Pomoc pro začátečníka

Úpravy od motoru až po plasty
Odpovědět
NesteaCZE

Pomoc pro začátečníka

Příspěvek od NesteaCZE » 16 zář 2012, 22:05

Dobrý den přátelé, měl by jsem pár dotazů. Co se týče aut, tak se dá říct, že jsem úplný amatér! U auta poznám jenom pár věcí, ale jak každý ví, tak zkušenosti se dostávají s věkem :). Nedávno jsem si koupil Opel Astra G 2.0 sportline, jedná se o rok 99. Samozřejmě jako u každého staršího auta je nutno něco investovat do menších problémů, těm velkým se snad vyhneme! :)

Tak a teďka něco k mým dotazům, rád by jsem se zeptal, když jsem s ním poprvé jel, tak můž otec mě upozornil na to, že ho osluňuju ve zpetném zrcátku, pro zkontrolování jsme přišli na to, že pravý motorek k nastavení výšky světel je v háji. V tomto případě by jsem Vás poprosil o informaci, kolik asi stojí nový motorek, pokud má někdo zkušenost nebo jestli stačí nechat v servisu seřídit světlo na nejnižší sklon?

Dále by jsem se zeptal, jestli je velký problém, v případě, že když zapnu "foukání", tak na stupeň 3,4 už auto začíná celé nahlas "vrnět" a při stupni 1,2 to je spíš jako kdyby odfukovalo... "výdech, nádech" ... poradíte mi co s tím?

Mám snížený podvozek, a k autu jsem dostal novou tyč stabilizátoru, prý jí bývalý majitel ještě nestihl vyměnit. Po jaké době se taková součástka vyměňuje? V popřípadě kolik taková výměna asi bude stát?

Tento týden jdu na výměnu oleje a olejových filtrů, brzdovou kapalinu jsme doplnili - ale přesto brzdy pískají - co s tím? Potom jsme doplnili nemrznoucí směs. Ještě něco by jsem měl udělat?

A ještě by tu byl dotaz, když stojím s autem na volnoběh, tak má něco pod kapotou divný zvuk, slovy mé přítelkyně: "je to jakoby vám pod kapotou proběhla každých pár vteřin myš..." :D ale mě přijde, jako by se tam něco chtělo hejbnout a nemůže, jakoby stěrače chtěli stírat, ale nemůžou... nevím, jak to lépe popsat, ale snad to postačí...

Před pár dny jsme byli na sundání moc tmavých folií a vyndávali nám i okna ze dveří, aby se umyla a vyčistila, ale asi je tam nasadili nějak špatně, takže při jízdě, obzvlášť při rychlejší se okýnka hodně klepou, ale ne jenom nahoře, ale i ve dveřích, je to dost znepokojivé a při zavírání levého okýnka se někdy vyskytne takový divný zvuk, větší nepříjemný náraz okýnka...

A pro zatím snad už poslední dotaz, nešlape mi rádio, vytáhl jsem rádio z přístrojovky, podíval se na zapojení a podle mých zkušeností vypadalo zapojené dobře, se stejným názorem na zapojení tohoto rádia jsem se setkal u mých přátel, na rádiu to ukazuje, že není žádný signál, to znamená, že je problém v anténě? Nebo je i možné, že je problém v rádiu? Zkoušel jsem zapojit jiné rádio, ale bohužel má jiné koncovky, takže jsem se v tom více nevrtal...

Ano, je to vysilující dotaz, ale věřím, že aspoň někdo z Vás si najde chvilku čas a poradí !!! Děkuji předem za každou zprávu!!! Hezký večer...
Naposledy upravil(a) NesteaCZE dne 25 lis 2013, 14:13, celkem upraveno 1 x.
2.0 16V 100kw X20XEV 3dv. sportive

