porucha směrovek

Palubní počítač, Tempomat, automatické nastavení sklonu světlometů, váha vzduchu, navigace, barevný displej
Odpovědět
Mařák

porucha směrovek

Příspěvek od Mařák » 08 dub 2015, 23:20

Zdravím všechny všude zdejší! Mám čerstvě Astru G Caravan 1.6 1999. Mám následující problém: při zapnutém motoru: levé blinkry blikají rychle, jako by byla nějaká ze žárovek prasklá, ale všechny jsou v pořádku. Dám-li pravý blinkr, blikají obě strany, ale kontrolka levého blinkru bliká slaběji. Mám-li vypnutý motor a jen zapnutý klíč, levá strana bliká normálně, pravá opět i s levou stranou jako při zapnutém motoru. Spínač výstražných blinkrů sepne všechny tak, jak má. Zapínám-li páčku blinkrů vpravo, občas se levá strana, resp. kontrolka rozsvítí s malým zpožděním za pravou, ale s 2. bliknutím už současně. Koukal jsem na relátko a spínalo vždy jen 1/2. Mám tam to zdvojené žluté. Hodně poslední dny pršelo, tak nevím, zda někam nateklo, nebo jestli je problém v relé, které pouze náhodou zrovna teď chcíplo, či je závada jinde. Auto mám sotva 10 dní a při první jízdě tohle... Ani ještě nevím, co kde v autě je a bojím se hned do něčeho vrtat, abych hned neudělal víc škody, než užitku. Když jsem vezl auto domů bylo vše OK. Neměl jste někdo podobný/stejný problém?

Reklama

vasekpetr1

Re: porucha směrovek

Příspěvek od vasekpetr1 » 09 dub 2015, 01:27

Jestli je pravda to, co tvrdíš, čili že ti při levém blinkru fungují všechny tři blinkry a při pravém bliká všech šest žárovek, tak se obávám, jestli se ti nedostala voda na pojistkovou skříňku a do multitimeru (ten dělá cykly blinkrů a spíná cívky relátek). Už to tu kdysi někdo řešil, že měl povytažený modul multitimeru a ten pak zlobil. Multitimer je zasunutý do pojistkové skříňky z pravé strany (vykukuje z boku taková tuším zelená packa). Při vypnutých spotřebičích (nejlépe i zhasnuté vnitřní osvětlení, doporučil bych odpojit baterku, ale pozor na zakódování rádia) bych zkusil zkontrolovat, zda není povytažený, či na něm nejsou stopy oxidace. Před tím ještě můžeš zkontrolovat stav žlutého relé, případně jej vyměnit za jiné funkční. Tady na fóru v sekci Prodám nebo někde na vrakáči druhé určitě seženeš. Rozumíš autoelektrice nebo spíš ne? Abych věděl, co poradit.
Já mám Astru model 99 a mám ještě blinkry s dvěma relátky - doposud bez problémů.
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,
Nynější mazlík: Opel Zafira B, 1,9 TDCI - Z19DT - 2008, černá, najeto 170 tkm.

A menuju se Petr a né Vašek a žiju v Hospodě -:)

Vojta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta » 09 dub 2015, 08:05

kudy by se měla ta voda do multitimeru dostat? možná kdyby to namočil do rybníku

já bych zkusil relé a páčku a zkontroloval kabely v průchodkách dveří
Zprávy prosím pouze emailem na info zavináč doopla.cz

DoOpla.cz – Opel originální díly, příslušenství a oleje Opel

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 09 dub 2015, 10:12

Zase bych těm zlomeným kabelům v pruchodkách nepřikládal až takovou magickou moc - taky mi není jasné, kudy by se na ty blinkry to cizí napětí dostalo. Vykoupanou pojiskovku od zatékání dešťové vody jsem už taky viděl, je pravdou, že to nebyla Astra, ale Škodárna a Fiesta. Tak zkoukni a zkus poklepat to relátko :D.
Dřívější srdcovka, prodaná na díly pro UA: Astra 1,6 G caravan 99, motor X16SZR, 55 kW, VIN: W0L0TGF35X20326xx, tmavě zelená metalíza,

Mařák

Příspěvek od Mařák » 09 dub 2015, 16:03

Díky za rady. Osobně si myslím, že bude problém v relé nebo v Lucasu. Myslím, že kdyby se někde prošoupaly kablíky mezi sebou, tak by to blikalo na všech 6 při blinkru vpravo i vlevo. Ještě jednou díky za podělení se o zkušenosti. Hlavně mě zajímalo, zda nejde o nějakou typickou závadu tohoto typu Astry. např. pokazí se relé a dělá to to či ono.

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 09 dub 2015, 16:31

Lukasem ovládáš multitimer a z něj jdou výstupy na cívky relátek, tak mně to na páčku moc neštymuje, ale Astra je stroj zajímavý a umí při závadách velice překvapit. Připíchnu schema blinkrů, abys viděl, co případně proklemovat pro ověření funkce.
Páčka blinkrů je S3.4, z ní odchází povely po liniích 1535 a 1536 na multitimer A11, odsud po liniích 916, 918, 921 a 926 přichází na relé blinkrů K48. Z něj už jsou krmeny přední a boční blinkry H2, H6 a H3, H7. Zadní blinkry jsou v E3.4 a E4.4. Hodně štěstí :D .
blinkr1.JPG
blinkr2.JPG
blinkr3.JPG

denny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od denny » 09 dub 2015, 18:51

Podívej se do zadních světel,jak máš osazené a usazené žárovky.Občas tam někdo i nasilím nacpe některé jinak a pak se to tahá přes další žárovky do všech obvodů.

vasekpetr1

Příspěvek od vasekpetr1 » 09 dub 2015, 18:57

Píše, že když si to vezl domů, tak bylo všechno OK...

Mařák

Příspěvek od Mařák » 09 dub 2015, 20:10

Díky. Zkusil jsem to i s přepínačem přepnutým na dálková světla, ale efekt žádný. stále to dělá to samé. Zadní lampy jsem prohlédl a jsou v pohodě, nikde jsem neviděl šlus ani korozi po zatékání vody. Zkusil jsem to bez žárovek a potom i bez zadních lamp a jediná změna byla, že při i vypnutém motoru levá strana blikala rychleji, tedy jako u většiny aut při prasklé žárovce... Zkusím sehnat nové relátko a uvidíme, co to udělá. Pokud to bude OK, tak to hold byla jen asi shoda okolností. Alespoň doufám :mrgreen:

Odpovědět