zeptat...mam Opel Astru G 1,4.. ted v zime se nejak znicila baterka a byla tam 45 Ah ale prijde mi ze tam mam byt 55. Tak se chci zeptat jestli se mam pravdu ci naopak nebo ta 45 staci
Opel Astra G - červená, 1.6 16V, 5.dv., Hatchback,r.v. 2002, 74 kW, alu kola 195/60 R15, CDR 500, 4 x airback, manuální klima, vyhřívaná zrcátka, check control
Zdravím páni majstri. Všimol som si že tu každý odporúča 55 Ah batériu. Môžem tam dať aj 60Ah? Nebude to nejako moc zaťažovať alternátor?
Vyhliadol som si Varta Blue Dynamic 12V/60Ah 540A lebo menšia baterka je až 52Ah.