Reklama

kulisek91
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc pro začátečníka

Příspěvek od kulisek91 » 16 zář 2012, 22:12

ohledně toho rádia,pokud máš originál rádio a vytáhneš to ven (odpojíš od kabelů) tak mu musíš zadat kod rádia který by jsi měl dostat od majitele. Pokud tak není napiš co máš za rádio a kolegové ti tu pošlou klíč :). Je i možnost že jsi anténu zapojil špatně. Pokud jsi chtěl zkusit jiné rádio ono na tom nic není..akorát zapojíš jenom 2 koncovky místo 3. Ta poslední nejdeší koncovka je pro originál rádia. Ukazuje ti na palubním počítači co tam máš za stanici. Pokud máš neorigo rádio tak zapojíš jenom ty 2 úzké koncovky.
Miluji svou vodní dýmečku...jedna z mála žen, na které bych nedal v životě dopustit.Nikdy mě nepodvede, nehádám se s ní.. Jen někdy škoda, že kouřím já jí a né ona mě!
bývalka, Opel Astra G 1.6 16V Pokořená hranice 210000 :)
Nyní Opel Astra H 1.6 Twinport 77 kw + LPG momentálně najeto 195000 km

hant

Příspěvek od hant » 16 zář 2012, 22:22

odpovím jen na něco. Tyčka stabilizátoru je jednoduchá ale jak píšeš jsi amater a tak doporučuju servis. Nemusí být značkový, jelikož tam by ti tvůj materiál na auto nemontovali. Podle hesla že do hospody si taky nenosíš vlastní Rum. Výměna netrvá dlouho ale když to nejde povolit a ono to většinou nejde, je potřeba to říznout. Ten ventilátor odhaduju že bude zanesenej listím a tak je třeba ho vyčistit. A vyměnit kabinový filtr. Dál bych se zaměřil na rozvody. Motůrek naklápění světla koupíš na vrakáči nebo od kluků tady. Jen seštelovat světlo by ti mohlo způsobit potíže na STK, kde náklon kontrolují. To pískání u motoru je těžký takhle posoudit, ale mohla by to být nějaká kladka , řemen nebo ložisko.
OPEL ZAFIRA 1.8 16v 85kw - rok 2000 X18XE1

https://picasaweb.google.com/106136654297466934849/Zafira

Jsou jen dva druhy aut - Opel Zafira a ty ostatní

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 16 zář 2012, 22:38

Re: kulisek91
Originální rádio nemám, bývalý majitel auto nabízel s tímto, zapojení mi přišlo správně a jak si říkal, byly zapojené jenom dvě koncovky, ale když jsem chtěl zapojit jiné, tak to bylo na jinou koncovku, takže mi to nešlo zapojit, obě to jsou rádia bez krabičky a bez plánků, jedno bylo s autem v ceně a druhé máme v rodině na víc... a krabičkám, plánkům a dalším věcem, co původně u rádia byly, tak už asi není pomoci... :D , při nejhorším koupím úplně nové rádio nebo novou anténu a nechám to raději profesionálně zapojit... :) Díky, že jsi se ozval!

Re: hant
Aha, takže tyč stabilizátoru zajet do servisu, co se týče listí, tak to by jsem mohl zvládnout možná sám :) filtr, no to nevím... a s tím STK snad nebude zatím problém, mám ho až do 2014. Kladka, řemen nebo ložiško?! No... to bude asi slušná pálka, že? Jinak, na kolik myslíš, že by tyto opravy, které jsi mi zde popsal asi vyšli? Díky za odpovědi!! :)

funzoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od funzoo » 16 zář 2012, 22:41

tak tě tady vitám.. k tomu motorku naklápění světel, napiš členovi bundeles https://www.astra-g.cz/forum/memberlist. ... file&u=509, on bude mít starší, případně i jiné díly...

u ventilátoru bych ještě doplnil hanta, že to mužou být taky ložiska ventilátoru - v tom případě by pomohla výměna, ale dle mého názoru je to zbytečnost měnit pokud funguje jak má...

k těm brzám - můžou pískat mimo jiné proto že jsou jen zaprášené od brzdového prachu.. pokud máš doma kompresor, zkus prach pořádně vyfoukat a možná ti to pomůže...

s tím divným pískavým zvukem pod kapotou.. zkus skontrolovat klínový řemen na alternátor zda není moc volný..

mimo již zmíněné výměny cos provedl a také hantové rady na kabinový filtr bych doplnil ještě palivový filtr a vzduchový filtr...

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 16 zář 2012, 22:59

Díky za přivání a díky moc za doplnění! A mohu se zeptat, na kolik tak vyjde výměna všech filtrů? Jsem zatím jenom studentík, tak se hodně koukám na peníze... :roll:

co se týče motorku, tak se po nějakém podívám, nedaleko tu mám známého na vrakovišti, ale po případě mu určitě rád napíšu! :)
K brzdám, bezvadný! Já už myslel, že budu muset kupovat celé nové brzdy nebodovém měnit něco v brzdovém systému...!!! :) Zkusím to a uvidíme...

mrknu se na ten řemen, pokud je, tak stačí ho nechat v servisu natáhnout? nebo ho musím nechat vyměnit i s tím okolo? to by bylo minimálně sedm tisíc, že? tu druhou volbu by jsem opravdu nerad... všechno je otázka peněz :-/

a ložiska toho ventilátoru můžou vyjít asi tak na kolik? jestli se mohu zeptat?

funzoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od funzoo » 16 zář 2012, 23:10

k těm brzám, nemusí ti to od pískání pomoci.. taky mužeš mít nevhodné brzdové destičky které prostě při brždění pískají a s tím už pak neuděláš nic, leda vyměnit... ale pokud ti to brzdí dobře, tak bych to taky nějak moc nehrotil to popískávání..

řemen si klidně můžeš napnout sám, třeba za pomoci otce, či kamaráda, který trochu ví co a jak.. ale taky to může být nějaká kladka jak psal hant, to chce vypozorovat odkud to jde a při jakých příležitostech... 7 tis. stojí rozvody, řemen který mám na mysli pohání alternátor a klimu a ten bude stát asi pár stovek...

no a ložiska ventilátoru nvm zda by se někdo páral s výměnou.. jsem měl spíše na mysli vyměnit celý ventilátor a na vraku to bude taky stát "pár korun"

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 16 zář 2012, 23:31

uuuuuu, ty auta jsou ale složitý!!! :D ještě před měsícem jsem poznal tak maximálně barvu na autě, :D :D ale za poslední měsíc mě ty auta i začínají bavit!! :)

na ten řemen se podívám a zítra odpoledne to nějak budu poslouchat a uvidíme, jestli se k něčemu dopracuju, kdyžtak se pak uvidí co s tím dál... ahááá, tak to jsem si asi spletl pojmy.. :)

ahá, no tak bezvadný, snad nějaký ten ventilátor seženu! :) každopádně, on funguje, jenom mě znervozňuje to, že celé auto při 3a4 stupni celé vrní, je to jako na masážním křesle... a myslím, že to autíčku nedělá moc dobře, ale samozřejmě, že to může být nepodstatné, to už já neposoudím :)

ty brzdy zkusím vyfoukat, když se nic nezmění, tak se na to vyprnu a když bude potom hůř brzdit, tak mrknu na destičky, když asi ty to nepomůže, tak na to kašlu :D

kulisek91
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kulisek91 » 17 zář 2012, 05:18

jinak ohledně jak ses ptal na cenu těch filtrů atd. Napiš uživateli MirekG https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic.php?f=41&t=22339 . Je to solidní chlapík a i poradí co by mu nejvíce vyhovovalo. Ceny pro členy má více jak lepší :) já od něj sám bral přední + zadní kotouče a desky + filtry :) napiš a uvidíš. Já to s olejem kupoval celkem dohromady něco za 1500 tuším..ale to už si nepamatuju.
Miluji svou vodní dýmečku...jedna z mála žen, na které bych nedal v životě dopustit.Nikdy mě nepodvede, nehádám se s ní.. Jen někdy škoda, že kouřím já jí a né ona mě!
bývalka, Opel Astra G 1.6 16V Pokořená hranice 210000 :)
Nyní Opel Astra H 1.6 Twinport 77 kw + LPG momentálně najeto 195000 km

Pjasatoo

Příspěvek od Pjasatoo » 17 zář 2012, 08:58

Chlapče nebo už chlape :) Já tě osobně vítám mezi oplákama a rovnou bych se přidal k názorům a začnu těmi brzdámi, jelikož moje brzdy budou teď na výměnu tak i tak ti něco k nim řeknu....když si sundáš kolo a změříš si s otcem tloušťku kotoučů a destiček, tak možná zjistíš kde je problém. Osobně mě ty brzdy pískají až po delší jízdě a používání...takže já si myslím že je tam bordel....Řekli mi to i v servise :) Takže jukni spíše na bordel a hned budeš vědět :) Pokud brzdí tak není co řešit :)Co se týče rádia hm....možno bude problém v anténě, ale to jen hádám :)

Zvuk z motoru ??? No záleží oč jde :) Předtím než se mi rozpadla kladka klínového řemene(pohání alternátor a servo), tak mi taky pískala a dělala velice krásný písklavý zvuk :) Trvalo to asi 3 dny ježdění než se mi ta kladka (kolečko) rozpadlo vejpůl a při tom nastartování se mi řemen spálil a natočil na tu rozpadlou kladku :D nehorázný maras...takže jukni na to jestli se ti nehejbe to kolečko na tom napínaku...Koupil jsem to od bundellese za velice příjemný peníze a zatím je řemen a kladka v pořádku :)

Viz. fotečky jak to vypadalo ;)

Což jsem rád. Takže radím sundej řemen z alternátoru....a pak zkus nastartovat jestli to pískání nezpůsobovala ta kladka...

Více nemohu poradit :) Takže hodně zdaru ;)
Přílohy
PIC_0067-800.jpg
PIC_0066-800.jpg
Teď máme Z18xe Mazlík

spermin

Příspěvek od spermin » 17 zář 2012, 14:08

pokud to pískání brzd není markantní, řešil bych to až při výměně kol za zimní.
zkontroluj tloušťku destiček, kotoučů, ať víš co tě čeká, a popř. již pátrej kde co a
za kolik. Dá se dost ušetřit. 8) 8)
spermin = hermin dříve X16XEL EDICE 100
od 15.10.2007- upravený AGR
nyní Civic

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 18 zář 2012, 22:01

Fíha, to je věcí... to auto je opravdu věčná starost a věčná investice!!! :) Ale díky kolegům z fora možná seženu dobré náhradní díly za hezký peníz :)

Každopádně děkuji za Vaše odpovědi, spousta věcí mi vážně pomohla!! :)

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 19 zář 2012, 22:49

Ještě by jsem měl jeden dotaz, chtěl jsem si to vyčistit za plastem, který je těsně nad přední kapotou auta, jak tam jdou ty mřížky přívodu vzduchu... ale jaksi mi to nejde, odmontoval jsem si matice na stěračích, aby jsem mohl plast sundat, protože jaksi stěrače dolů stále nešli a drželi jako přibité, je tam potřeba nějaký drift? Nebo ještě je v tom něco jiného? Předem děkuji za Vaše rady!! :) Stále jde o Astru G...

hant

Příspěvek od hant » 20 zář 2012, 13:28

stěrače sedí na tisíci hranu a ten je ještě do kužele. Pokud to nejde tak že ramínko nadzvedneš a trochu s ním zahýbáš, tak to prostříkni třeba védečkem ( WD-40) a mělo by to jít.
OPEL ZAFIRA 1.8 16v 85kw - rok 2000 X18XE1

https://picasaweb.google.com/106136654297466934849/Zafira

Jsou jen dva druhy aut - Opel Zafira a ty ostatní

NesteaCZE

Příspěvek od NesteaCZE » 20 zář 2012, 21:08

Děkuji, že si se ozval, už jsem to zkoušel, odmontoval jsem si matičky, oddělal destičky a koukal jsem ani se to nehlo a viděl jsem, že je to zarezlé, tak jsem to prostříkl nějakým olejíčkem nebo co mi to děda dal... :) a ani včera a ani dneska to ještě nepovolilo... takže vůbec nevím, jak dál, asi to mám dát nějakému odborníkovi do servisu že? Nejspíš udělám nejlíp... :( chjoo, jsem ze sebe zklamanej... myslel jsem, že takovou blbost dokážu :/

Odpovědět